Gå til hovedinnhold

Jan Kjærstad : Berge : 378 sider : Aschehoug

Publisert i Altaposten 27. november 2017



En annen tragedie

Jan Kjærstad (f.1953) har skrevet tretten romaner og fire essaysamlinger og han har mottatt en rekke priser, blant annet Nordisk råds litteraturpris.

Berge er en roman i tre deler, der tre jeg-fortellere kretser rundt én hendelse. Det starter med journalist Ine Wang som er gjest i et sommerbryllup på Hovedøya når hun får en melding om at det har vært en terrorhandling i Nordmarka, og at mennesker er myrdet på en bestialsk måte. Da hun litt senere skjønner at det er en av Arbeiderpartiets mest kjente personligheter, Arve Storefjeld og hans familie som er drept,  kan hun nesten ikke tro sin lykke. Hun som akkurat har levert manus til boka om Arve Storefjeld! Selvfølgelig vil forlaget trykke den nå, og selv om hun lenge hadde følt at alt det beste i livet allerede hadde skjedd, virker terrorhandlingen som den reneste vitaminsprøyten på henne.

Tingrettsdommer Peter Malm har hemmeligheter han gjerne vil holde skjult for verden – blant annet denne ene, som han deler med store deler av befolkningen: Han er redd for å bli avslørt, at noen skal skjønne hvor udugelig han er, og han lever i stadig frykt for denne avsløringen. Livet hans er gjennomregulert og etter de flestes standard ganske ensomt. Men hva skjer med ham når han blir den som skal dømme i rettsaken? En rettssak som følges med argusøyne av norske forfattere som vil skrive bok om da Norge mistet uskylden sin, en armada av journalister og resten av Norge.

Nicolai Berge er den tredje fortellerstemmen, og leserne kjenner han ganske godt lenge før det blir hans tur å være hovedperson. Både Ine Wang og Peter Malm har et slags forhold til ham før rettsaken, og han har vært kjærest med Arne Storefjelds datter Gry. De møtte hverandre gjennom AUF og deres første seksuelle møte var på Utøya – på sommerleiren der.

Det var fem mennesker til stede på hytta den natta terrorhandlingen ble utført. Det var Arve Storefjeld selv og hans kjæreste, det var Gry Storefjeld,  som blir beskrevet som  en fremadstormende arbeiderpartipolitiker, hennes franske filmregissørkjæreste og hans ni år gamle datter. Alle fem blir funnet drept og Norge og resten av verden er i sjokk – nå er terroren kommet til uskyldsrene Norge også. Arve Storefjeld blir fremstilt som en blanding av Thorvald Stoltenberg og Thorbjørn Berntsen, mens Gry Storefjeld blir beskrevet som en som hadde i seg å bli den neste Natosjefen. 

Dette er godt håndverk – det er det ingen tvil om. Jan Kjærstad har skrevet en sterk skjønnlitterær tekst som kommenterer Norge etter en terrorhandling. I Kjærstads bok er datoen for dramaet 23. august, men tankene dras likevel stadig mot 22. juli 2011 og det som skjedde i Oslo og på Utøya. Referansene ligger i tykke lag i teksten -  men Jan Kjærstad dikter en annen tragedie, men bruker ordene som media brukte 22. juli når han beskriver de fem drapene som ble begått på en hytta i Nordmarka; på en bestialsk måte, mange døde, myrdet, berømte personer, slaktet.

Kjærstad beskriver en norsk offentlighet som er så overmett at tragedier ønskes velkommen. Litt som ”Endelig har vi noe å snakke om”. Det røsker befolkningen ut av dvalen, og kan nære mange mennesker og yrker og gi nytt liv til de som snylter på slikt, slik Kjærstad viser med Ine Wang.

Det blir litt for mye tomgang i romanen, det merket jeg spesielt i midtpartiet til både Peter og Nicolai, men det ødelegger ikke helhetsinntrykket. Jeg liker at historiene overlapper hverandre til en viss grad, det gjør stoffet levende og spennende.

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Må vel trekke hodet opp av sanden og innse at jeg må lese denne. Får bli neste lydbok etter Dickens, hvis jeg blir ferdig med Dickens før jul, hvis ikke utsetter jeg må ubestemt tid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne må du bare få lest. Nomineringsvennlig - ja! Og ganske finurlig, tror du vil like den.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.