June Sofia Strask : Fandens Friller : Nordnorsk Forlag, 226 sider

Veldig bra!

Alta er en ganske liten by, det bor ca. 18 000 mennesker her, og noen av disse er forfattere. Den mest kjente er nok Laila Stien. Vi har også Karen Anne Buljo, (kollega ved Alta videregående) Men vi har flere, og June Sofia Strask ga ut en ny bok i november 2009. Jeg tenkte at jeg skulle anmelde den for Altaposten,  men først ville jeg lese hennes første roman for voksne -  Fandens friller. 
Det viste seg at kulturredaktøren i Altaposten skulle anmelde Ravnejuvets hemmelighet selv, og det var jo helt fint det, men jeg leste nå likevel Fandens friller.

Det er hekseprosessene på 1600-tallet som er temaet for denne boka, og jeg er i utgangspunktet skeptisk til bøker utgitt på små lokale forlag, men denne gangen ble jeg skikkelig imponert.

Hovedpersonen er Elli Jonsdatter. Hun er 17 år når vi blir kjent med henne, og hun bor på Senja. Moren hennes er død, faren har tatt seg ny kone, og Elli føler seg ikke lenger velkommen hjemme. Hun drømmer om Bergen, og alt hun kan oppleve der. Men hun reiser til et lite fiskevær i Finnmark, Omgang, for å få seg arbeid. Her hører Elli om hekser, og om hvordan heksene blir brent på bål. Elli reiser fra Omgang for å få seg arbeid i Vardø, og det går ikke så veldig lang tid før også Elli blir mistenkt for å ha kontakt med djevelen.

Konklusjon: Veldig bra bok, med et godt språk og en spennende fortellling, basert på virkelige historiske hendelser. Noe språklig smårusk er det, men det er lite, og har ikke noe å si i forhold til helhetsinntrykket. Avslutningsvis tar jeg med et eksempel på nordnorsk banning, utdrag fra side 50:

- Di slogsprængte gorrhysa, ropte kona.

Kommentarer