Gå til hovedinnhold

Toni Morrison : En nåde - LydbokDårlig egnet som lydbok


Toni Morrison skriver bøker jeg liker å lese. Nå i førjulstiden hadde jeg bestemt meg for å høre hennes siste bok. Det var ikke lurt, til det er teksten for springende.

Det er den unge jenta Florens som er hovedpersonen, og handlingen finner sted i Amerika rundt 1680.
Temaene er mange i denne korte boka; slaveri, underkastelse, overgivelse, overlevelse, kjærlighet og historie.
Jeg skal lese boka, for den virker utrolig god, men som lydbok fungerte den dårlig. Fortellerstemmen i romanen skifter hele tiden, og det var veldig vanskelig å vite hvem sin historie jeg hørte på. Nei, denne må jeg lese selv!

Kommentarer

 1. Jeg hørte også denne lydboka, og syntes egentlig den fungerte bra. Jeg syntes derimot at selve opplesningen ikke var helt topp.
  Jeg ble veldig imponert over måten Morrison forteller på. I sirkler, i sikksakk, hit og dit.

  SvarSlett
 2. Det er den sikksakken i sirkler som gjorde at jeg mistet retningen rett som det var. Er imponert over deg som klarte å følge med :-) Jeg må lese denne!

  SvarSlett
 3. Jeg har lyttet til lydbok....burde kanskje det?Toni Morrison er en forfatter jeg setter stor pris på, men ble ikke frista til å lytte på denne:)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…