Gå til hovedinnhold

Hyresgästerna av Sarah Waters – Helt perfekt lest inn av Lo Kauppi, lydboka er på 22 timer og 33 minutter og tro meg, det er for kort!Nå har jeg fått meg en helt splitter ny favorittforfatter, og det eneste riktige ordet for å beskrive hvor fint det er å finne seg en ny sånn en, i en alder av snart femti er - deilig! 

Men nok om meg, nå skal jeg snart fortelle hva boka handler om, men først, originaltittelen er Paying Guest og på norsk har den fått tittelen Gjestene. 

Vi er i London, det er 1922 og første verdenskrig er historie. I et stort, men ganske falleferdig og dyrt hus i Camberwell bor 26 år gamle Frances sammen med sin mor, en overklassekvinne midt i femtiårene. Frances og moren har økonomiske vanskeligheter, fordi faren som nylig er død har gjort noen dårlige økonomiske vurderinger, og de bestemmer seg derfor for å leie ut noen rom i huset. Leietakerne, Lilian og Leonard Barber kommer fra en helt annen bakgrunn, arbeiderklassen, og til å begynne med tar Frances avstand til leietakerne, ikke på grunn av klasseforskjellene, men fordi det ikke føltes helt naturlig å omgås. Men etter en ganske kort stund blir Frances og Lilian venner, og ganske snart begynner Frances som tidligere har vært i et lesbisk forhold å drømme om Lilian. Leonard jobber mye, og de to unge kvinnene tilbringer mye tid sammen, og spenningen mellom dem stiger ganske dramatisk. 

Så skjer det mye, det er eksplisitte erotiske scener som damper, og hvis noen trenger å lære å skrive godt om sex, så er det bare å lese Sarah Waters, dette kan hun! 

Leonard har fått en ny og ansvarsfull stilling og han er mye borte, moren til Frances reagerer på hvor mye Frances og Lilian er sammen, og selv er hun som en skjør blomst, hun klarer ikke å dekke bordet engang selv, det er alltid tjenerne som har gjort det, og nå er Frances blitt moren tjener, - hun gjør alt for moren for at de skal beholde huset som hun tror moren er så knyttet til.

Noe alvorlig hender – det blir etterforskning og kanskje må noen henges? Dette ble så spennende etterhvert at jeg måtte høre de siste fem timene uten pause.  

Nå har jeg lasta ned Fingersmith av samme forfatter, og jeg gleder meg skikkelig til å lese den! Tidligere har jeg hørt Nattvakten lest av Görel Crona, men den skal jeg skrive litt kortere om i et samleinnlegg over hørte lydbøker, men altså folkens, skriv navnet Sarah Waters ned sånn at du ikke glemmer å høre eller lese noe av henne. 

Kommentarer

 1. Amen og amen og amen.
  Nettopp ferdig med Fingersmith. Tror jeg skal se mini-serien next. Fant den på utube. Synes fremdeles Night Watch er best (Gjestene nr.2, tror jeg), men er som deg. Har bare to romaner igjen nå. Veksler imellom ønsket om å lese ALT så fort som mulig, eller spare.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har to timer igjen av Fingersmith, - og hurra for at du har funnet den på YouTube.. Jeg syns Gjestene er best, til nå - med Night Watch på andreplass og Fingersmith på tredje, den var treg i starten, og har ikke tatt helt av enda . Har du sjekke spameposten din? Tror alle mine kommentarer havner der, for jeg klarer ikke å kommentere hos deg, eller jeg kommenterer jo, trykker publiser, og så puff er de borte..

   Slett
 2. Nå minna du meg på at eg har denne boka i bokhylla mi. Riktignok oversatt til norsk. Eg las The Little Stranger for ei tid sidan og likte den eigentleg veldig godt, så eg skjønner ikkje korfor eg ikkje har fortsatt å lese Sarah Waters.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du haruleste Watersbøker på lur! Hun skriver kjempegodt, og jeg håper hun blir mer produktiv. Det går for langtid mellom hver utgivelse.
   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…