Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

    

Lørdagsunderholdning 

Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 

Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.

Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 

Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marlene, olabilkjører Tommy Rustad: 3 menn, 2 kvinner.

Program 4; anleggsgartner Alexander, curlingspillerne Thomas og Magnus, pingpongspiller Didrik, morellsteinspytting Hilde, flyttefolkene Jon Martin og Pascal, fluekaster Gard: 7 menn, 1 kvinne. 

Program 5;  Tømmerhogger Ole Ivar, Youtuberne Jonas og Henrik, Håndballkeeper Trond, og volleyballspillere Christian og Anders, alpinist Kjetil Andrè Aamodt, Paintballspiller Mina, Ole og Bjørn – to av rikets sterkeste menn; 9 menn, 1 kvinne. 

Program 6; Anders spiller minigolf, langrennsløper Marthe, tre brannmenn som heter Fredrik x 2 og Christoffer; 4 menn, 1 kvinne. 

Program 7; Andreas og Alexander som strever med å få yogaballer opp hoppbakken, Erik som sprang i vannhinderbane, Eirik som spilte lacrosse, Barton og Axel som hang opp klær, Eskil som spilte bordtennis og karatemannen Halvor: 8 menn – 0 kvinner. 

Jeg har talt opp og slik er tallenes begredelighet: 
Menn : 38 
Kvinner : 7 

Hvorfor er dette dumt? Jo, fordi NRK har mye makt, og det er fremdeles menn som oftest er i nyhetsbildet og som får mest spalteplass. Mitt spørsmål er hvorfor NRK ikke skjønner at også kvinner kan henge opp klær i en vindtunnel, spille bordtennis, slokke branner, hugge tømmer og spille minigolf?Kommentarer

 1. Ikke sett dette programmet, og tviler på at det blir gjort.
  Takk for at du teller. 38-7 på aktiviteter der man sikkert kan finne begge kjønn, eller står såpass fritt i aktivitetvalg at det ikke hadde vært big deal å velge anderedes, er prolematisk.

  SvarSlett
 2. Ja, det er ganske spesielt, og den tellinga er jo morsom :)

  SvarSlett
 3. Jeg har sett programmet en gang eller to, men det er så dårlig at jeg orker ikke å bruke tid på det. Men at det er så mannsdominert overrasker meg ikke, men det er flaut av NRK å ikke tenke over det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker programmet, har lasta ned appen, og sist helg kjørte vi facetime med en gjeng i Oslo, der vi diskuterte oppgavene, så konseptet er bra, det er bare det at kvinnene er glemt.

   Slett
 4. Hei Solgunn. Vi har lest og er ihvertfall nå blitt oppmerksom på dette takket være deg. Det er overhodet ikke bra nok og en ordentlig tankevekker. Redaksjonen vil virkelig se nærmere på dette. Tusen takk for innspill. Mvh Claus Wiese/Prosjektsjef sosiale medier NRK Underholdning.

  SvarSlett
 5. Takk for flott svar, fint at det nytter å engasjere seg litt :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar