Gå til hovedinnhold

Bergljot K. Nordal : Magda : Tiden norsk forlag, 184 sider

Flott debut


Flere bloggere, blant annet Knirk har skrevet om denne boka. Jeg var litt nysgjerrig på den, men hadde ikke egentlig tenkt å lese den. Men for noen uken siden kom den til biblioteket via innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur, og da kom jeg til å tenke på de gode anmeldelsene jeg hadde lest.

La meg bare starte med å si at jeg likte boka overraskende godt. Overraskelsen består av følgende: Forfatteren er født i 1976, og hun skildrer en eldre kvinnes liv på en så god måte at jeg blir imponert.

Hovedpersonen er Magda. Romanen starter den dagen Magda begraver Bodvar, mannen hennes gjennom mange år, og faren til deres to barn, Truls og Mari.
Vi følger Magda dagene etter begravelsen. Historien veksler mellom nåtid og fortid, og vi skjønner at det livet Magda har levd har vært full av forsakelser, men forsakelser hun har gjort fordi hun elsket mannen sin. Mannen som brukte tiden sin på bedehuset og bibelstudier, og som dro tilbake på jobben selv lenge etter at han ble pensjonist. For de andre visste ikke hvordan det egentlig skulle være.
Mannen som tok lykken og gleden fra henne, som holdt henne nede med ord og fakter, som denne gangen da hun lykkelig kom hjem:

- Og kvifor kjem du inn på denne måten då? Bodvar er vorten fast i stemma og fast i blikket og fast i hendene.
- Eg er berre glad i dag. Magda ser ned på hendene og handkleet. -Og er har planar om å bake kake og plante epletre i hagen vår! kviskrar Magda fortvila, for det var absolutt ikkje slik ho såg det for seg.  -Eg er ikkje yr, eg er lukkeleg.
- Av og til elskar du berre litt for mykje, Magda.
Så var alt sagt.


Men elsket Bodvar henne? Og hvorfor var Bodvar så sint på Truls? Og hvorfor var Truls så sint på Bodvar?
Språket er godt, og jeg likte temaet. En fin leseopplevelse!

Kommentarer

  1. Ja, ikke sant? Magda er fin hun.

    SvarSlett
  2. Har nettopp lest boken, synes den var helt nydelig, trist, men også rørende god. En bok jeg vil anbefale til mange.

    SvarSlett
  3. Syns historien virket så sann? Og så riktig fortalt, for det er nok mange kvinneliv som kan ligne på Magdas.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…