Noen av årets beste bøker - for både små og store

Publisert i Altaposten 27.desember 2019

Tom Erik Fure : Benny går berserk : Cappelen Damm, 152 sider
 Morsom og spennende 
 Hurra for Tom Erik Fure som debuterer som forfatter med denne utgivelsen som ikke kan bli noe annet enn stor suksess. Jeg ser fremover i krystallkulen og spår utgivelser i alle land i verden – minst!
 Ok – litt seriøsitet kreves det vel også, spesielt når jeg har tenkt å sprenge karakterskalaen. Benny er 11 år, han syns Ken på 13 er verdens kjekkeste individ, han elsker den tradisjonelle norske julefeiringen. jula og den gamle nabokona. Når foreldrene noen dager før jul annonserer at hele familien skal til syden i jula, og de skal feire sammen med Ken og familien får Benny panikk. Dette er ren ondskap fra foreldrene sin side. Ikke bare må han vise frem pinglekroppen sin for Ken, han går også glipp av årets høydepunkt, julefeiring og julestemning. Benny bestemmer seg for å sette inn tiltak selv, og dermed så er sirkuset i gang, med delvis god hjelp fra den noe tilårskomne, men ekstravagante nabodamen. Til tider minner handlingen mye om den første Alene hjemme filmen, og det blir mye klabb og babb.
Styrken til boka er en lun humor, kombinert med en veslevoksen og svært handlekraftig Benny. Tom Erik Fure har skrevet en morsom, spennende og kreativ bok der hovedpersonen er en 11 år gammel homofil gutt. Benny er en tøff, morsom, snill og herlig karakter som kanskje kan gjøre det litt lettere å komme ut av skape(ne). Denne boka har alt! Den var en sann fryd å lese, og jeg storkoste meg fra første til siste side.
Terningkast 6


 Kristine Tofte : Udyr : Gyldendal : 352 sider 
Norrøne guder anno 2019 
Anund er en ganske typisk ungdomsskoleelev. Han er lei skolen og ønsker seg arbeidsutplassering og andre erfaringer. Han får beskjed om å møte opp på Bru gård for å være avløser for bonden. Amund møter opp, han hilser på bonden som oppfører seg underlig, og han får hilse på dyrene, som alle er merkelige og uvanlig store for rasen. Heldigvis kommer skolens peneste jente, Ida, også innom gården, og hun liker både Anund og dyr, og det kommer godt med. For på gården er det noen gullepler, som Amund har fått streng beskjed om å ikke gi til dyrene. Men klarer man alltid å gjøre det man får streng beskjed om å ikke gjøre? Svaret på det vet vi alle hva er, og det går ikke lang tid før kaoset er komplett på Bru gård. 
Det viser seg at dyrene er de gamle gudenes dyr, og Odins hest Sleipner er en av dyrene på gården. Ida er fra en meget religiøs familie, og en av predikantene har fått nyss i at det skjer ukristelige ting på Bru gård. Samtidig har en lokal forsker oppdaget et gulleple som ikke har råtnet på 60 år, og når hun oppdager at eplet stammer fra Bru gård drar hun dit for å gjøre nærere undersøkelser. Når i tillegg både Odin og Loke blander seg inn i tumulter og uenigheter ser det mørkt ut. Kan Anund og Ida ta de riktige grepene som berger dyrene på gården og verden? 
Egentlig skal det ikke være mulig det Kristine Tofte har gjort i denne romanen, nemlig å lage en spennende fortelling om norrøne guder anno 2019.  Jeg var skeptisk da jeg startet å lese, selv om jeg har lest og likt Toftes tidligere bøker. Men skepsisen min var helt ubegrunnet. Alle overganger i teksten som innebar magisk realisme gled naturlig som varmt smør på nystekt brød, og den magiske portalen og dørvokteren fant sin naturlige plass uten at leseren merker hva som er på tur å skje. Ungdommen er skildret troverdig, foreldrene er teite og man både skammer seg over dem og er glad i dem, og dette blir fortalt på en fin måte.
Nymotens forskning og lune og koselige puber i London passet godt inn i historien, og lesingen gikk i rasende fart. 
Terningkast 5


Nini Brochmann og Ellen Støkken Dahl : Jenteboka – Ellens og Ninas guide til puberteten : Aschehoug : 262 sider
Oversiktlig og viktig bok om puberteten
Denne boka er skrevet til unge jenter, både de som er på tur inn i puberteten og de som allerede er midt i, eller kanskje snart ferdig? Forfatterne henvender seg direkte til leseren: «Snart skal kroppen din forvandles. Eller kanskje forvandlingene allerede er i gang? Vi er spente på dine vegne, for vi husker godt hvordan det var. Selv om puberteten kan oppleves ganske forskjellig, er det noe som er likt for alle: Du skal modnes, både i hodet og i kroppen. Du skal gå fra barn til voksen og finne din plass i verden. Det er en nervepirrende, utrolig tid.»
 Halvparten av boka er brukt til å forklare de fysiske og psykiske forvandlingene som skjer i kroppen. Hvorfor får man hår, hvordan ser underlivet ut på innsiden og på utsiden, og hvordan føles det egentlig å få pupper? Den andre halvparten handler om grensesetting, gode og dårlige seksuelle opplevelser, generasjon prestasjon og en rekke andre temaer som er evig aktuelle. 
 Boka er lettfattelig og har et direkte og forståelig språk. Her er ingen fremmedord, eller lange og vanskelige setninger. At forfatterne skriver direkte, og henvender seg til den enkelte med du-form fungerer bra. Boka har humoristiske og informative illustrasjoner utført av Magnhild Winsnes. 

Terningkast 5 

Gode bøker for voksneStina Jackson: Sølvveien : Gyldendal 320 sider
 Årets beste krim
Lelle kjører Sølvveien, riksvei 95 mellom Arvidsjaur og Skellefteå. Hver natt siden datteren forsvant for tre år siden har han har kjørt og lett etter sin sytten år gamle datter. Han har gjennomsøkt hytter og hus, kjørt inn på øde skogsveier, men ikke funnet noe eller noen som kan fortelle hvor eller hvorfor hun ble borte. Han håper hun fremdeles lever, og vissheten om at hun kanskje puster en plass, at hun trenger at han fortsetter å lete etter henne gjør at han klarer å leve videre. En ny ung jente blir meldt savnet, og Lelle føler på seg at denne forsvinningen har en sammenheng med datterens forsvinning. Så flytter en ung jente til bygda. Ei jente med et dårlig fungerende sosialt nettverk, og en mor som har en del utfordringer. En dag flytter en ny ung jente til bygda. Ei jente som er like gammel som Lelles datter var da hun forsvant. Hvem er den eller de onde? Lever Lelles datter og klarer han å finne henne før Meja blir det neste offeret? 
Sølvveien har fått flere store priser for beste kriminalroman, blant annet Glassnøkkelen for beste nordiske krim 2019. Det er en avgjørelse jeg er helt enig i. Sølvveien har alt. Den bygger seg gradvis opp til å bli så spennende at pulsen min til tiden var faretruende høy.  
 Terningkast 6


David Lagercrantz : Hun som må dø : Gyldendal : 384 sider 
 Elegant avslutning for Lisbeth og Michael 
 Lagercrantz har tatt opp tråden etter Stieg Larsson på en mesterlig måte i denne sjette og avsluttende romanen om Lisbeth Salander og Michael Blomkvist. 
En uteligger blir funnet død i Stockholm og selv om den udugelige politietterforskeren Hans Faste (som leserne har blitt kjent med i tidligere bøker), henlegger saken som et naturlig dødsfall syns rettslegen at det er noe som ikke stemmer.  Den døde uteliggeren er usedvanlig godt trent, han har på seg en jakke verd mangfoldige tusen kroner, og han har koldbrannskader på hender og føtter, skader som ikke er forenelig med temperaturene i Sverige. Rettslegen tar kontakt med en sliten Michael Blomkvist, og uttrykker bekymring for om politiet har henlagt saker for fort. Blomquist blir etterhvert interessert, og bestemmer seg for å finne ut hvem denne mannen er. Det blir tatt dna prøver, og det viser seg at han tilhører en spesiell folkegruppe som har unike egenskaper. Mikke tar kontakt med Lisbeth, som ingen har hørt noe fra siden Holger Palmgrens begrevelse. Det viser seg at Lisbeth er i Moskva der hun planlegger å drepe søsteren Camilla. Nå vil hun bli fri fra fortid og familie en gang for alle. 
 Lagercrantz har skrevet en fantastisk spennende avslutning på historien om Lisbeth Salander. Som en hilsen og respekt til Milleniumstrilogiens skaper, Stieg Larsson, virker det som om Lagercrantz har skrevet inn hver en karakter som er nevnt i de første bøkene, ofte som noen Lisbeth eller Michael tenker på i fortid, eller som i tilfellet med den arrogante etterforskeren Hans Faste, inkorporert i nåtid. Jeg syns dette er nydelig gjort. 
De to store spørsmålene som trekker leseren gjennom boka blir hvem av søstrene som overlever, og identiteten til den døde uteliggeren. Storpolitikk og internasjonale forbrytelser samt en stor grad av hacking er obligatorisk i bøkene om Lisbeth, og det har fått stor plass her også. 
Lagercrantz skriver kjapt og effektivt og skaper spenning gjennom hele boka. Det er ikke kjedelige partier her og spenningen dirrer gjennom boksidene.  Formidlingen er effektiv og spenningstoppene er hyppige og vel komponerte. Dette ble en verdig avslutning! 
 Terningkast 6Mikael Niemi: Koke bjørn : Oktober : 445 sider

Lars Levi Læstadius som mesterdetektiv 

Mikael Niemi er oppvokst og bosatt i Pajala, bare noen meter fra huset til Læstadius, og i Koke bjørn har han skrevet om mannen som la grunnlaget for læstadianismen, en luthersk kirkelig vekkelsesbevegelse med mange tilhengere spesielt på Nordkalotten. Her oppe i nord er læstadianismen godt kjent, og mange vet også en god del om prosten og botanikeren Lars Levi Læstadius.

I Koke bjørn er det to fortellerstemmer, den unge samiske gutten Jussi og prosten selv. Navnet til prosten blir aldri nevnt, men det er aldri tvil om at det med prosten menes Lars Levi Læstadius. Vi er helt nord i Sverige, i Kengis og årstallet er 1852, det samme året opprøret i Kautokeino finner sted. 

Det er gutten som starter å fortelle, og det er han som holder fortellerstemmen lengst. Han har en grusom oppvekst bak seg, med en mor han bare kaller for heksa. Gutten er utsultet og forkommet da prosten finner han langs veien, og takknemligheten over å bli sett og tatt inn i en familie er stor. Gutten har ikke navn, han snakker bare samisk, er hundset og mishandlet så ofte at han knapt føler seg som et menneske. 
Prosten er Jussis helt, mester og lærer. I prosten ser han en trygg og kjærlig farsfigur som kunne holde taler som virket så sterkt på menneskene rundt seg at ordene han talte var som slaktekniver som fikk synderne til å skjelve og svette og kaste opp i angst.

Drapene og den udugelige lensmannen

En sommerdag blir ei gjeterjente borte mens hun passer kyrne. Sporene peker mot at en bjørn har fått ferten av jenta og kanskje spist henne, og lensmannen og hans hjelper er raske med å utrope bjørnen til synder. Jenta blir funnet drept, og prosten som også er tilkalt finner tydelige spor etter en morder på to ben. Bevis blir samlet, men lensmannen vil verken se eller høre og snart skjer det nye drap. 

Selv om Niemi skriver om hendelser som skjer i 1852 klarer han likevel å skrive inn mange dagsaktuelle saker og han beskriver det alltidsnærværende overformynderiet og hvordan de som har makt ofte bruker den til å hjelpe seg selv og andre innen samme stand. En slags universell sannhet som Niemi beskriver usedvanlig godt. 

Mikael Niemis språk i denne romanen er flott, det er så fullt av bilder og metaforer og med en rytme som gjorde at jeg stadig vekk hadde lyst til å lese utdrag høyt. Men det aller beste er selvfølgelig å lese selv, og det å lese Koke bjørn vil nok gi deg en leseopplevelse du ikke så lett glemmer. 

Terningkast 6 


Robert Galbraith : Hvit død : Cappelen Damm, 688 sider 
Spennende i Londons gater
 Dette er den fjerde boka J.K. Rowling skriver under pseudonymet Robert Galbraith, og dermed den fjerde boka om privatetterforsker Cormoran Strike og hans kollega Robin Ellacott. Som de tidligere bøkene er handlingen lagt til London i nåtid, og dette er en krimserie der mye skjer ute i gatene, og på puber, noe som gir en fin ekstrabonus for de som allerede er kjent i den britiske hovedstaden.
Billy, en psykotisk ung mann dukker opp på kontoret til Cormoran og Robin og hevder at han for mange år siden så på mens en liten jente ble drept og gravlagt i et skogsområde. Cormoran tar saken, samtidig som han blir innleid av en britisk minister som hevder at broren til Billy driver med utpressing. Robin, som sliter hardt på hjemmebane med sin vakre, men akk så usympatiske mann hiver seg med i etterforskningen med sin sedvanlige iver, noe som gjør at hun utsetter seg for flere livstruende situasjoner. 
Cormoran og Robin 
Plottet er spennende, og boka er underholdende. Den største spenningen ligger i samspillet mellom Cormoran og Robin, og om det er i denne boka de endelig skal forstå at de må slutte å lete etter kjærligheten andre plasser? 
Terningkast 5

Kommentarer

  1. Jeg har lest Udyr, Sølvveien og Hvit død. Alle tre likte jeg virkelig godt! Koke bjørn står på tbr-listen. Jeg håper jeg vil like den like bra :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar