torsdag 22. desember 2011

Roadtrip i USA

Er jeg på nå. I en leid bil, med Pål som sjåfør, to 23 år gamle jenter i baksetet som brukte alt for mye penger i New York og allerede har hørt alle sangene på ipodene sine. Vi har kjørt gjennom mange stater, opplevelsene står i kø, jeg noterer stikkord - amerikansk havørn, pumasøk, høy himmel, sommertemperatur, hyggelige mennesker, pannekaker til frokost. Jeg tok med masse bøker, men fra vi landet på JFK den 16.desember har jeg kun lest noen få sider i en bok, og det er Brooklyn av Colm Tobin. Det er ikke lesetid nå - det er ikke plass i hodet mitt til bøker. Kanskje det blir lesetid når vi kommer til New Orleans. Der skal vi være noen dager hos mine slektninger, og hvis solen skinner kan jeg sikkert kose meg med en bok i solsteiken! Turens høydepunkt til nå er den dagen vi var timesvis i central park og avsluttet med middag i boathause!!!! Anbefales,

onsdag 14. desember 2011

Deborah Harkness : Alle sjelers natt, Pax, 655 sider

Magisk vampyrbok for voksne - Publisert i Altaposten 14. desember 2011

Jeg elsket Twilightbøkene og har lett etter lignende bøker i flere år, men har ikke funnet vampyrbøker som har vært i nærheten av å fange interessen min. Men så dukker altså denne boka opp. Forlaget skriver at boka er ”uunnværlig lesning på tvers av alle sjangre”, ”like magisk som Harry Potter og Twilight…en uimotståelig historie om heksekunst, vitenskap og forbudt kjærlighet”.

Og ja, dette er boka som er bedre enn Twilight og mye mer spennende enn Harry Potter.

Forfatteren Deborah Harkness er professor i historie og har forsket på magi og vitenskap. Under et forskningsopphold i Oxford for noen år siden stilte hun seg spørsmålet: Hvis det virkelig finnes vampyrer, hva jobber de med da? Svarene hun ga seg selv var så spennende at hun bestemte seg for å skrive en bok om vampyrer, hekser og demoner.

Hovedpersonen er Diana Bishop. Hun er alkymiforsker ved universitetet i Oxford og er spesielt opptatt av gamle dokumenter. Hun er en heks, men har aldri benyttet seg av fordelene det kan gi henne. En dag får hun et forhekset manuskript i hendene, og hun åpner boka selv om hun skjønner at den er full av magi.

Dagen etter at Diana åpnet manuskriptet dukker professor Matthew Clairmont opp. Diana skjønner at han er en vampyr. Det oppstår en farlig tiltrekning mellom dem og snart må de kjempe både for hverandre og for verden i denne vellykkede vampyrromanen.

Jeg koste meg usedvanlig mye mens jeg leste! Og da jeg oppdaget at dette var første bok i en planlagt trilogi danset jeg en jubeldans mens jeg styrtet til macen for å sjekke utgivelsesdato på neste bok.

Noe negativt er det jo nesten alltid og denne gangen var det oversettelsen. Men jeg hadde det så travelt med å sluke boka at jeg ikke noterte meg annet enn at oversetterne ikke kan forskjell på da og når – og det er jo både irriterende og elendig. Men ellers – les og kos deg!

Terningkast 5


mandag 5. desember 2011

Rawdna Carita Eira : Løp Svartøre løp : Gyldendal, 172 sider
Respekt og kjærlighet - Publisert i Altaposten 6. desember

Rawdna Carita Eira debuterer med denne diktfortellingen som er nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2012.

Diktfortellingen består av dikt som kan leses alene, eller som en fortelling og den har et lyrisk språk og en god rytme. Jeg fikk lyst til å nynne til diktene, og til å lese høyt.

Som med annen god poesi er det mellom linjene, i det som ikke blir sagt, fortellingen utfolder seg:

Vi vrir opp klærne
går videre
lar elva bli igjen alene.

Eller denne som er en av mine favoritter:

Hvinende kraftlinjer
trenger ingen kniv

Diktene handler om reinen Svartøre og om hans vei fra reinkalv til slakt. Den samiske kulturen, kjærlighet til naturen, samisk sedvane og samisk levesett er skjelettet og ryggraden i samlingen og det er ingen tvil om Rawdna Carita Eiras kjærlighet og respekt for sin kultur.

I et stramt og elegant språk som favner dypt, og som ser både fortid og fremtid har forfatteren skrevet dikt som fortjener å bli lest også utenfor det samiske kjerneområdet.

Terningkast 6