Gå til hovedinnhold

Å få frem budskapet sitt
Jeg er så imponert over Obama! Talegavene og retorikken hans er helt fantastisk. Mens jeg satt her og tenkte på hvor flink han er til å få frem budskapet sitt, kom jeg til å tenke på en situasjon der jeg ikke var så flink til å få frem budskapet mitt. Denne replikkutvekslingen foregikk på Alta folkebiblitek for noen år siden.

Tar den på dialekt:

NN: Har dokker en god lydbok?
Æ: Ja, har du hørt om Anna Gavalda?
NN: Nei
Æ: Ho skriv så utrolig godt, og no har æ akkurat hørt en lydbok som heter Saman er ein mindre aleine, og den var så utrolig god, ja, æ gråt på slutten, og ikke for at det va så trist altså!
NN: Akkurat, så den er god?
Æ : Ja, en flott opplevelse, og selv om den e på nynorsk, så merke du det ikke. Det e så bra, og ho som læs gjør det på en fantastisk måte. Æ e begynt å elske nynorsk etter den hær opplevelsen.
NN: Hmm, tja, hvis du mene den er god, så tar æ den.

Det gikk noen dager og så kom en venninne på besøk. Hun er venninne med NN. Hun fortalte hvor forundret NN var blitt da hun kom hjem og satte på lydboka. For hun trodde lydboka handlet om SAMER, - på dialekt sier vi jo saman, om samene, og vi bor jo midt i sameland, så det var jo ikke helt utenkelig at hun skulle gjøre den koblinga. Det at hun kunne misforstå budskapet mitt tror jeg at jeg må ta på min kappe; når jeg blir veldig begeistret, blir jeg veldig begeistret, litt sånn Røed Ødegaard begeistret hvis du skjønner? Prater kjempefort, blir rød i kinnene, og snakker med armene og kan noen ganger finne på å gjøre et lite hopp.

Kommentarer

 1. He, he.
  Ja, man skal ta høyde for lokale oppfatninger...( God historie!)

  Har tenkt meg på Finnmark litteraturfestival til vinteren forresten, og det har flere Tromsøfolk tenkt. Synes programmet så spennende ut. Du er kanskje involvert der?

  SvarSlett
 2. He he - fort gjort.

  SvarSlett
 3. He-he, artig historie:-) Men jeg håper NN likte historien om de fire i Paris, det er en strålende bok og film! :-)
  Ha en strålende helg du også!

  SvarSlett
 4. Irene : Litteraturfestivalen blir flott! Jeg er ikke involvert i det hele tatt, skal bare være vanlig gjest. Det blir fint!

  SvarSlett
 5. *flirer*
  Noen ganger er det godt å snakke klingende generisk østnorsk her oppe i nord. ;-)

  SvarSlett
 6. En ny dimensjon i formidlinga ihvertfall :-) Lokale variasjoner.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…