Gå til hovedinnhold

Maria Kjos Fonn : Kinderwhore : Aschehoug : 240 sider


Kan noen sørge for at  denne boka blir pensum for alle lærerstudentene, alle sosionom- og barnevernstudenter, sykepleie-  og vernepleierstudenter, ja alle som på en eller annen måte skal jobbe med mennesker?

Vi møter Charlotte første gang når hun er syv år, og vi følger henne gjennom tenårene og til hun er en ung voksen. Charlotte er et forsømt barn. Mor er fraværende, ikke alltid fysisk, men alltid psykisk. Mor drikker, tar piller for alt som er ille og bytter menn oftere enn andre bytter duker. Charlotte vokser opp med den ene stefaren etter den andre. Noen setter gode spor, andre lager sprekker, rifter og sår som er så dype av de kan ødelegge hvem som helst.

Han som ødela mest kom inn i livet til Charlotte da hun var 12 år gammel. Hun hadde gledet seg til å få en ny mann inn i huset, fordi det var kun med ankomst av en ny kjæreste at mora sto opp og i noen måneder av gangen var sånn noenlunde i balanse. Den kvelden den nye stefaren ble med mora hjem for første gang hørte Charlotte noen rare lyder på kjøkkenet Hun gikk for å se hva det var, og oppdaget mora på kne på gulvet med hodet mellom lårene til en ukjent mann. I det øyeblikket han får utløsning møter han blikket til Charlotte - og det er selvfølgelig et frempek. Kort tid etter kler Charlotte seg i moras korte kinderwhorekjole, og hun prøver å være voksen, hun prøver å være som moren. 12 år gammel, uten noen til å beskytte seg, og uten noen som kunne fortelle henne at hun ikke hadde noe ansvar for det som faktisk skjedde ble hun utsatt for grusomme overgrep. I boka er ikke overgrepene skildret direkte, men mer subtilt. Slik som at hun kvelden etter at han første gang voldtar henne analt, ikke skriver det, men skriver at Charlotte søkte på youtube etter stikkord som beskriver en stefar som voldtar - og jeg kan ikke skrive disse ordene her, for da kommer bloggen min til å bli helt ødelagt av spamkommentarer.

Selvsagt får disse overgrepene som varer ca. ett år store konsekvenser for livet til Charlotte. Alt forandres, og hvordan skulle det ikke gjøre det?

"Siden jeg var tolv og «det som skjedde» begynte å skje, var det som om menn kunne lukte noe på meg. Noen begynte å kjøre saktere når jeg gikk forbi, stirre på meg på gata, spørre om jeg ville sitte på en tur, om jeg ville ha noe på senteret. Som om de kunne se sprekkene og riftene, lukte blodet, som bikkjer. I am doll eyes,/ Doll mouth,/Doll legs,/ I am doll arms,/ Big veins,/ Dog bait. Jeg lurte på hvordan det var å være som Anna, å ha helt ren og jevn hud, være søt og hvit og sunn som melk". (Kinderwhore)

Hun havner i psykiatrien, i en evig runddans - og jeg skal ikke avsløre så veldig mye mer, annet enn å gi deg et lite utdrag til fra romanen:

"Total svikt. Hva ville BUP sagt. Jeg hadde åpenbart ikke klart å ʻmentalisere’, min evne til ʻemosjonsregulering’ var fraværende, jeg var en som slo jentunger og velta motorsykler og skrapte opp biler. Og nå skulle jeg bli full. Jeg gikk ned i kjellerboden, og de hadde alt man kunne trenge. Vin. Øl. Sprit. Jeg satte meg på gulvet sammen med støv og edderkopper og åpnet en flaske vodka. BUP og barnevernet hadde ʻnulltoleranse’ for at jeg rusa meg. Men de skulle bare visst hvordan det var å være inni hodet mitt. Jeg lente hodet bakover og tok den første slurken."(Kinderwhore)

Jeg anbefaler selvfølgelig Kinderwhore til alle! Terningkast 6 



Kommentarer

  1. Dette var klar tale, og jeg som har styrt unna, enn så lenge :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bare å hive seg i lesing - knallbok!

      Slett
  2. Jeg er så enig med deg både i terningkast og at det er en bok som bør inn i pensumlistene til alle som har med barn og ungdom å gjøre!

    SvarSlett
  3. Hm, akkurat som Tine har jeg styrt unna denne. Men når du gir den en 6'er er det vanskelig å begrunne å ikke lese den!

    SvarSlett
  4. During a prolonged stay on Åland in 2019, where I went to write my new novel, I met a popular Swedish author of childrens' and YA books, who had a long carreer as a public school teacher. As my novel involved the mysterious disappearance of a group of troubled children from a small village, I asked him about his experiences and what sort of troubles he knew of. All he could think of was families being split up due to divorces and immigrant kids having problems learning Swedish language. Then I told him about the place where I grew up in Denmark: kids misthriving in filthy, stinking homes; school girls offering blowjobs for money; physical and mental abuse; parents not caring at all ... He was utterly shocked, and seemed unable to imagine how to write a book about it. But so is reality for many a child. I'm amazed that not all staff members in schools and hospitals are aware of it.

    Henrik (H.H. Løyche)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam