Gå til hovedinnhold

Deborah Harkness : Alle sjelers natt, Pax, 655 sider

Magisk vampyrbok for voksne - Publisert i Altaposten 14. desember 2011

Jeg elsket Twilightbøkene og har lett etter lignende bøker i flere år, men har ikke funnet vampyrbøker som har vært i nærheten av å fange interessen min. Men så dukker altså denne boka opp. Forlaget skriver at boka er ”uunnværlig lesning på tvers av alle sjangre”, ”like magisk som Harry Potter og Twilight…en uimotståelig historie om heksekunst, vitenskap og forbudt kjærlighet”.

Og ja, dette er boka som er bedre enn Twilight og mye mer spennende enn Harry Potter.

Forfatteren Deborah Harkness er professor i historie og har forsket på magi og vitenskap. Under et forskningsopphold i Oxford for noen år siden stilte hun seg spørsmålet: Hvis det virkelig finnes vampyrer, hva jobber de med da? Svarene hun ga seg selv var så spennende at hun bestemte seg for å skrive en bok om vampyrer, hekser og demoner.

Hovedpersonen er Diana Bishop. Hun er alkymiforsker ved universitetet i Oxford og er spesielt opptatt av gamle dokumenter. Hun er en heks, men har aldri benyttet seg av fordelene det kan gi henne. En dag får hun et forhekset manuskript i hendene, og hun åpner boka selv om hun skjønner at den er full av magi.

Dagen etter at Diana åpnet manuskriptet dukker professor Matthew Clairmont opp. Diana skjønner at han er en vampyr. Det oppstår en farlig tiltrekning mellom dem og snart må de kjempe både for hverandre og for verden i denne vellykkede vampyrromanen.

Jeg koste meg usedvanlig mye mens jeg leste! Og da jeg oppdaget at dette var første bok i en planlagt trilogi danset jeg en jubeldans mens jeg styrtet til macen for å sjekke utgivelsesdato på neste bok.

Noe negativt er det jo nesten alltid og denne gangen var det oversettelsen. Men jeg hadde det så travelt med å sluke boka at jeg ikke noterte meg annet enn at oversetterne ikke kan forskjell på da og når – og det er jo både irriterende og elendig. Men ellers – les og kos deg!

Terningkast 5


Kommentarer

 1. Aldri hørt om før. Men etter å ha lest om den her; KJØPT OG BESTILT! På engelsk! A discovery of witches. Det ble juleboka! Hurra!

  SvarSlett
 2. Da blir dette min neste bok! :-) Holder på med "Kunzelmann & Kunzelmann" nå (etter at jeg leste anmeldelsen din på den).... Takk for tipset;-)

  SvarSlett
 3. Så fin tittel på boka :-)

  Takk for en hyggelig kommentar på bloggen Solgunn, ha en riktig fin jul du også :-)Jeg har pakket kofferten og reiser hjem i morgen!!

  SvarSlett
 4. Jeg er helt enig med deg, har lest den men ikke kommet meg til å anmelde den enda, men den er veldig god!

  SvarSlett
 5. Umulig å motstå.
  , men det blir engelsk på meg også. Vet du ikke at det er forbudt å lese vampyrbøker på norsk?

  Sier også god jul med det samme, hvem vet når man neste gang kommer på nett.

  SvarSlett
 6. God lesejul og godt nyttår Solgunn. "Sees" i 2012.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …