Per Egil Hegge : Kunsten å skrive godt


Min helt - med skit på vingan


Nå overdriver jeg bittelittegranne, men jeg liker stilen til Per Egil Hegge. Nå har han skrevet en utrolig god bok om kommunikasjon, gramatikk og kunsten å være språkbevisst.

Boka er morsom, jeg har ledd høyt MANGE ganger, og jeg har lest høyt for gubben, MANGE ganger.  Et lite utdrag fra side 46:

"Dessuten blir man blind ikke bare for sine egne feil, men også for sine egne tvetydeligeter. Derfor er det en svært god idé å få en annen person til å lese igjennom det man har skrevet. Ektefeller er storartet egnet til slikt. I de fleste tilfeller er de kritisk anlagt, eller de blir det etter hvert, underlig nok."

Jeg ble også særdeles fornøyd da jeg leste hva han mener om fagfolk (og andre) som bruker fremmedord der det finnes norske ord. Følgende er hentet fra side 35:


"På 1100- og 1200- tallet brukte skoleastikerne, en gruppe filosofer som hadde Sokrates og Platon og noen av deres samtidige som forbilde, en svært vanskelig terminologi som en kombinasjon av sperrebom og sutteklut. De stengte alle andre ute ved hjelp av et ordforråd som bare de selv kunne forstå, og de styrket sin egen selvfølelse og pyntet på sitt eget selvbilde ved  å trøste seg med at de var glupere enn alle andre, siden ingen andre skjønte dem. I et moderne,  åpent samfunn har slike metoder og slike tanker karrig jord."

Dette var som søt kormusikk i ørene mine, og stor ble derfor øynene da jeg på side 88 leste dette:


"Enkelte av dem som vil ha radikale former, har gått inn for total sløyfing av n hvor den ikke er betydningsdifferensierende; det er den i ordpar som bygging/bygning og reising/reisning, og naturligvis i setting/setning. Denne radikale falanksen vil derfor også sløyfe n i ord..........."

Jeg stopper her for poenget mitt er ordet FALANKS. Måtte slå det opp i ordboka og der står det at det er:  Slagorden av tungt væpnet fotfolk som er oppstilt i flere geledd som står tett bak hverandre; tog av mennesker, sammenslutning, fylkning; bein (ledd) i finger el.tå."

Derfor er Per Egil Hegge akkurat nå en engel med skit på vingan!!!

Konklusjon: Dette er en  utrolig bra bok. Jeg har lånt den på biblioteket, og selv om jeg har lest den en gang, skal jeg sporenstreks ut og kjøpe meg et helt eget eksemplar, for jeg har mye å lære, og Hegge er en god lærer (hvis han slutter å bruke ord som falanks).

Kommentarer

 1. Den vil jeg også lese: ) Skal skrive den på biblioteklisten min - i første omgang.
  GOD JUL

  SvarSlett
 2. God jul til deg også Kirsten! Nå har jeg lest Moro, og er ikke like begeistret som deg. Skal skrive blogginnlegget nå :-)

  SvarSlett
 3. Hva er galt med "falanks"? Det står jo at det betyr sammenslutning

  SvarSlett

Legg inn en kommentar