Gå til hovedinnhold

Ingvar Ambjørnsen : Ekko av en venn : Cappelen Damm : 314 sider

Publisert i Altaposten 14. juni 2019 


Kongen av avstandsforelskelser 

 Elling er tilbake og selv om han ikke er helt i storform er han seg selv lik, noe som gjør denne romanen både morsom og trist. 

Da den forrige Ellingboka kom ut befant store deler av Norge seg i en tilstand av millennium-angst, - tenk på alt det skumle og grusomme som kunne hende akkurat når viseren pekte rett opp og vi gikk inn i et nytt årtusen. Mye av den samme tankegangen har Elling, og når vi møter han i 2019 er han midt i en flytteprosess. Den nye adressen er Fiolveien 5 på Grefsen, og det er enkefru Annelore Frimann-Clausen som skal få den noe forvirrede herremannen Elling i hus. I kjellerleiligheten har muggflekker og andre ekkelheter flyttet inn før ham, og dette gjør etableringsprosessen en smule utfordrende. Den store samlingen med avisutklipp av Gro Harlem Brundtland er selvsagt med på flyttelasset, og ganske snart blir det anledning til å fylle opp leiligheten med nye skatter. 

Lever i fløtesaus 

Han blir stamgjest på litteraturbaren Svanen, avstandsforelsket i de fleste kvinnene han er i nærheten av, og han etablerer seg på facebook. Ja, ikke som Elling, men med falsk profil. Han kaller seg Christopher Brenna og profilbildet viser en hunk av en mann, så når venneforespørslene fyker ut til kvinner i nabolaget blir det ofte et ja. Elling/Chris er aktiv på matsidene på facebook, og han oppdager et fellesskap med andre som også finner glede i matminner som f.eks den klassiske retten lever i fløtesaus. I forbindelse med denne store interessen for mat blir det også rom for å få inn Kjell Bjarne, ikke i levende live, Kjell Bjarne er død – men som en slags hemmelig venn som hvisker til vår helt og som han tar med i sine blomstrende utlegninger i sin egen gruppe på facebook. Fallgruvene er mange, og det indre tankekjøret hans er intenst, og veien fra harmoni til katastrofe er kort som i et blunk.

Gamle venner 

Ellings eget utseende blir fiffig forklart gjennom hans egen reaksjon på et bilde som er tatt samtidig som han ble intervjuet av Bente Strahlsberg i forbindelse med en reportasje om den avdøde poeten Alfons Jørgensen. Her ser det forresten ut som Ambjørnsen har lekt seg litt med å inkorporere virkelige personer inn i romankarakteren Bente Strahlsberg, kulturjournalisten i Dagbladet. Noen husker kanskje at Ambjørnsen og Dagbladets kulturjournalist (og forfatter) Tom Stalsberg i 2018 utga Leilighetsdikt for hjemløse. Dette var et prosjekt der Ambjørnsen og Stalsberg bygget videre på fortellingen og diktene til Elling og Alfons Jørgensen, og i Ekko av en venn får en kvinnelig kulturjournalist nesten det samme navnet som Ambjørnsens medforfatter fra fjorårets utgivelse. 

I Ellings liv tar katastrofetankene, tvangstankene og tvangshandlingene stor plass, og hvert minste blikk eller pust fra andre kan føre til en handling som for de fleste andre virker helt uforståelig. 

Denne lesingen har bragt med seg episoder av pute-bok, altså øyeblikk der jeg måtte legge boka vekk fordi Elling oppfører seg så dustete, og øyeblikk av gjenkjennelse både av meg selv og mange andre rundt meg. For venner og bekjente av Elling er denne femte boka om den nevrotiske og merksnodige figuren en bok som bare må leses. 

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Har tenkt og tenkt (siden sist) og kommet fram til at jeg ikke har lest forrige Elling, som vil si at dette Ekkoet ikke blir lest med det første, som faktisk får meg til å puste litt lettere. Greit med bøker som ikke MÅ leses med en gang.

  Kuriøst: Min aller første falske facebookprofil var inspirert av Elling 1.
  Du kan jo gjette hva jeg het..

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg grublet ganske lenge - kan det være at du het Elling? Eller Ella?

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Sååååå mange lydbøker - Del 2

I den første delen av dette oppsummeringsprosjektet skrev jeg om åtte lydbøker, så for balansens skyld, blir det like mange i dette innlegget.

The Water Cure av Sophie Mackintosh, lydboka er på 7 timer og 10 minutter og handler om tre søstre som bor på en øde øy sammen med sine foreldre. Jentene er hjernevasket til å tro at resten av verden er vond. En dag forsvinner faren, og tre menn dukker opp. Er de der for å hjelpe, eller har de vonde hensikter? The Water Cure er spennende og litt overraskende - så den anbefales!

The Rules of Magic av Alice Hoffman, lydboka er på 11 timer. Alice Hoffman er en av de forfatterne jeg alltid er spent på, og jeg liker det aller meste av det hun skriver, og jeg likte denne boka også. Dette er en løs oppfølger til Magi i praksis, og det vil si at du gjerne kan lese denne, selv om du ikka har lest den første. Men uansett, det handler om tre søsken som plutselig skjønner at de har evner andre ikke har - og at de reglene de har satt for seg selv, og andre h…

Venus - Norske kvinner sett nedenfra av Frida Kahlisto og Eva Mohn

Intimkirurgi – unødvendig og ødeleggende
De siste årene har det stadig dukket opp nye kirurgiske trender som særlig kvinner kaster seg over. Kroppen du er født med er ikke god nok, og dermed skal det fylles på i lepper, i pupper og i rumper, og det skal suges vekk fra mage, hals, armer og lår. Rumpehull skal blekes, og nå tror mange unge jenter at det er noe feil med underlivet - de tror at de ser feil ut. Men det finnes ikke noe fasit på hvordan et underliv skal se ut, og hvis fasiten til disse jentene er retusjerte og opererte pornoskuespillere så er det veldig trist.
For dere som så første episode av Innafor med Emma Clarie Gabrielsen er temaet kjent, men for dere som ikke har sett episoden så ligger den ute på NRK sine nettsider. Episoden handler om intimkirurgi, og Emma har sett at mange veldig unge norske jenter ønsker å operere de indre kjønnsleppene sine. Hun bestiller time hos en intimkirurg for å få en vurdering om hun selv burde ta en slik operasjon, en tanke som da hun begyn…