mandag 30. november 2015

Caroline Kaspara Palonen : Det er mitt hav : Cappelen Damm, 216 sider


 Særegen stemme

Caroline Kaspara Palonen (1984) er fra Harstad. Hun deltok på Nordnorske bokdager i Alta tidligere i høst, der hun leste fra denne romanen som er hennes tredje utgivelse.

Romanen er tredelt og handler om Beatrice i ulike faser av livet. Begynnelsen beskriver en for mange kjent situasjon. Mamma og pappa skal komme på besøk på hybelen, og det må ryddes og ordnes. Det er tydelig at det er faren hun føler seg mest nær, det er han som har varmen og forståelsen, mens mora er mer dømmende og krevende.

Beatrice skriver en oppgave i kunsthistorie. Hun har holdt på lenge. Altfor lenge. Men grublerier og slitsomme tanker gjør at flyten ikke helt er der. Hun har lite venner, egentlig bare ei nær venninne. Denne ensomheten, eller aleneheten er ikke spesielt god medisin mot grubling og vanskelige tanker.

Store tidshopp

Palonen holder tilbake informasjon for oss lesere, noe som harmonerer med hovedpersonen som også holder inne,  som ikke har lyst til å dele verken liv eller tanker med noen. Men så dukker det opp en mann, og Beatrice er i stadig konflikt med seg selv og med han. Og hun vet ikke hva hun vil med livet sitt. Det blir smått og trangt og klaustrofobisk, både i de fysiske setningene og i fortellingen.

Språket er spesielt, ikke slik at det er vanskelig eller at hun bruker mye fremmedord, men hun beskriver en introvert tilstand med et introvert språk,  og dette gjør at også romanen blir spesiell.  Setningene er korte, og kretser ofte om Beatrice som tenker og handler. Det er ikke så mye plass i dette universet og enkelte ganger er det for trangt, og da går ting i vranglås. og når Beatrice går i vranglås går også virkelighetsoppfatningen hennes samme vei.

Det er store rom for tolkninger og her er mange spørsmål jeg kunne tenkt meg å stille forfatteren. Romanen fortelles kronologisk, men tidshoppene kan være over flere år, og da har mye forandret seg i hovedpersonens liv.  Vi får noen hendelser i tilbakeblikk, men det blir bare som erting, det holder ikke, jeg vil vite mer.

Jeg liker Palonens stil, den er unik og gjør at hun er lett å kjenne igjen. Enkelte ganger blir det likevel for stillferdig og for ensomt til at jeg klarer å omfavne den helt.

lørdag 28. november 2015

Det blir ikke litteraturfestival, kritikerseminar og mingling på Lillehammer neste år

Norsk Litteraturfestival arrangeres 24. - 29. mai 2016, og gjett hvem som heller skal til Spania på medarbeidersamling. Men jeg klager altså ikke! Lillehammer bruker å være flott, men det tror jeg jammen at solkysten også kan være i slutten av mai...

Dette er fra min pilgrimsvandring nord i Spania, langt fra solkysten. Kjenner at akkurat nå, i starten av mørketiden, er det deilig å tenke på Spania, med sol og tomater og ferske appelsiner. 

fredag 27. november 2015

Kyra 2005- 2015

Kyra min 
Tomt i hundegården nå
selv om Emil, Panda, Pelle og Øre fremdeles er der.

 Kyra og Emil på Gakoribergan 


Emil og Kyra i hundegården i Gakori


 Kyra og Emil fikk en valp; PandaBlomsterpiken :)


Kyra og Panda ved Altaelva 


 Øre, Panda og Kyra ved Gakoribergan - Ja, og så er det Pål 

ASCHEHOUG STARTER BOKBAR!

HURRA !  Dette sto på eposten jeg fikk fra Aschehoug i dag:

"-Vi så at lokalene i Kristian Augusts gate sto tomme og fikk en idé, sier Mads Nygaard.
Hva om vi starter en bokbar? Et sted det er naturlig å gå innom for å ta seg en kaffe eller en øl og samtidig få med seg en opplevelse. Et møtepunkt for forfattere og lesere - alle oss som er opptatt av litteratur. Vi tror det er plass til flere arenaer og mer bokprat i Oslo. 
- Lokalene skal pusses opp og det er en del praktiske ting som må være på plass før vi kan åpne, sier Nygaard. Blant annet er stedet helt avhengig av at vi har en entusiastisk og flink person til å drifte baren. Tanken er at lokalene i Kristian Augusts gate 7 skal være klare for innflytningsfest allerede før sommeren.
Bokbaren skal fylles med arrangementer, og det skal være et sted der forfattere og andre som ønsker det, skal kunne ta en naturlig plass. – Vårt ønske er at stedet skal være i bruk fra morgen til kveld. Et sted for møter, skriving og lesing på dagen og med et variert og morsomt program på kveldstid."
Tenk hvor mange morsomme og trivelige og koselige og utfordrende og kverulerende og kranglende situasjoner man kan havne i - hvis dette blir en bar bokelskere kan trives i. Utfordringen blir selvfølgelig å finne balansen mellom børs og katedral. Spennende! Lykke til Aschehoug!!!

Boktrailere! Her er et eksempel og tips til hvordan man gjør det

Boktrailere er så kult! Og siden jeg er over 45 år og fremdeles bruker ordet kult så skjønner du sikkert at jeg har veldig lyst til å lage boktrailere.Heldige meg, og heldige deg (hvis du også har lyst til å prøve) - for nå har nemlig Ubok, Foreningen !les og Leser søker bok gått sammen og laget korte og veldig brukervennlige instruksjonsfilmer.Å hvor jeg gleder meg til å lage små filmsnutter! Kanskje det blir årets adventskalender?

torsdag 26. november 2015

Arne Svingen : Med beina på nakken – Gyldendal, 156 sider

Publisert i Altaposten 26. november 2015


 Steinhard realisme

”- Du skjønner at alt blir annerledes nå? sier pappa og ser på meg. Jeg nikker. - Det er oss to nå, Johnny, fortsetter pappa og lar en pekefinger sveve mellom oss. Jeg liker ikke at pappa kaller meg Johnny. For jeg heter Eirik. Det kan jeg bevise i passet som jeg ikke har med.”

I Med beina på nakken er hovedpersonen den unge gutten Eirik, og det er han som har fortellerstemmen. Romanen starter dramatisk med en flukt. Faren kidnapper Eirik fra skolen, og Eirik som sitter i rullestol har ikke noe annet valg enn å bli med.  Man skjønner fort at faren er av de typene som ikke alltid har helt rent mel i posene sine. Rømlingene ender opp i en fæl bygård i Berlin. Faren er blakk og stjeler mat og klær til dem. Etter hvert lærer han også opp sønnen i kunsten å stjele.

Eirik begynner å savne fosterforeldrene sine, og han kjeder seg. Selv om han har fått streng beskjed om å holde seg inne, drar han ut. I bakgården blir han kjent med to ungdommer på sin egen alder og de tar ham med seg på fotballtrening. Eirik får være målvakt selv om rullestolen gir en del begrensninger. Han føler en mestring og en glede han ikke har følt siden ulykken.

Tar leserne på alvor

Dette er hardkokt realisme med sterke innslag av håp i kjernen. Eirik er skadet, både psykisk og fysisk, og han har en pappa som er vant til å bruke knyttnevene for å overleve. I små drypp kommer sannheten om hvorfor Eirik sitter i rullestol frem, og vi får vite hva som skjedde med mora. Romanen er tross sine dystre temaer lett å lese, og med forfatterens respekt for målgruppa blir det en fin leseopplevelse.

Noe av det jeg liker aller best med Svingens utgivelser er at han tar ungdom på alvor. Han skriver rett frem om vanskelige tema, og han duller ikke med leserne sine. De siste kapitlene er spennende selv for en voksenleser. Forlaget har anbefalt denne til ungdommer mellom 9 og 13, men jeg anbefaler den til alle. Så god er den nemlig!

Terningkast 5

onsdag 25. november 2015

De 101 beste barne- og ungdomsbøkene i Norge
Nå er Guri Fjeldberg ferdig med listen der hun, i alfabetisk rekkefølge, har satt opp de 101 beste barne- og ungdomsbøkene utgitt i Norge de siste ti årene. Hun har også utgitt boka "101. De beste barnebøkene 2005-2015". Der kan man lese en nærmere presentasjon av bøkene, og der er målgruppa til hver enkelt bok også med. Jeg har kopiert lista fra Guri Fjeldberg blogg: De 101 beste - og nå gjør jeg det slik at de bøkene jeg har lest, men ikke skrevet om her på bloggen får en lilla farge, de bøkene jeg har lest, og skrevet omtale om får uthevet skrift og selfølgelig lenke. På lista finnes av de beste leseopplevelsene jeg har hatt de siste årene - Odinsbarn av Siri Pettersen!


1814: Nære på av Jon Ewo
Alt jeg sier er sant av Lisa Bjärbo
And, Døden og tulipanen av Wolf Erlbruch
Barbie-Nils & pistolproblemet av Kari Tinnen og Mari Kanstad Johnsen
Bare en hund av Michael Gerhard
Barsakh av Simon Stranger
Bella i barnehagen av Barbro Lindgren og Eva Eriksson
Bitching: En bok om jenter og mobbing av Liv Skotheim og Anna Holm Vågsland
Bomb dem! av Mikael Niemi
Bukkene Bruse på Badeland av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund
Darlah: 172 timer på månen av Johan Harstad
Den forsvunne helten av Rick Riordan
Den mørke siden av månen av Tone Kjærnli
Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jacob Martin Strid
Det er ikke så farlig med meg av Jenny Jägerfeld
Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje av Jo Nesbø
Don Fridtjof av Anna Bache-Wiig og Lisa Aisato
Drakeguten av Asbjørn Rydland
Du & jeg av Katarina von Bredow
Dyrebare venner av Erna Osland
En gang av Morris Gleitzman
En pingles dagbok av Jeff Kinney
Engelbert H og den siste sjansen av Kim Fupz Aakeson og Per Dybvig
Fallteknikk av Inga Sætre
Fuglevarsel av David Almond
Førstemamma på Mars av Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møkleby
Garmanns sommer av Stian Hole
Gjøken av Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramer
God natt, natt av Gro Dahle og Svein Nyhus
Handgranateple av Ingelin Røssland
Hedvig og Max-Olov av Frida Nilsson
Hei, det er meg! av Nina E. Grøntvedt
Helt hyper? ADHD ADD ABC av Mariann Youmans
Henrik And av Anna R. Folkestad
Himmelspringaren av Sissel Horndal
Himmelørnen av Gill Lewis
Hjelp – pappa slår! av Magne Raundalen og Jon-Håkon Schultz
Hundetanker av Tyra Teodora Tronstad
Hvem bestemmer? av Stina Wirsén
Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt
I hunt killers av Barry Lyga
I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue
Ida og ulven av Camilla Kuhn
Ingen som røyker hopper strikk av Linde Hagerup
Ingenting av Janne Teller
Jakob og Neikob: Tjuven slår tilbake av Kari Stai
Jakten på Jennifer Jones av Anne Cassidy
Jeg er Zlatan av Zlatan Ibrahimović og David Lagercrantz
Jeg vil ha tilbake hatten min av Jon Klassen
Jenta fra Mars av Anna Woltz og Vicky Janssen
Jorda rundt på 29 bokstaver av Kristin Roskifte
Kampen mot superbitchene av A. Audhild Solberg
Kan jeg …? av Petter Lidbeck og Lisen Adbåge
Kiffe kiffe i morgen av Faïza Guène
Kirkegårdsboken av Neil Gaiman
Kjenner du kjempen? av Maranke Rinck og Martijn van der Linden
Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det? av Bjørn Sortland
Leo får en liten onkel av Tiril Valeur
Malala av Malala Yousafzai og Patricia McCormick
Min venn Boris av Mats Wänblad og Pelle Forshed
Mirakel av R.J. Palacio
Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz og Eva Eriksson
Monsteret kommer av Patrick Ness
Myggsprayen av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig
Natt på Frognerbadet av Sverre Henmo
Nordover med Nansen mot Nordpolen av Bjørn Ousland
Nysgjerrig på edderkopper av Dagny Holm
Nærmere høst av Marianne Kaurin
Nært – sært – spektakulært: 63 naturfaglige triks og eksperimenter av Andreas Wahl
Når alle sover av Nicolai Houm og Rune Markhus
Ordfabrikken av Agnès de Lestrade og Valerie Docampo
Pling i bollen – fine og ufine barnerim av Ingvild H. Rishøi og Bendik Kaltenborn
Reiseboken: Ikke for foreldre av Michael Dubois, Katri Hilden og Jane Price
Rekrutten av Robert Muchamore
Rosas buss av Fabrizio Silei og Maurizio A.C. Quarello
Samira og skjelettene av Camilla Kuhn
Sammen for alltid av Guus Kuijer
Sangen om en brukket nese av Arne Svingen
Schakendas bakeskole: Rekrutter fra bakeriet i Lom av Morten Schakenda og John Rørdam
Sjakk: Slik blir du helt konge av Ellisiv Reppen og Flu Hartberg
Sommerregler av Shaun Tan
Spille i band: Alt du må vite og mere til av Gustav Lorentzen
Spøkelseshuset av Kazuno Kohara
Svein og rotta på lab’en av Marit Nicolaysen
Så lenge jeg lever av Sally Nicholls
Sånt som er av Svein Nyhus
Tonje Glimmerdal av Maria Parr
Ulla hit og dit av Kari Tinnen og Siri Dokken
Vaffelhjarte: Lena og eg i Knert-Mathilde av Maria Parr
Vaffelmøkk av Tore Renberg og Øyvind Torseter
Verdas søtaste turist av Rune Belsvik
Veslebror ser deg av Cory Doctorow

23 minutter med nostalgi fra Talvik

Bloggen min fungerer ofte som en dagbok for meg, og hvis jeg kommer over lenker eller filmklipp som ellers fort ville forsvunnet i det store arkivet som heter internett blogger jeg om det.

Nå er det en 23 minutter lang godbit fra den lille bygda Talvik i Alta kommune  med en virkelig godbit fra NRK som jeg har lyst til å ha i mitt arkiv! Filmingen, redigeringen og musikken er ganske så mollstemt, men det er et fint tidsbilde likevel. Det var ikke mulig å få lagt inn selve filmen her, ikke som jeg skjønte i hvert fall, men er det noen som vet hvordan man gjør det setter jeg pris på tips. Her er lenken:

https://tv.nrk.no/serie/fra-vest-til-oest-i-finnmark/FREP43001174/19-08-1974

tirsdag 24. november 2015

I dag lanseres Filmbib.no og husk nasjonalt lånekort!
Hvis du ikke har skaffet deg et nasjonalt lånekort syns jeg tiden begynner å bli overmoden. Men, det er ikke for sent. Det eneste du trenger å gjøre er å dra til ditt nærmeste (folke)bibliotek og si at du vil ha et slikt kort. Og da får du det - GRATIS! Og med på kortet får du også tilgang til det helt nyeste og ferskeste gratistjenesten fra biblioteket, nemlig filmbib. Når du bruker ditt nasjonale bibliotekskort og logger inn på filmbib.no kan du se en drøss gode dokumentar og kortfilmer. Jeg har jo selvfølgelig nasjonalt lånekort og tok meg en liten rundtur på filmbib.no for å se om det var noe som fristet. Og svaret er JA! Jeg fikk for ekempel veldig lyst til å se dokumentaren om Haldis Moren Vesaas og dokumentaren om Olav H. Hauge. Men nå har jeg egentlig ikke tid til å se så mye film for jeg har mest lyst til å lese bøker, og de fleste bøkene jeg leser laster jeg ned GRATIS fra ebokbib - noe du også kan gjøre hvis du har nasjonalt lånekort! Syns du jeg maste litt for mye om det nasjonale lånekortet? Ja, det kan hende, men det finnes altså folk der ute i verden som ikke kjenner til denne fantastiske tjenesten, og så finnes det faktisk folk som ikke skjønner hvor viktig og hvor fint det er å ha tilgang på bibliotek. Men det blir en politisk diskusjon som jeg ikke gidder å ta her, akkurat nå. For nå frister ebokbib der jeg blir trukket mellom to titler: Neiden 1970 av Ingenborg Arvola og Tøffe tider for gentlemen av Aksel Fugelli. Begge utgitt på Cappelen i høst, og begge skal leses. 


onsdag 4. november 2015

Jojo Moyes : Etter deg : Bastion, 507 sider


Publisert i Altaposten 3. november 2015Hjerte og smerte i London

Jeg må starte denne anmeldelsen med å innrømme noe. Det har seg slik at dette er fortsettelsen til den populære boka Et helt halvt år. Men jeg var så full av fordommer (og fordommer fordummer) at jeg tenkte at Et helt halvt år ikke var noe for meg. Jeg hadde fått den fra forlaget, og jeg hadde lest de to første sidene, men så ga jeg den bort og tenkte at jeg aldri skulle lese en Jojo Moyes bok.

Men så ble boka liggende på bestselgerlistene i måned etter måned og det var kun Jojo Moyes neste bok, Den ene pluss en, som klarte å skyve Et helt halvt år ned fra førsteplassen. Så jeg lånte boka, leste den og konkluderte med at den var riktig så underholdende. I første bok blir vi kjent med 27 år gamle Lou Clark som bor i en liten by nær London. Lou jobbet som personlig assistent for ryggmargskadde Will. For de som ikke allerede har lest Et helt halv liv skal jeg ikke avsløre hvordan første bok sluttet, men det gir også store begrensninger i hva jeg kan skrive om denne boka.

I Etter deg er det fremdeles Lou som er hovedpersonen og vi følger mange av de samme menneskene vi kjenner fra før. Lous foreldre får større plass , mens lillesøsteren blir mindre viktig. Foreldrene til Will og deres nye liv får vi også et innblikk i, og det virker troverdig. Lou er blitt to år eldre og hun har flyttet til London der hun jobber i en bar på flyplassen. Hun er deprimert og vet ikke hva hun skal bruke livet sitt på. Hun føler at hun sitter fast og hun avslutter stadig oftere kveldene med store inntak av alkohol. En slik natt går hun opp på taket på bygningen der hun bor, og noe skjer som snur opp ned på livet hennes.

Historien er ganske forutsigbar, men Moyes trykker på de riktige følelsesknappene. Enkelte scener var så spennende at jeg holdt pusten, mens andre var så sørgelig at jeg måtte snufse litt. Når leseopplevelsen blir slik kan jeg ikke konkludere med annet enn at forfatteren har klart å underholde meg, og siden dette er en underholdningsroman er målet oppnådd.


Terningkast 4