Gå til hovedinnhold

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021


Pikene med nålestikkene  

 

 Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen. Ronja bor sammen med den 16 år gamle storesøsteren Melissa og den alkoholiserte faren. Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på puben Stargate på Grønland.  Jentene spiser Havrefras med melk til de fleste måltidene, og det er Melissa som ringer til farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på. Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster Melissa har gitt opp håpet.  

 

Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på institusjon en sommer mens faren var på rusbehandling. Da savnet Ronja faren sin så mye at det kjentes ut som om hun hadde lungebetennelse. Melissa, eller Melis, eller Militisia, er en fighter. Slik beskriver skolens vaktmester Melissa 

 

« - Søstra di, pleide vaktmesteren å si. Henne glemmer jeg ikke så lett. Hun regjerte liksom skolegården helt alene. 

-Militsia, ja, pleide vaktmesteren å si. Henne ville jeg hatt med meg i krigen.»   

 

Faren får seg jobb som juletreselger, men klarer bare å holde på jobben en kort tid, men likevel lenge nok til at han får tatt ut forskudd som han bruker på litt mat og mye alkoholDa går Melissa til Eriksen,  sjefen for juletresalget og spør om å få overta farens jobb. Hun må tigge om jobben, lønna er dårlig og hun må jobbe både før og etter skoletid. Det fører til at Ronja nå blir alene, enten helt alene i leiligheta, eller sammen med farens drikkekompiser. Så Ronja går til storesøstera, og prøver å hjelpe til så godt hun kan med å tjene penger til familienMen Eriksen vil ikke ha noe av at Ronja sitter inne på brakka og varmer seg, eller står ute og hanker inn ekstra kunder. Eriksen jager Ronja vekk, og gir streng beskjed om at Melissa mister jobben hvis Ronja ikke holder seg unna.  

 

 Stargate er en klassisk julefortelling som blant annet henter inspirasjon fra Piken med svovelstikkene av H.C Andersen,  A Christmas Carol av Charles Dickens og Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. I denne fortellingen blir det pikene med barnålestikkene, den slemme og grådige juletresjefen kan minne om Ebenezer Scrooge og bestefaren som Jonatan fra Brødrene Løvehjerte treffer i Nangijala møter sin likemann i gamle Aronsen. Scenen den Ronja stør sand foran Aronsen er vakker og nesten for vond, men du må lese boka selv for å få med deg historien slik den utfolder seg en desember måned på Tøyen.  

 

Rishøy bruker et radikalt bokmål, med mange a-endinger og utpreget muntlig stil, noe som fungerer veldig godt. Fortellerstemmen til Ronja er troverdig, og omgivelsene og persongalleriet er slik Tøyen fremstår i dag, og dessverre er nok denne julefortellingen et godt bilde på hvor alene og redd mange barn føler seg i dagens samfunn.   

 

Stargate overgår alt jeg har lest i år og selv om boka er hjerteskjærende vond så har den så mange lag og så mange litterære kvaliteter at hvis du ikke er redd for sterke følelser, så må du bare lese den.  

 

Ingvild H. Rishøi har gitt ut tre novellesamlinger og to barnebøker tidligere. Hun har fått en rekke priser og utmerkelser, blant annet Brageprisen og Kritikerprisen.  

 

 

Terningkast 6  

Kommentarer

  1. For en flott omtale! Denne gleder jeg meg til, takk for advarsel om a-endinger det skurrer kraftig i mitt bergenske hode :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.