Gå til hovedinnhold

Intervju med Tone Nilsen-Bie og anmeldelse av novellesamlingen Sumarvariasjonar

Publisert i Altaposten 8. september 2021 


Spent og lykkelig debutant 


I disse dager kommer debututgivelsen til Tone Nilsen-Bie, og det er en spent forfatter som gleder seg til å holde sin egen bok i hånda for første gang. 


- Det er jo litt blandede følelser, det høres ut som en klisje, men jeg gleder meg selvfølgelig veldig til endelig å få gitt ut en bok jeg har skrevet, og å holde den i hånda. Men det er skummelt også, boka vil leve sitt eget liv med det samme den er sluppet, og jeg vil aldri få vite hva de som leser den mener om den. Noen vil selvfølgelig komme med tilbakemeldinger, men de aller fleste som leser boka kommer jeg jo ikke til å snakke med, og det oppleves som litt ubehagelig. 


Fortell hva slags bok du har skrevet. 

 

-Ja, boka heter Sumarvariasjonar og er en novellesamling for ungdom. Det er fem noveller i boka som alle tar opp ulike tema i ungdommer liv. En av dem er også en scenetekst som ble valgt ut til å settes opp under Norsk Dramatikkfestival 2021. Dessverre ble festivalen avlyst, men heldigvis har Teateret Vårt i Ålesund produsert et lyddrama/radioteater av teksten. 

 

Tone Nilsen-Bie jobber som lektor i drama og teater ved dramalinja ved Alta Videregående skole, en jobb hun har hatt siden 2004. Hun har tidligere skrevet scenetekster i ulike format og har hatt tekster publisert i antologier. 

 

Utgivelsen er et resultat av at Nilsen-Bie vant en manuskonkurranse på Skriveakademiet. 

 

Du kom på andreplass i novellecupen som Ordkalotten arrangerte høsten 2020. Var det dette som gjorde at du sendte inn tekster og meldte deg på manuskonkurranse på Skriveakademiet? 

 

-Neida, det hadde jeg bestemt meg for før jeg deltok på Ordkalotten sin konkurranse. Kontakten med Skriveakademiet begynte allerede sommeren 2019. Jeg så en reklame for akademiet og tenke at man lærer så lenge man lever, og i tillegg hadde de to ting som lokket.  Det ene var at man kunne bli med i den årlige antologien deres og det andre var at de hadde utlyst en manuskonkurranse for medlemmene sine. Og det er denne jeg nå har vunnet. 

 

Da du fikk vite at du hadde vunnet manuskonkurransen, hva følte du da?

 

-Jeg ble overveldet og glad. Det er utrolig vanskelig å få utgitt en bok i Norge i dag uten å måtte betale for det selv, og det er vanskelig å bli sett når man ikke er kjendis eller har gitt ut noe før. Kanskje kommer jeg ikke til å tjene en krone på denne boka, men det er ikke pengene som er viktig for meg når det gjelder skriving. Men klart, det hadde jo vært helt fantastisk hvis boka solgte så godt at det ble trykket opp nye opplag. Jeg tror alle forfattere drømmer om det.

 

Har du alltid likt å skrive?

 

-Ja, jeg har egentlig alltid skrevet og i arbeidet mitt som teaterpedagog har jeg alltid skrevet tekst til scene. Jeg liker å uttrykke meg kreativt. 

 

 Var du en sånn unge som elsket stil? 


- Tja, elsket og elsket. Jeg likte å skrive stil, og jeg elsket diktanalyse. Det kan man fortsatt se i tekstene mine, det er mye symboler og undertekst i det jeg skriver.  

 

Hvor mye skriver du hver dag?

 

-Jeg har en del helseutfordringer som gjør at jeg ikke klarer å skrive så mye hver dag. Det blir aldri mer enn 15 minutter i slengen, men jeg tenker mye og funderer over plot, scener og hendelser, slik at når jeg setter meg ned for å skrive så blir det effektive 15 minutter, forteller hun med en høy latter. 

 

Så skrivesperre er ikke noe du lider av?


 - Nei, det har jeg bare hørt andre fortelle om. Jeg har så mange ideer som jeg har stor tro på, så skrivesperre er heldigvis ikke noe jeg selv har erfart. 

 

Hva er drømmen videre? 

 

- Det er jo å kunne skrive både skjønnlitterært og for scenen. 

 

 


Tone Nilsen-Bie : Sumarvariasjonar : Skriveakademiet : 94 sider 

 

Nilsen-Bie er lektor i drama og teater og hun har jobbet mye med dramaturgi, noe som kommer tydelig frem i tekstene hennes. Her er mye dialog, mye undertekst, og scenene er stramme, men på samme tid åpne. Det er alltid rom for tolkning, og hvor mye du forstår vil være avhengig av egne erfaringer og alder, og nettopp derfor er dette en utgivelse som er en gave til norsklærere og samfunnsfaglærere både på ungdomsskoler og på videregående skoler.

 

Styrkene til forfatteren er mange, men jeg vil spesielt trekke frem de gode og troverdige dialogene. Her er et lite utdrag fra Å lyse etter krabbe: 

 

No var smilet hennar ørkensola. Blenda han og svei mot huda. 

Magnus blei ståande som forsteina. 

«Kom hit då.» Ho vinka på han. «Vi kan ikkje gjera det der borte.» 

Alt blodet søkk ned i føtene. Det svimla. 

Blikket ho skjenka han no var heilt daglegdags, men ho andast djupt og trakk i den korte toppen att. Framleis vart den ikkje lenger. Han let auga kvile mot hoftebeinet og navlen. Tungespissen ville fukte leppa, men ørkenen var komen for å bli. 

«Treng vi mykje…» Han kremta for at stemma skulle bera. «…du veit. Utstyr?» 

 

Å lese disse novellene er som å være i rommet eller på den plassen der handlingen utspiller seg, og det er imponerende utført av en debutant. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å få lese mye av Nilsen-Bie de neste årene, og det overrasker meg stort hvis hun ikke blir snappet opp av et av de store forlagene ganske raskt. 

 

Samlingen består av fem noveller, alle med ungdom som hovedkarakterer og alle novellene har tema som ungdom strever med, og er opptatt av. Her finnes emner som psykisk uhelse, seksuell debut, sorg og manglende selvtillit. 

 

Novellene har en intensitet og en dybde som viser en forfatter med stor selvtillit og et godt grep om det skrivetekniske håndverket og selv om Nilsen-Bie med flere anledninger tidligere har vist at hun både kan skrive og produsere teater, så ble jeg positivt overrasket over hvor godt hun også behersker novellesjangeren. 

 

Terningkast 5 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i A...

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, ...

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repete...