Gå til hovedinnhold

Hyresgästerna av Sarah Waters – Helt perfekt lest inn av Lo Kauppi, lydboka er på 22 timer og 33 minutter og tro meg, det er for kort!Nå har jeg fått meg en helt splitter ny favorittforfatter, og det eneste riktige ordet for å beskrive hvor fint det er å finne seg en ny sånn en, i en alder av snart femti er - deilig! 

Men nok om meg, nå skal jeg snart fortelle hva boka handler om, men først, originaltittelen er Paying Guest og på norsk har den fått tittelen Gjestene. 

Vi er i London, det er 1922 og første verdenskrig er historie. I et stort, men ganske falleferdig og dyrt hus i Camberwell bor 26 år gamle Frances sammen med sin mor, en overklassekvinne midt i femtiårene. Frances og moren har økonomiske vanskeligheter, fordi faren som nylig er død har gjort noen dårlige økonomiske vurderinger, og de bestemmer seg derfor for å leie ut noen rom i huset. Leietakerne, Lilian og Leonard Barber kommer fra en helt annen bakgrunn, arbeiderklassen, og til å begynne med tar Frances avstand til leietakerne, ikke på grunn av klasseforskjellene, men fordi det ikke føltes helt naturlig å omgås. Men etter en ganske kort stund blir Frances og Lilian venner, og ganske snart begynner Frances som tidligere har vært i et lesbisk forhold å drømme om Lilian. Leonard jobber mye, og de to unge kvinnene tilbringer mye tid sammen, og spenningen mellom dem stiger ganske dramatisk. 

Så skjer det mye, det er eksplisitte erotiske scener som damper, og hvis noen trenger å lære å skrive godt om sex, så er det bare å lese Sarah Waters, dette kan hun! 

Leonard har fått en ny og ansvarsfull stilling og han er mye borte, moren til Frances reagerer på hvor mye Frances og Lilian er sammen, og selv er hun som en skjør blomst, hun klarer ikke å dekke bordet engang selv, det er alltid tjenerne som har gjort det, og nå er Frances blitt moren tjener, - hun gjør alt for moren for at de skal beholde huset som hun tror moren er så knyttet til.

Noe alvorlig hender – det blir etterforskning og kanskje må noen henges? Dette ble så spennende etterhvert at jeg måtte høre de siste fem timene uten pause.  

Nå har jeg lasta ned Fingersmith av samme forfatter, og jeg gleder meg skikkelig til å lese den! Tidligere har jeg hørt Nattvakten lest av Görel Crona, men den skal jeg skrive litt kortere om i et samleinnlegg over hørte lydbøker, men altså folkens, skriv navnet Sarah Waters ned sånn at du ikke glemmer å høre eller lese noe av henne. 

Kommentarer

 1. Amen og amen og amen.
  Nettopp ferdig med Fingersmith. Tror jeg skal se mini-serien next. Fant den på utube. Synes fremdeles Night Watch er best (Gjestene nr.2, tror jeg), men er som deg. Har bare to romaner igjen nå. Veksler imellom ønsket om å lese ALT så fort som mulig, eller spare.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har to timer igjen av Fingersmith, - og hurra for at du har funnet den på YouTube.. Jeg syns Gjestene er best, til nå - med Night Watch på andreplass og Fingersmith på tredje, den var treg i starten, og har ikke tatt helt av enda . Har du sjekke spameposten din? Tror alle mine kommentarer havner der, for jeg klarer ikke å kommentere hos deg, eller jeg kommenterer jo, trykker publiser, og så puff er de borte..

   Slett
 2. Nå minna du meg på at eg har denne boka i bokhylla mi. Riktignok oversatt til norsk. Eg las The Little Stranger for ei tid sidan og likte den eigentleg veldig godt, så eg skjønner ikkje korfor eg ikkje har fortsatt å lese Sarah Waters.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du haruleste Watersbøker på lur! Hun skriver kjempegodt, og jeg håper hun blir mer produktiv. Det går for langtid mellom hver utgivelse.
   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Sååååå mange lydbøker - Del 2

I den første delen av dette oppsummeringsprosjektet skrev jeg om åtte lydbøker, så for balansens skyld, blir det like mange i dette innlegget.

The Water Cure av Sophie Mackintosh, lydboka er på 7 timer og 10 minutter og handler om tre søstre som bor på en øde øy sammen med sine foreldre. Jentene er hjernevasket til å tro at resten av verden er vond. En dag forsvinner faren, og tre menn dukker opp. Er de der for å hjelpe, eller har de vonde hensikter? The Water Cure er spennende og litt overraskende - så den anbefales!

The Rules of Magic av Alice Hoffman, lydboka er på 11 timer. Alice Hoffman er en av de forfatterne jeg alltid er spent på, og jeg liker det aller meste av det hun skriver, og jeg likte denne boka også. Dette er en løs oppfølger til Magi i praksis, og det vil si at du gjerne kan lese denne, selv om du ikka har lest den første. Men uansett, det handler om tre søsken som plutselig skjønner at de har evner andre ikke har - og at de reglene de har satt for seg selv, og andre h…

Venus - Norske kvinner sett nedenfra av Frida Kahlisto og Eva Mohn

Intimkirurgi – unødvendig og ødeleggende
De siste årene har det stadig dukket opp nye kirurgiske trender som særlig kvinner kaster seg over. Kroppen du er født med er ikke god nok, og dermed skal det fylles på i lepper, i pupper og i rumper, og det skal suges vekk fra mage, hals, armer og lår. Rumpehull skal blekes, og nå tror mange unge jenter at det er noe feil med underlivet - de tror at de ser feil ut. Men det finnes ikke noe fasit på hvordan et underliv skal se ut, og hvis fasiten til disse jentene er retusjerte og opererte pornoskuespillere så er det veldig trist.
For dere som så første episode av Innafor med Emma Clarie Gabrielsen er temaet kjent, men for dere som ikke har sett episoden så ligger den ute på NRK sine nettsider. Episoden handler om intimkirurgi, og Emma har sett at mange veldig unge norske jenter ønsker å operere de indre kjønnsleppene sine. Hun bestiller time hos en intimkirurg for å få en vurdering om hun selv burde ta en slik operasjon, en tanke som da hun begyn…