Gå til hovedinnhold

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

    

Lørdagsunderholdning 

Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 

Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.

Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 

Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marlene, olabilkjører Tommy Rustad: 3 menn, 2 kvinner.

Program 4; anleggsgartner Alexander, curlingspillerne Thomas og Magnus, pingpongspiller Didrik, morellsteinspytting Hilde, flyttefolkene Jon Martin og Pascal, fluekaster Gard: 7 menn, 1 kvinne. 

Program 5;  Tømmerhogger Ole Ivar, Youtuberne Jonas og Henrik, Håndballkeeper Trond, og volleyballspillere Christian og Anders, alpinist Kjetil Andrè Aamodt, Paintballspiller Mina, Ole og Bjørn – to av rikets sterkeste menn; 9 menn, 1 kvinne. 

Program 6; Anders spiller minigolf, langrennsløper Marthe, tre brannmenn som heter Fredrik x 2 og Christoffer; 4 menn, 1 kvinne. 

Program 7; Andreas og Alexander som strever med å få yogaballer opp hoppbakken, Erik som sprang i vannhinderbane, Eirik som spilte lacrosse, Barton og Axel som hang opp klær, Eskil som spilte bordtennis og karatemannen Halvor: 8 menn – 0 kvinner. 

Jeg har talt opp og slik er tallenes begredelighet: 
Menn : 38 
Kvinner : 7 

Hvorfor er dette dumt? Jo, fordi NRK har mye makt, og det er fremdeles menn som oftest er i nyhetsbildet og som får mest spalteplass. Mitt spørsmål er hvorfor NRK ikke skjønner at også kvinner kan henge opp klær i en vindtunnel, spille bordtennis, slokke branner, hugge tømmer og spille minigolf?Kommentarer

 1. Ikke sett dette programmet, og tviler på at det blir gjort.
  Takk for at du teller. 38-7 på aktiviteter der man sikkert kan finne begge kjønn, eller står såpass fritt i aktivitetvalg at det ikke hadde vært big deal å velge anderedes, er prolematisk.

  SvarSlett
 2. Ja, det er ganske spesielt, og den tellinga er jo morsom :)

  SvarSlett
 3. Jeg har sett programmet en gang eller to, men det er så dårlig at jeg orker ikke å bruke tid på det. Men at det er så mannsdominert overrasker meg ikke, men det er flaut av NRK å ikke tenke over det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker programmet, har lasta ned appen, og sist helg kjørte vi facetime med en gjeng i Oslo, der vi diskuterte oppgavene, så konseptet er bra, det er bare det at kvinnene er glemt.

   Slett
 4. Hei Solgunn. Vi har lest og er ihvertfall nå blitt oppmerksom på dette takket være deg. Det er overhodet ikke bra nok og en ordentlig tankevekker. Redaksjonen vil virkelig se nærmere på dette. Tusen takk for innspill. Mvh Claus Wiese/Prosjektsjef sosiale medier NRK Underholdning.

  SvarSlett
 5. Takk for flott svar, fint at det nytter å engasjere seg litt :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…