Gå til hovedinnhold

Maria Kjos Fonn : Kinderwhore : Aschehoug : 240 sider


Kan noen sørge for at  denne boka blir pensum for alle lærerstudentene, alle sosionom- og barnevernstudenter, sykepleie-  og vernepleierstudenter, ja alle som på en eller annen måte skal jobbe med mennesker?

Vi møter Charlotte første gang når hun er syv år, og vi følger henne gjennom tenårene og til hun er en ung voksen. Charlotte er et forsømt barn. Mor er fraværende, ikke alltid fysisk, men alltid psykisk. Mor drikker, tar piller for alt som er ille og bytter menn oftere enn andre bytter duker. Charlotte vokser opp med den ene stefaren etter den andre. Noen setter gode spor, andre lager sprekker, rifter og sår som er så dype av de kan ødelegge hvem som helst.

Han som ødela mest kom inn i livet til Charlotte da hun var 12 år gammel. Hun hadde gledet seg til å få en ny mann inn i huset, fordi det var kun med ankomst av en ny kjæreste at mora sto opp og i noen måneder av gangen var sånn noenlunde i balanse. Den kvelden den nye stefaren ble med mora hjem for første gang hørte Charlotte noen rare lyder på kjøkkenet Hun gikk for å se hva det var, og oppdaget mora på kne på gulvet med hodet mellom lårene til en ukjent mann. I det øyeblikket han får utløsning møter han blikket til Charlotte - og det er selvfølgelig et frempek. Kort tid etter kler Charlotte seg i moras korte kinderwhorekjole, og hun prøver å være voksen, hun prøver å være som moren. 12 år gammel, uten noen til å beskytte seg, og uten noen som kunne fortelle henne at hun ikke hadde noe ansvar for det som faktisk skjedde ble hun utsatt for grusomme overgrep. I boka er ikke overgrepene skildret direkte, men mer subtilt. Slik som at hun kvelden etter at han første gang voldtar henne analt, ikke skriver det, men skriver at Charlotte søkte på youtube etter stikkord som beskriver en stefar som voldtar - og jeg kan ikke skrive disse ordene her, for da kommer bloggen min til å bli helt ødelagt av spamkommentarer.

Selvsagt får disse overgrepene som varer ca. ett år store konsekvenser for livet til Charlotte. Alt forandres, og hvordan skulle det ikke gjøre det?

"Siden jeg var tolv og «det som skjedde» begynte å skje, var det som om menn kunne lukte noe på meg. Noen begynte å kjøre saktere når jeg gikk forbi, stirre på meg på gata, spørre om jeg ville sitte på en tur, om jeg ville ha noe på senteret. Som om de kunne se sprekkene og riftene, lukte blodet, som bikkjer. I am doll eyes,/ Doll mouth,/Doll legs,/ I am doll arms,/ Big veins,/ Dog bait. Jeg lurte på hvordan det var å være som Anna, å ha helt ren og jevn hud, være søt og hvit og sunn som melk". (Kinderwhore)

Hun havner i psykiatrien, i en evig runddans - og jeg skal ikke avsløre så veldig mye mer, annet enn å gi deg et lite utdrag til fra romanen:

"Total svikt. Hva ville BUP sagt. Jeg hadde åpenbart ikke klart å ʻmentalisere’, min evne til ʻemosjonsregulering’ var fraværende, jeg var en som slo jentunger og velta motorsykler og skrapte opp biler. Og nå skulle jeg bli full. Jeg gikk ned i kjellerboden, og de hadde alt man kunne trenge. Vin. Øl. Sprit. Jeg satte meg på gulvet sammen med støv og edderkopper og åpnet en flaske vodka. BUP og barnevernet hadde ʻnulltoleranse’ for at jeg rusa meg. Men de skulle bare visst hvordan det var å være inni hodet mitt. Jeg lente hodet bakover og tok den første slurken."(Kinderwhore)

Jeg anbefaler selvfølgelig Kinderwhore til alle! Terningkast 6 Kommentarer

 1. Dette var klar tale, og jeg som har styrt unna, enn så lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å hive seg i lesing - knallbok!

   Slett
 2. Jeg er så enig med deg både i terningkast og at det er en bok som bør inn i pensumlistene til alle som har med barn og ungdom å gjøre!

  SvarSlett
 3. Hm, akkurat som Tine har jeg styrt unna denne. Men når du gir den en 6'er er det vanskelig å begrunne å ikke lese den!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…