lørdag 30. november 2013

En salig blanding med stor variasjon i tema - 7 bøker!Jeg kjører oppsummeringsheat og kommer med syv kjappe omtaler:

 Fugletribunalet av Agnes Ravatn var overraskende god. Det var en uhygge tilstede og jeg irriterte meg gruelig over hovedpersonen som ikke bare gikk – første gang.
En mann med navn Ove av Fredrik Backman – Lydbok., 10 timer og 27 minutter.

Mange har lovprist denne boka, og for meg ble det en helt greit lytteopplevelse, mye på grunn av Trond Brænne som leste inn mesteparten av boka. Dessverre var dette hans siste lydbok og de to siste cd-platene var det Kim Haugen som leste inn. Bra det også, men det er jo ingen som kan erstatte Trond Brænne. Sånn er det bare. Handlingen i boka – helt kort: Ove er 59 år, full av sorg fordi kona som han elsket over alt på jord er død. Han vil også dø, og pønsker ut forskjellige måter å ta selvmord på. Men så kommer den irriterende nabokona Parvana og forstyrrer….


Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux av Hanne Ørstavik imponerte meg. Har vært litt lei Ørstavik, hun har vært så introvert og så petit. Og hun er fremdeles introvert men nå er det Johannes og Ruth det handler om og Johannes vil ha mange flere enn Ruth og Ruth vil egentlig bare ha Johannes og hun lengter etter deres tosomhet som aldri har vært der og hun utforsker seksualiteten og begjæret. Flott gjort.


Kaptein Nero: Samson og Roberto;4 av Ingvar Ambjørnsen – 1 time og 53 minutter, lest helt greit av Anders Baasmo Christiansen.

Underholdende og spenstig med klare referanser til Jules Vernes En verdensomseiling under havet. Jeg koste meg!

Det synger i lauvet er Britt Karin Larsens femte bok om folket på og fra Finnskogen. Hun skriver fremdeles nært og spørrende og fint, men jeg savner Taneli og Lina. Jeg vet hun jobber med bok seks nå, og jeg håper den kommer neste år.

Så har jeg hørt Vindeltorn av Tone Almhjell, godt lest av Bodil Vidnes-Kopperud. Lydboka er på 9 timer og 16 minutter.

Vindeltorn var spennende, og historien ble bedre og bedre underveis. Til og begynne med var jeg ganske skeptisk, og hadde klare Narniavibber – men det endret seg og det ble skummelt og veldig troverdig og levende. Fin bok!


Guus Kuijer har skrevet en helt nydelig og vidunderlig barne/ungdomsbok – nemlig Sammen for alltid. Dette er boka som kan leses av gutter, og jenter og ungdommer og voksne og besteforeldre og alle som er glad i gode bøker. Polleke er 11 år og hun har en mamma som forelsker seg i læreren, en pappa som røyker og selger hasj og som prøver å være dikter, noen halvsøsken, noen stesøsken og en kjærest fra Marokko som hun elsker, elsker, elsker, men som ikke får være sammen med henne for han skal ha kjærest fra sitt eget land. Å – det er så bra! Her er omtalen fra min kollega Monika.  

fredag 29. november 2013

Nordisk råds litteraturpris 2014 - her er de nominerte

Lista er sakset rett ut fra Norden.org

Danmark

Claus Beck-Nielsen                                             
Mine møder med De Danske Forfattere                                                                               
Roman, Gyldendal, 2013

Ida Jessen
Postkort til Annie
Noveller, Gyldendal, 2013

Finland

Kjell Westö
Hägring 38
Roman, Schildts & Söderströms 2013.

Henriikka Tavi
Toivo
Digtsamling, Teos 2011

Island

Auður Jónsdóttir
Ósjálfrátt (Uvilkårligt)
Roman, Mál og menning, 2012
(Dansk oversættelse, Kim Lembek)

Eiríkur Örn Norðdahl                                         
Illska (Ondskab)
Roman, Mál og menning, 2012
(Dansk oversættelse, Nanna Kalkar)                                           

Norge

Tomas Espedal
Bergeners
Prosa, Gyldendal, 2013
Mona Høvring                           
Camillas lange netter
Roman, Oktober, 2013

Sverige

Eva Runefelt                            
Minnesburen                                                   
Lyrik, Albert Bonniers Förlag, 2013

Andrzej Tichý                           
Kairos
Roman, Albert Bonniers Förlag, 2013                                        

Færøerne

Tóroddur Poulsen                                              
Fjalir (Planker)
Digtsamling, Forlagið í Støplum, 2013
(Dansk oversættelse, Inger Smærup Sørensen)                         

Grønland

Juaaka Lyberth
Naleqqusseruttortut
Roman, Forlaget Milik, 2012

Åland

Johanna Boholm                                                
Bygdebok
Prosafortælling, Ellips förlag, 2013                                           

Prisvinderen vælges af Bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds litteraturpris og offentliggøres under Nordisk Råds Prisgalla i slutningen af oktober 2014 i Stockholm. Prissummen udgør 350.000 danske kroner.


onsdag 27. november 2013

Seminar i Karasjok - dag 1 - Presentasjon av årets barne og ungdomsbøker 2013

                                            På indre riksvei - på vei mot Karasjok.

Mandag 25. november var bibliotekarer, lærere, forlagsfolk, forfattere og andre som kunne ha interesse av barne og ungdomslitteratur invitert til Sametinget og Ibbys presentasjon av årets barne og ungdomsbøker. Samiske barne- og ungdomsbøker ble også presentert.  Seminaret var et samarbeid mellom Sametingets bibliotek og Finnmark fylkesbibliotek. Vi var fire fra Alta bibliotek som tok turen til Karasjok, og selv om det var rimelig dårlig vær da vi startet fra Alta gikk det forbausende fort unna.

    Line Halsnes presenterer billedbøker

Først pratet Line Halsnes om billedbøker. Hun var entusiastisk, tydelig og en flink formidler, noe som også kan sies om de to andre fra Ibby. Ragnhild Malfang presenterte barnebøker, og Nina Aalstad presentererte ungdomsbøker.


                         Nina Aalstad presenterer ungdomsbøker - her årets favoritt!

Lenkene til alle presentasjonene finnes på Ibby Norge og tralaladum - på de neste tre linjene!

Barnebøker av Ragnhild Malfang
Billedbøker av Line Halsnes
Ungdomsbøker av Nina Aalstad

Etter at seminaret var ferdig kjørte vi til Finland for å kjøpe kjøtt, og når jeg skriver det ned så ser jeg jo at det er rene galskapen, men akkurat det å kjøpe kjøtt i Finland er noe vi er oppvokst med. Den beste kjøttungen var den som hadde fylt 12, for den ungen kunne generere hele 10 kg kjøtt. De stakkars ungene som ikke kom over den magiske grensen var bare verd 5 kg, det er jo knapt finbiff til søndagsmiddag.

Vel tilbake på hotellet var det soving! Helt til festmiddagen og det kulturelle innslaget som jeg hadde gledet meg lenge til, min musikalske helt; Niillas Holmberg.

Litt utydelig bilde, men Rica Karasjok var stedet og Niillas spilte og leste dikt.

Og sånn høres han ut :-)

Randi Crott og Lillian Crott Berthung : Ikke si det til noen! – Spartacus, 256 sider
En jøde i naziuniform - Publisert i Altaposten 27. november 

Helmut Crott var en tysk soldat som med store porsjoner flaks klarte å skjule at han var en ”Mischling” - en jødisk bastard. Helmut var utdannet jurist, og hadde fullført en doktorgrad da han ble Wehrmacht-soldat. Ingen måtte få vite at hans mor var jødisk. Helmut ble stasjonert i Harstad og der traff han den unge Lillian. De forelsket seg, og Lillian merket  presset fra omgivelsene. Det var ikke lov å ha slike følelser for fienden, og hun prøvde å holde igjen.  Hun var skeptisk til hensiktene hans, og han var jo tross alt en tysker. Det var først når Helmut delte sin store hemmelighet med henne at forholdet mellom dem ble noe begge ville satse på.

Gamle brev

Etter krigen giftet Lillian og Helmut seg og fikk datteren Randi. Randi vokste opp i Tyskland, men var ofte hos besteforeldrene i Harstad på besøk. Det var aldri noen som fortalte henne om farens fortid og først som godt voksen fikk hun kjennskap til farens hemmelighet. Da begynte hun å nøste opp i foreldrenes historie, og trådene hun deler med oss handler blant annet om jødeforfølgelse, krigsårene i Norge og hvor vanskelig det var for det nyforelskede paret å treffes etter krigen.

Fordi foreldrene skrev hundrevis av brev til hverandre som Randi kunne bruke som kilde og fordi mora, Lillian Crott Berthung fremdeles lever og kunne bidra med førstehåndsinformasjon er boka blitt et interessant og viktig tidsbilde.

Skammen over å være jøde finnes enda hos mange tyskere, og dette forteller både Randi og Lillian en del om. Vi trenger flere slike bøker som minner oss på at vi alle er like mye verd, og at åpenhet og mot ikke bare er ord som kan brukes i fine taler, men handlinger som kan endre menneskers liv.

Boka er godt komponert med korte kapitler og raske sceneskift. Enkelte partier er like spennende som en velskrevet thriller.

 Terningkast 5

lørdag 23. november 2013

Pirjo Hassinen : Jordbær i november - Pax, 2004, 254 sider
Først, men kanskje ikke viktigst - boka er utsolgt fra forlaget og har vært det i flere år, til tross for at det på side tre står: "Denne bok vil være i salg - 20 års garanti - i minst 20 år etter utgivelsesåret." Så da kan man spørre hva en garanti betyr? Skal sende lenken til denne bloggposten til Pax, og spørre om de har noe fornuftig svar på hvorfor boka ikke er i salg lenger. Og så kan jo den observante leser legge merke til at det er Nøste Kendzior som har oversatt boka - en oversetter som også var kritiker, og som jeg har skrevet en del om i denne bloggposten

Jeg leste Jordbær i november nå i november fordi jeg hadde skrytt på meg denne lesebragden for lenge siden. Noe som viste seg å ikke stemme. Forklaring på dette finner du her. En god og grundig og positiv anmeldelse av denne boka finnes hos Moshonista, og jeg anbefaler at du klikker innom. Ingalill som driver bloggen skriver noen av de beste bloggtekstene i Norge når det gjelder litteratur - garantert gjespe- og kjedefri. 

Jordbær i november handler om Anna og Lasse. Lasse er typisk bortskjemt pappa og mammagutt med masse penger, Anna er en typisk jente med en alkoholisert far som sender henne ut for å kreve inn gjeld han har utestående. Så da har vi hovedtrekkene. Lasse og Anna forelsker seg. Lasse er knakende pen, men tom, Anna er kanskje ikke så knakende pen, men hun er tøff, hard og fast bestemt på å skape en god fremtid for seg og mannen hun elsker, altså Lasse. 

Lasse blir skuespiller, og etter en stund blir han en god skuespiller - det har Anna sørget for. Anna hater jobbene sine, men lever for en fremtid der hun og Lasse skal nyte godt av det Lasse tjener. For Lasse blir berømt, og bak ham står Anna og drar i trådene. Men så begynner trådene å ryke, smekk, smekk, smekk og det gjør vondt både her og der.

Jordbær i november ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2003. 

fredag 22. november 2013

Kloke ord (som vanlig) fra Ingvar Ambjørnsen

I et blogginnlegg publisert på forlagsliv.no, 22. november skriver Ingvar Ambjørnsen litt om hvordan han ser det norske samfunnet. Han skriver om overfallsbølgen og om barn og ungdom som raner hverandre mens det norske samfunnet står maktesløse og ser på.

Men så trekker han frem det positive - nemlig den mobiliseringen som ble gjort da noen av Oslos bibliotekfilialer ble truet med nedleggelse. Og han sier:

Folkebiblioteket bør virkelig ha hele folket bak seg hver gang noen så mye som drømmer om å komme med sparekniven.

Han snakker om tilhørighet og eierskap og jeg håper DU leser blogginnlegget hans. Som bibliotekar ser jeg at den jobben vi gjør, både i forhold til litteraturformidling, folkeopplysning og sosiale møteplasser betyr enormt mye for mange mennesker. Og den jobben vi gjør er virkelig noe å være stolt av.

Bøkene jeg snakket om på Loppa folkebibliotek 21. november


Denne fant jeg på Coopen i Øksfjord :-)

Stor stas å være reisende i litteraturformidling! I går var jeg invitert til Loppa folkebibliotek for å spre litt leseglede, og jeg hadde funnet 12 knallgode bøker jeg kunne snakke om. Det er 12 mil fra Alta til Øksfjord (som er kommunesenteret i Loppa kommune) og jeg følte meg virkelig som reisende i litteratur da jeg pakket ryggsekken for et tur til kysten. Biblioteksjefen i kommunen tok imot meg med rykende fersk fiskesuppe servert hjemme hos henne, og hele Øksfjordbesøket var en flott opplevelse. Her er bøkene jeg snakket om:

Siri Pettersen : Odinsbarn

Om Hirka den haleløse og hennes kamp – anbefales til voksne og  ungdommer.

Katja Kettu : Jordmora

Om Villøye som forelsker seg i den tyske offiserern Johannes. Finland og Norge under andre verdenskrig. Krevende bok – men vel verd strevet – for voksne.

Kathrine Aspaas : Raushetens tid

En sakprosabok – lettlest sådan, som oppmuntrer til deling av kunnskap og gode opplevelser – om raushet mot andre, og gir legitimitet til å gjøre feil, så lenge man ikke skader andre.
En god filosofi – syns jeg.

Kim Leine : Profetene i Evighetsfjorden

Om den norske presten som ikke er så sikker på det der med Gud, men som likevel reiser til Grønland for å omvende hedningene. Mye lus og dårlig lukt her.

Alyson Richman : Hele livet på en dag

New York og Praha. To mennesker møtes etter 60 år. En sterk kjærlighetshistorie og en historie om Europa og Praha under andre verdenskrig.

Adam Johnsen : Barnehjemsbestyrerens sønn

Nord-Korea. Om fattigdom, undertrykkelse og bytting av identitet. Om å stjele mennesker på en strand i Japan, om å måtte følge strømmen.

Vanessa Diffenbaugh : Blomstenes hemmelige språk

Sterk bok om ei 18 år gammel jente som har bodd på uttallige fosterhjem. Klissete forside, men ikke tro på den, dette er en god bok – og en litterær opplevelse.

Stein P.Aasheim : Finnmarksvidda

Tre historikere og en eventyrer har tråkket tre turer over Finnmarksvidda. Resultatet er en praktbok – rett og slett.

Endre Lund Eriksen :Den sommeren pappa ble homo

Om Arvidsjaur – ja han ble laga der, og Indiane som blir venner, og får et felles prosjekt som er å prøve å hindre at Arvidsjaurs pappa blir homo – for Indiane trenger ikke 3 fedre, og Arvidsjaur er vant til at faren liker damer. Men kan de lykkes? Fra 10 år og gjerne for voksne.

John Green : Faen ta skjebnen

Om 16 år gamle Hazel og hennes fandenivolske innstillig til livet og døden og alt det der. Kåret til Time Magazines beste bok i 2012 – og det skjønner jeg godt. Les og les og les! – For ungdommer og voksne

Britt Karin Larsen :Det vokser et tre i Mostamägg

Om skogfinnene som bodde i grenselandet mellom Sverige og Norge på 1800- tallet. Jeg snakker om bok 4, bok fem er kommet allerede, og hun skriver allerede på bok 6. Det er litt trist det her også, men det er samtidig fint. – nært til natur og kjente situasjoner.

Kamila Shamsie : Brente skygger

Fantastisk lese og lytteopplevelse. Jeg hørte denne som lydbok. Manglet ord da jeg skulle beskrive den for to år siden, og jeg har ikke funnet dem enda J Jo da, det handler om Nagasaki, om Dehli, om New York og å reise i verden og være tro, om kjærlighet og om savn.


Fantastisk fiskesuppe med dillsmak - det luktet så godt og smakte så godt at jeg glemte å ta bilde av selve suppa, så bildebeviset må være tom tallerken. 
onsdag 20. november 2013

Takk for Brageprisen og gratulerer til alle bibliotekfolk i Norge - dette var flott og dette fortjente vi!


Brageprisen til folkebibliotekene ble gitt med denne begrunnelsen:

"Prisen tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller på annen måte har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur.
Årets vinner er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere. Vinneren samler daglig tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning. Gjester fra alle grupper av befolkningen blir tilbudt det samme, de blir eksponert for hele bredden i norsk litteratur og veiledet av gode formidlere. Vinneren har blitt omtalt som del av kulturlivets grunnmur og en viktig pilar i et fungerende demokrati.
Årets vinner er ikke en, men mange, og vi finner dem over hele landet. Hedersprisen går i år til våre mange folkebibliotek."Bilder fra utstillingen "Kvenkvinner i arbeid", en utstilling vi hadde på Alta bibliotek i 2012. 

Jeg fant, jeg fant!

I kveld forbereder jeg meg til et foredrag jeg skal ha i Øksfjord i morgen ettermiddag. Jeg hadde tenkt å lese litt fra Odinsbarn, men så fant jeg dette her:


Og da kan Siri selv få lese for de som kommer til Loppa bibliotek i morgen! Juhu!!

tirsdag 19. november 2013

Litterær lunsj med nordisk svongHer er bøkene jeg presenterte på litterær lunsj, torsdag 14.november. To av bøkene snakket jeg også om på siste litterære lunsj, men det var kommet ønske om en ønskereprise, så derfor ble det litt gjentakelser.


Katja Kettu : Jordmora 

Om den finske jordmora ”Villøye” og hennes forgapning i den tyske soldaten Johannes.

Johanna Sinisalo : Fuglehjerte

Om Heidi og Jurki som treffes i Levi og som drar på fottur i Tasmanias ødemark.

Stein P. Aasheim : Finnmarksvidda

Praktbok fra Finnmarksvidda. Om samer og kvener og nordmenn og skietnografer.

Kathrine Aspaas: Raushetens tid 

Om å være raus, om å tåle å gjøre feil, om å tilgi seg selv og andre og om et støttende lederskap. Om modighet og kjærlighet.

Kim Leine : Profetene i Evighetsfjorden

Om presten som reiste til Evighetsfjorden på Grønland for å få hedningene til å omvende seg – og så var det kanskje han selv som ble omvendt? Vinner av Nordisk råds litteraturpris i 2013

Sollaug Sargon : Gå opp gjengrodd sti

Samisk diktsamling med fine naturbeskrivelser og fine bestemor og bestefardikt.

David Ebershoff : Den danske piken

Om Einar Wegener  - en av de første i verden som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon. Basert på en sann historie.

lørdag 16. november 2013

Bok 6 i kvinne/mann prosjektet 2013 - Anita Andersen: Sterk - En håndbok for jenter - Pax, 140 siderDette er bok 6 i mitt 2013 prosjekt, der jeg leser sakprosa og noterer ned navn og kjønn, og så teller jeg etterpå.


Bok 2 var Bli best med mental  trening av Erik Bertrand Larsen. Boka lånte jeg på biblioteket og jeg rakk ikke å bli ferdig å lese før lånetiden var gått ut, og med lang kø på boka bestemte jeg meg for å levere den inn. Men jeg leste halvparten av boka – del 1, og der ble resultatet dette: Kvinner : 5, menn :76. 

Bok 3 var Else Barratt-Due : På scenen i ditt eget liv : Cappelen Damm, 153 sider. Kvinner ; 5, menn 22.
Anita Andersen har drevet kampsport i mer enn tjue år. Hun har både nasjonale og internasjonale resultater i karate og hun er medlem av faggruppen for selvforsvar i Norges Kampsportforbund.

Anita Andersen har et mål med boka og det er at flere jenter skal bli i stand til å forebygge og avverge overfallssituasjoner og at flere av dem som faktisk blir overfalt klarer å komme seg fri.

Man blir ikke mester gjennom alle de kamper man har kjempet, men gjennom alle de man har unngått.” – Anita Andersen

Det er viktig for forfatteren å vise at mental trening samt jobbing med bevissthet rundt eget kroppsspråk kan gi kvinner større kunnskap og trygghet i farlige situasjoner.

Boka er delt i to der første del handler om teori og der andre del handler om fysiske øvelser.

Slik ble resultatet når boka var ferdiglest:

Kvinner:

Anita Andersen
Helen Keller
Marit Bjørgen

Menn:

Trond A. Søvik
Walter Cannom
Lasse Kjus
Kjetil André Aamodt
Petter Northug

Altså; Kvinner; 3 og menn; 5

Jammen, jammen - når har du lest denne da? Hæ hæ hæ?

Det hendte i de dager at Bjørg i Mellom linjene laget et liste, med hjelp av mange andre bokbloggere, der det skulle kåres bokbloggernes 100 på topp. Det ble bokbloggernes 174 på topp og det gikk en farsott gjennom bokbloggland - alle skulle telle og fortelle. Hvor mange har du lest og hvor mange har jeg lest? Jeg klarte ikke å motstå utfordringen, er mer enn normalt glad i lister, en egenskap jeg deler med mange andre i bokbloggland. Så jeg telte og kom frem til at jeg hadde lest 62 bøker. Jeg fortalte alle som var innom og besøkte meg i nettlandia at jeg hadde lest 62 bøker - litt stolt var jeg, det var ikke mange som hadde et så høyt tall. Og så dro jeg på jobb, og da jeg kom hjem fant jeg en meldig fra Moshonista. Og hun var høylytt og krevde svar på når jeg hadde lest Jordbær i November av Pirjo Hassinen. For det visste i hvert fall hun ingenting om - så hun tvilte sterkt på at jeg hadde lest den. Hun krevde svar - omgående. Jeg lo så jeg holdt på å ramle av stolen. For selvfølgelg hadde hun rett. Jeg hadde ikke lest Jordbær i November - bare tatt den med hjem så mange ganger at jeg trodde jeg hadde lest den.

Jeg lovte på tro og ære at jeg skulle ta fatt på boka straksens, og nå er boka ferdiglest. Og en liten omtale om den kommer snart. Men jeg syns det var så fantastisk at vi kjenner hverandre så godt at vi vet hva de andre har lest. Jeg tror jeg kjenner til hvem som har lest Haren med øyne av rav for eksempel - hint hint.


fredag 15. november 2013

Suzanne Collins : Gregor og Baneprofetien – Lydbok, 6 timer og 13 minutter
Bok to om Gregor og Boots

Jeg likte første boka ganske godt, og denne boka likte jeg enda bedre. Gregor og Boots har kommet seg etter de store påkjenningene de ble utsatt for i Underlandet i første bok, mens faren deres sliter veldig. Han er ofte syk, og har mye feber og mareritt og det er moren som må sørge for både det praktiske og det økonomiske. En dag bestemmer Gregor seg for å ta med seg Boots for å leke i Central Park, og plutselig forsvinner Boots. Ned i jorda – og rett tilbake til Underlandet. Gregor følger etter og vips så er vi rett tilbake til gamle kjente. Gregor og Boots er viktige i en profeti som handler om å redde Underlandet fra en grusom hvit rotte som heter Bane.

Det blir mye ”fly høyt” og det er veldig spennende. Jeg gleder meg til tredje boka, som sikkert kommer ganske snart på norsk. Det er jo noen år siden Suzanne Collins ga ut denne serien som passer perfekt for barn på hele barnetrinnet.

Christoffer Staib leser som vanlig veldig bra. 

Redesign av bøker

Jeg hadde bursdag for noen uker siden og da fikk jeg masse fine gaver. En av de fineste var dette bokeplet.

Kreativ bruk av et vissnok god krimbok av Patricia Cornwell - har ikke lest en enste av hennes bøker.

onsdag 13. november 2013

Herbjørg Wassmo : Disse øyeblikk – 10 timer og 57 minutter
God roman der Herbjørg Wassmo forteller om sitt liv og sine foreldre, sine menn og bekjentskaper, langt unna Knausgårdnivå på utlevering av andre, likevel ærlig og sterkt. Jeg likte ærligheten, tempoet og ble forbauset enkelte ganger. Begeistret hørte jeg om hvordan hun reflekterte omkring det å være kvinne, både i de personlige relasjonene og på arbeidsplassene sine. Der menn alltid tar seg til rette og kvinner lar dem få gjøre det. Der det koster blod og tårer når man gir beskjed, men det var ikke noe alternativ for henne å ikke si ifra. Hvordan forfatterskapet hennes vokste frem, og hvor viktig forlaget og hennes første redaktør var for henne var også interessant.

Gjertrud Jynge leser tydelig, men hun har en dialekt som får oss finnmarkinger til å ynke oss i undring. Tro meg – jeg har spilt denne lydboka for de fleste på jobb, mine venninner og min mann – og alle har reagert, uavhengig av mine føringer – så det er sagt. Det er som å høre en nordlending som er blitt østlandsk prøve å knote på nordlansk. Eller noe sånt – men hun leser jo tydelig og klart, og den der ynkinga slutter man jo fort med uansett. Men jeg måtte skrive det, for det er så mange som har skrytt Gjertrud Jynges opplesning så veldig langt opp i skyene, og jeg har en mistanke om at de som mener dette har trødd sine barnesko sør for Trondheim.

Andre bloggere har skrevet om boka:

Elsa Laula Renberg - kvinnen som sprengte grenser - teaterSøndag kveld var jeg på samisk teater i Alta. Helt alene.

Å gå på teater alene var fint. Men det å ikke ha noen å snakke med - om stykket - etterpå - var ikke så fint. Så da kan jeg jo fortelle deg hva jeg syntes.

Skuespilleren, Cecilia Person, gjorde en kraftprestasjon. Hun sto alene på scenen i en time og 10 minutter og hun sparte ikke på kruttet.  Det var monolog - joik, heftige utbrudd, og mange skifter i personligheter og stemninger. Scenen var enkel, nesten naken, så det ble skuespilleren som alene bar hele stykket. Og hun bar det med styrke og verdighet og plutselig ble det mørkt. Var det ferdig nå - allerede? Likevel var jeg ikke helt fornøyd - for jeg følte ikke at jeg ble så veldig godt kjent med Elsa Laula Renberg.

Her er hva som står på Beivvas sin side:


"Dom har forsökt, och det har dere också, med hot, mutor, løgner och fortal å tystna meg. Forsøkt att skremma meg til tystnad. Och jag har varit tyst lenge nu, og ingenting skjer med samesaken!" (sitat Elsa Laula Renberg 1929).
Elsa Laula Renberg var 6-barnsmor, og hun var en politiker som sprengte grenser. Hun ble født for 136 år siden, var med og stiftet verdens første sameforening i 1904, og hun var drivkraften bak det første landsdekkende samemøte i Trondheim 6. februar 1917. Denne dagen feires nå som samenes nasjonaldag i fire land. Elsa Laula Renbergs livshistorie går rett inn i kjernen av hva jubileene for stemmeretten og språkåret 2013 samt grunnlovsjubileet 2014 handler om (foto: Espen Storhaug/Banjo Media. I bildet skuespiller Cecilia Person).
Åarjelhsaemien Teatere (Sydsamisk teater) og Nord-Trøndelag Teater har sammen laget forestillingen om den samiske kvinnen som sprengte grenser. Nordland Teater har også vært samarbeidspartner med turné og teknisk. I Finnmark gjøres turnéen i samarbeid med Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Den Kulturelle Skolesekken.
Elsa Laula er et forbilde, ikke bare for oss samer, men også for alle andre, menn som kvinner. Hun er et menneske som torde å stå imot trykket fra andre og onde rykter, og bare fortsatte å kjempe for det hun trodde på, sier teatersjef Ada E. Jürgensen ved ÅST. Forestillingen er på svensk."

tirsdag 12. november 2013

Min Britt Karin Larsen dagI dag har jeg vært så heldig å få være med på to foredrag der min store litterære heltinne, Britt Karin Larsen har fortalt om sitt forfatterskap og litt om sitt liv.

Først møttes vi på biblioteket, på min jobb og så gikk vi sammen opp til Alta videregående skole. Der var femti elever klar til å høre henne snakke om minoriteter og hvordan det kan kjennes å være alene. Elevene var engasjerte og stilte relevante spørsmål, og det var veldig morsomt å følge med på.

Så gikk vi tilbake til biblioteket, en nydelig tur i kaldt og klart vintervær.

Nå i ettermiddag har hun hatt foredrag på Alta bibliotek. Det kom masse folk, og budskapet til Britt Karin berørte mange av tilhørerne. Det var flere som måtte opp og tørke en tåre i øyenkroken.

Jeg er snart ferdig med femte bok i serien om folkene på Finnskogen, og jeg storkoser meg med boka. Det er lyrisk, vakkert og jeg ble så glad da Britt Karin fortalte at hun var begynt å skrive på bok seks. Hurra!


mandag 11. november 2013

Henry Bronken : Made in Karasjok – 133 sider – Jippi forlag


Publisert i Altaposten 11.november 2013Tegneserie fra Sameland

Henry Bronken har gitt ut en rekke tegneserier og han illustrerer også bøker. Når hans bedre halvdel, Hanna, skal ha turnustjeneste i Karasjok bestemmer han seg for å dokumentere oppholdet i Sameland med en tegneseriedagbok.

To av figurene fra tidligere serier følger med på lasset til Karasjok; Deppedust og Lykketorsk. De blir gandet allerede på vei til sitt nye hjemsted, med alt hva det medfører av ulumskheter.

Hanna har det fryktelig travelt, men tar seg likevel tid til både å klemme hudormer og å sjekke hvorfor gubben klør seg i baken. Disse bildene er det litt vanskelig å få ut av hodet.

For folk i Karasjok er det sikkert morsomt med en tegneserie som handler om bygda. Andre leger blir karikert, og dama på pizzasjappa og husverten har neppe problemer med å kjenne seg igjen.

Henry kjedet seg i Karasjok, og det skjønner jeg godt hvis dagboka er basert på levd liv. Her er det mye alenetid, kanskje litt for mye grubling og litt lite sosialt?

Jeg liker streken hans med fine tegninger av naturen, og Bronken har et godt blikk for detaljer. Humoren er lun og rolig, men kjedsomheten til hovedpersonen smitter over på meg og navlebeskuelsen ble for intim enkelte ganger.

Terningkast 4

lørdag 9. november 2013

10 på topp - boktips for julegavehandelen!
Skal du gi en bok i julegave? Her er mine 10 på topp når det gjelder skjønnlitteratur, sakprosa og ungdomsbøker.

Skjønnlitteratur:


I tillegg vil jeg sterkt anbefale å kjøpe Britt Karin Larsen sine bøker fra Finnskogen, begynn med bok 1; Det vokser et tre i Mostamägg og Helga Flatland sine tre bøker, og selvfølgelig – begynn med den første; Bli hvis du kan – Reis hvis du må.


Sakprosa:Ungdomsbøker:


Kanskje du har lagt merke til at Odinsbarn står både som skjønnlitteratur og som ungdomsbok. Det er med vilje. Den boka (og mange andre) kan leses like godt av ungdommer som av voksne.