Gå til hovedinnhold

Ingvar Ambjørnsen : Ekko av en venn : Cappelen Damm : 314 sider

Publisert i Altaposten 14. juni 2019 


Kongen av avstandsforelskelser 

 Elling er tilbake og selv om han ikke er helt i storform er han seg selv lik, noe som gjør denne romanen både morsom og trist. 

Da den forrige Ellingboka kom ut befant store deler av Norge seg i en tilstand av millennium-angst, - tenk på alt det skumle og grusomme som kunne hende akkurat når viseren pekte rett opp og vi gikk inn i et nytt årtusen. Mye av den samme tankegangen har Elling, og når vi møter han i 2019 er han midt i en flytteprosess. Den nye adressen er Fiolveien 5 på Grefsen, og det er enkefru Annelore Frimann-Clausen som skal få den noe forvirrede herremannen Elling i hus. I kjellerleiligheten har muggflekker og andre ekkelheter flyttet inn før ham, og dette gjør etableringsprosessen en smule utfordrende. Den store samlingen med avisutklipp av Gro Harlem Brundtland er selvsagt med på flyttelasset, og ganske snart blir det anledning til å fylle opp leiligheten med nye skatter. 

Lever i fløtesaus 

Han blir stamgjest på litteraturbaren Svanen, avstandsforelsket i de fleste kvinnene han er i nærheten av, og han etablerer seg på facebook. Ja, ikke som Elling, men med falsk profil. Han kaller seg Christopher Brenna og profilbildet viser en hunk av en mann, så når venneforespørslene fyker ut til kvinner i nabolaget blir det ofte et ja. Elling/Chris er aktiv på matsidene på facebook, og han oppdager et fellesskap med andre som også finner glede i matminner som f.eks den klassiske retten lever i fløtesaus. I forbindelse med denne store interessen for mat blir det også rom for å få inn Kjell Bjarne, ikke i levende live, Kjell Bjarne er død – men som en slags hemmelig venn som hvisker til vår helt og som han tar med i sine blomstrende utlegninger i sin egen gruppe på facebook. Fallgruvene er mange, og det indre tankekjøret hans er intenst, og veien fra harmoni til katastrofe er kort som i et blunk.

Gamle venner 

Ellings eget utseende blir fiffig forklart gjennom hans egen reaksjon på et bilde som er tatt samtidig som han ble intervjuet av Bente Strahlsberg i forbindelse med en reportasje om den avdøde poeten Alfons Jørgensen. Her ser det forresten ut som Ambjørnsen har lekt seg litt med å inkorporere virkelige personer inn i romankarakteren Bente Strahlsberg, kulturjournalisten i Dagbladet. Noen husker kanskje at Ambjørnsen og Dagbladets kulturjournalist (og forfatter) Tom Stalsberg i 2018 utga Leilighetsdikt for hjemløse. Dette var et prosjekt der Ambjørnsen og Stalsberg bygget videre på fortellingen og diktene til Elling og Alfons Jørgensen, og i Ekko av en venn får en kvinnelig kulturjournalist nesten det samme navnet som Ambjørnsens medforfatter fra fjorårets utgivelse. 

I Ellings liv tar katastrofetankene, tvangstankene og tvangshandlingene stor plass, og hvert minste blikk eller pust fra andre kan føre til en handling som for de fleste andre virker helt uforståelig. 

Denne lesingen har bragt med seg episoder av pute-bok, altså øyeblikk der jeg måtte legge boka vekk fordi Elling oppfører seg så dustete, og øyeblikk av gjenkjennelse både av meg selv og mange andre rundt meg. For venner og bekjente av Elling er denne femte boka om den nevrotiske og merksnodige figuren en bok som bare må leses. 

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Har tenkt og tenkt (siden sist) og kommet fram til at jeg ikke har lest forrige Elling, som vil si at dette Ekkoet ikke blir lest med det første, som faktisk får meg til å puste litt lettere. Greit med bøker som ikke MÅ leses med en gang.

    Kuriøst: Min aller første falske facebookprofil var inspirert av Elling 1.
    Du kan jo gjette hva jeg het..

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå har jeg grublet ganske lenge - kan det være at du het Elling? Eller Ella?

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.