Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider


Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009

Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger.

Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller.

Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold.

”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ”

Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres. Stemninger og metaforer er de samme i forskjellige historier, og rådyret er for eksempel til stede i flere tekster. En novelle har også fått tittelen ”Rådyret”.

Forfatteren leker med språket, og det gjør at jeg får lyst til å lese alle novellene på nytt.  Historien som gjorde sterkest innrykk var ”Forbrytelse og straff”. Her er det mobbing og spiseforstyrrelser som blir gjenstand for Dahles underfundige vri.

Alle historiene handler om mellommenneskelige forhold, og det er ingen tvil om at forfatteren har et godt øye for samspillet mellom mennesker. Selv om de fleste novellene handler om vanskelige relasjoner, barnløshet, sorg, mobbing, og overtro er det ikke deprimerende å lese. Jeg føler meg heller privilegert som har fått lese disse novellene, og jeg blir i godt humør av å se skikkelig godt håndverk!

Terningkast 5
Kommentarer