Monika Steinholm : Ikke akkurat Lykke : Vigmostad Bjørke : 185 sider
Publisert i Altaposten 9. september 2020 

 Fabelaktige Lykke 

 

Det er ikke lett å være tolv år gammel, overvektig og med en entusiastisk mor som skal prata om alt, og med den største selvfølgelighet kommer inn på tema som porno og sex og sånt. Dette vet Lykke alt om. Det er bare Lykke og mora som bor sammen, og når mora ikke er helt som alle andre mødre så blir det ganske ofte litt for kleint. Hvem som er pappaen til Lykke er det ingen som vet, knapt nok mora. Det hun har fortalt Lykke er at hun traff han på en strand i Syden, og han var sinnsykt pen og solgte kokosboller på stranda. Ni måneder senere kom Lykke til verden. 

 

Strategi for å overleve

 

Lykke føler seg som det tykkeste mennesket i hele verden og hun er seriøst redd for at hun skal ese ut og kvele alle i nærheten med bilringene sine. Men hun tenker raskt, og har gode replikker, og hun serverer klassekamerater og andre den ene skarpe og morsomme kommentaren etter den andre. Bestevenninnen Liv er irritert på Lykke fordi hun alltid snakker ned seg selv, og lager vitser om kroppen sin og vekta. Men Lykke vet hva hun gjør. Å selv ha kontroll på hva som blir sagt er mye mindre vondt enn å la mobberne ha regien. Leseren ler med Lykke selv om det er tydelig at det er mye sårbarhet bak hver eneste morsomhet.

 

Kong Hades

 

Lykke og Liv er ikke blant de mest populære, noe de har avfunnet seg med. Men så skjer det noe helt utenkelig, og tingens tilstand må endres. Rapperen Kong Hades, Lykkes store helt skal delta på festen til klassens mest populære jente og Lykke og Liv blir selvfølgelig ikke invitert. Liv lager seg et prosjekt der hun prøver å få seg selv og Lykke med i det gode selskap, noe som skaper en hel del forviklinger. Men jeg kan røpe så mye at både Liv og Lykke kommer seg på fest med Kong Hades, og Lykke er bare helt RÅ! 

 

Synlig og usynlig mobbing

 

Boka har gode personbeskrivelser, og det er viktige tema som blir tatt opp uten at det står noen strenge voksne og snakker med utestemme. 

 

På en lun og underfundig måte viser Steinholm hvor vanskelig det kan være å være 12 år. Selv om man har foreldre som bryr seg og gjør seg tilgjengelig for vanskelige samtaler om ubehagelige tema så er det likevel ikke lett å åpne opp og snakke om det. Lærerne og foreldre klarer ikke alltid å oppdage mobbing og utestengelse, og her vises det mange eksempler på dynamikken i en helt typisk klasse, og i helt vanlige vennegjenger.

 

Steinholm har en styrke i at hun skriver uten klisjeer. Karakterene utvider seg, og forandrer seg slik mennesker gjør også utenfor litteraturen. Forlaget har foreslått at boka passer for barn mellom 9 – 12 år, men det syns jeg er alt for snevert. Boka passer godt på ungdomstrinnet også! 

 

Monika Steinholm (f.1983) er fra Tromsø og hun har siden debuten med Fuck verden i 2015 gitt ut hele 12 barne- og ungdomsbøker. Hun har fått en stor tilhengerskare blant unge lesere noe som er både forståelig og fortjent. Steinholm er en av Norges aller beste ungdomsbokforfattere!

 

Terningkast 5

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sååååå mange lydbøker - Del 2

Noen av årets beste bøker - for både små og store

Ingvar Ambjørnsen : Ekko av en venn : Cappelen Damm : 314 sider