Lasarettmoen - feltsykehus og krigsminner i Finnmark

 Lasarettmoen

 


Fredag 10. juli kjørte jeg og en god venn på en liten rundtur i Finnmark. Min rygg gjorde vondt, og vi hadde på forhånd blitt enige om at vi skulle ha mange stopp, der tøying og bøying var hovedmålet, og det er jo så vakkert i fylket vårt at det å ta mange og lange pauser lar seg gjennomføre helt uten problemer. I løpet av en dag kjørte vi 50 mil, og vi stoppet på Skaidi, Trollholmsund, Lakselv, Karasjok, Karigasniemi i Finland før vi returnerte til Alta.

 

Det er ikke så mange som kjenner til Lasarettmoen, og selv om jeg har lest mye om 2. verdenskrig med spesielt fokus på Finnmark, så var min kunnskap om Lasarettmoen svært liten. Men da var det fint at min gode venn jobber på Alta museum, og har vært på tur i området tidligere. 

 

Fra parkeringsplassen 2 km ovenfor Skoganvarre i retning Karasjok er det ca. 10 minutt å gå til utendørsmuseumet. Først går du opp en lang og bratt bakke, og på toppen av bakken finnes en kasse der det ligger beskrivelser av løype og hvordan det er mest hensiktsmessig å gå runden. Etter å ha plukket opp informasjonen går man ned en bratt bakke i furuskog, og så over en hengebru. Rett over hengebrua finnes den første posten – vaskeriet. Her finnes fremdeles store ovner og vaskefat. Lenger innover møter man på senger, ovner, en gammel bil, flasker, ja, mye rart. Naturen har tatt tilbake området. Små busker og trær vokser opp mellom rustne sengebunner, og gamle vaskefat. 
Feltsykehuset på Lasarettmoen var et av de største sykehuset tyskerne hadde i Finnmark. 

Det var både soldater fra Østfronten, russiske krigsfanger og sivilbefolkningen som fikk behandling på feltsykehuset. Det var i perioder så mye som 70 000 soldater i Porsanger under andre verdenskrig. Da tyskerne forlot Finnmark sprengte de og satte fyr på sykehuset, og restene ligger fremdeles igjen. Mellom bjørketrær og stubber, tyttebærlyng og reinlav finnes hundrevis av krigsminner. 


I boka, eller rettere sagt heftet skrevet av Arvid Petterson; Lidelse og lindring kan du finne mer informasjon om Lasarettmoen og feltsykehuset der. Jeg anbefaler denne turen til alle som er interessert i historie! 

Kommentarer

  1. Hmm.. Vi planlegger en 2 mndr turne med bobilen t/r Nordkapp med et langt fiskeopphold mellom Alta og Tana Bru. Fiskebehov skal dekkes. Ikke mitt ;-) Har vært i Skoganvarre tidligere og noterer meg Lasarettmoen. Det ringer en svak bjelle, så nå må jeg google litt mer. Jeg har nemlig planer om å oppleve litt mer enn fiskeelver, fluebinding og mangel på laks på eget snøre på turen :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Noen av årets beste bøker - for både små og store

10 knallgode ungdomsbøker fra de siste 10 årene

Sååååå mange lydbøker - Del 2