Gå til hovedinnhold

Helga Flatland : En moderne familie : Aschehoug : 238 siderTar samtiden på kornet – men kjedelig!

Dette er Flatlands femte roman, og jeg var svært begeistret for de fire første bøkene hennes. Forventingene mine var derfor ganske høye da jeg begynte lesningen, men jeg skjønte ganske tidlig at denne utgivelsen ikke fungerte like godt for meg.  

Det er tre fortellerstemmer i denne romanen, der de to eldste søstrene Liv og Ellen får mest taletid, mens lillebror Håkon blir avspist med minst. Foreldrene til Liv, Ellen og Håkon har vært gift i førti år og i anledning farens syttiårsdag skal hele familien feire dagen hans i Italia. I løpet av ferien kommer det frem at foreldrene skal skilles. De har vokst fra hverandre - som faren helt rolig konstaterer. Foreldrene selv er rolige, avbalanserte og gode venner og står støtt i stormen som nå kommer. De voksne døtrene, og spesielt Liv på førti år syns at dette er et svik mot alt det foreldrene alltid har prøvd å lære henne. Også den to år yngre Ellen er preget av foreldrenes avgjørelse. Hun mener at foreldrene ofrer resten av familien fordi de tror livet har mer å by på. Bare Håkon er rolig, i hvert fall når han er  sammen med resten av familien, men også han blir merket av foreldrenes avgjørelse.

Nå banner jeg i kirka – men dette var altså kjedelige saker selv om Liv, Ellen og Håkon blir fremstilt som mennesker jeg tror på. Deres utfordringer er godt beskrevet, og Helga Flatland er en dyktig forfatter. Men jeg kjedet meg mens jeg leste, og bedre ble det ikke når enkelte deler av historien blir fortalt flere ganger, med et annet søskens perspektiv. En moderne familie har flere fellestrekk med Arv og miljø av Vigdis Hjorth. Også der funderer den eldste søsteren omkring arv og hytte og erkjennelsen av at yngre søsken har hatt en annen slags oppvekst.

For meg ble dette en  seig opplevelse,  og jeg kom meg gjennom boka med hjelp av to kroker som hjalp meg gjennom fortellingen. Den ene kroken handler om Ellen og hennes kamp for å bli gravid. Den andre kroken handler om hvordan forholdet mellom Liv og mannen hennes utvikler seg.
  

Kommentarer

 1. Ja, da er vi to som ikke synes denne romanen var så fantastisk. Jeg liker vanligvis hennes bøker godt, men denne skildringen av en helt vanlig fam, med helt naturlige reaksjoner, var kjedelig!
  Skjønner ikke at noen synes denne kan være en bok som fortjener terningkast seks?
  Ha en ellers fin førjulstid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg skjønner heller ikke hvorfor noen gir denne høyeste karakter, men kanskje er det fordi hun skriver tett opp til levd liv? God førjulstid og god jul til deg :)

   Slett
 2. Denne gangen er vi helt enige om ei bok. Det er ikke så ofte ;)

  SvarSlett
 3. Amen i kirka.
  Også enig. Faktisk har jeg ikke snakket med en eneste som er uenig. Kun avisene skryter - og skal jeg tro diverse podcaster er det kun fordi Flatland har gjort godt håndverk (Krøger) , tror ihvertfall hun sa noe lignende. Jeg går i surr og snart kommer jeg til å spy ut alle andres tanker som om de var mine egne. Modern times. God Jul. Nå skal jeg pakke ned. Neste gang du hører fra meg er jeg i midten, stuffed med jul... (eller kanskje på gardermoen, hvis jeg ikke får plass på flyet)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…