Heidi Johansen: Oli på rypejakt : Vilt forlag : 30 sider

Publisert i Altaposten 6. oktober 2020 

En skikkelig høstbok 

 

I begynnelsen av september lanserte Heidi Johansen og Ingvild Trøite Johnsen debutboken Oli på rypejakt. Leseren får bli med Oli og mammaen på en nydelig høsttur som byr på overnatting i telt, betraktninger om naturens gang og litt informasjon om ryper. Boka er vakkert illustrert med tegninger av Oli og mor i situasjoner som stort sett speiler teksten. 

 

Jeg beundrer ambisjonene til forfatter og illustratør og det er helt tydelig at det er lagt ned mye arbeid i denne utgivelsen. Boka er den første i en serie som skal handle om tradisjonelle nordnorske turopplevelser, og forfatterens ønske er å vise frem kulturarv, inspirere voksne i relasjonsarbeid og å gi leseglede til barn og familier, skoler og barnehager. Dette er fine ønsker og intensjonen er god, men det er fryktelig vanskelig å få til alt dette i en bok. 

 

Oli på rypejakt er en klassisk billedbok med 14 oppslag, der teksten er på en side, og illustrasjonene på motsatt side. Det er to personer med, Oli og mor, og Oli fremstår som et barn i førskolealder, noe som betyr at denne billedboka er beregnet på barn i førskolealder. 

 

Det er en stram line forfatter begir seg ut på når hun ønsker å både henvende seg til barnet og til den voksne i samme tekst, og jeg syns at noe fungerer veldig godt, og noe blir litt for hybrid. 

 

En setning som : «Det rasler når de går, og løvet som ligger på bakken fester seg til skoene som klistremerker», passer veldig godt inn i en billedbok for barn. Her er det lyder og sammenligninger som barn kjenner, noe som er med på å skape gjenkjennelige bilder. Mens andre steder i boka blir teksten for abstrakt og det krever mye av den som leser boka høyt. 

 

Savner humor og konflikt

 

De fleste barn elsker å bli lest høyt for, og jo mer spenning og humor det er i teksten, jo bedre er det. I billedbøker har man muligheter til å leke med illustrasjonene, utvide fortellingen med å ikke speile teksten, men å tilføre noe helt nytt slik at barnet må lete og bli overrasket. Billedbøker krever mye av forfatter og illustratør, fordi det er så få sider, og hvert oppslag bør avsluttes med et ønske fra barnet om å bla videre. Uttrykt på en annen måte; det bør være spenning i boka, en slags konflikt, noe må stå på spill. Akkurat dette elementet er viktig i alle fortellinger, vi lesere trenger noe som drar oss gjennom teksten, og her syns jeg ikke forfatteren har grepet mulighetene som ligger i de ulike scenene. Det er litt spenning i om ørnen kommer til å hjelpe Oli og mor, og om det blir rypefangst, men etter min mening er dette elementet utnyttet for lite. 

 

Varmt illustrert 

 

Jeg elsker illustrasjonene, tegningene med de nydelige høstfargene har høy kvalitet. Oli og mor har en tett og varm relasjon, og dette kommer tydelig frem gjennom tegningene.  

 

Heidi Johansen (f.1986) er født og oppvokst i Alta. Hun har en mastergrad i spesialpedagogikk og holder nå på med en spesialistutdanning i barn og unges psykiske helse. Ingvild Trøite Johnsen (f.1994) er født og oppvokst i Sør-Varanger. Hun jobber nå som kommunepsykolog i Sør-Varanger.


Terningkast 5 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sååååå mange lydbøker - Del 2

Noen av årets beste bøker - for både små og store

Ingvar Ambjørnsen : Ekko av en venn : Cappelen Damm : 314 sider