Bergljot K. Nordal : Magda : Tiden norsk forlag, 184 sider

Flott debut


Flere bloggere, blant annet Knirk har skrevet om denne boka. Jeg var litt nysgjerrig på den, men hadde ikke egentlig tenkt å lese den. Men for noen uken siden kom den til biblioteket via innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur, og da kom jeg til å tenke på de gode anmeldelsene jeg hadde lest.

La meg bare starte med å si at jeg likte boka overraskende godt. Overraskelsen består av følgende: Forfatteren er født i 1976, og hun skildrer en eldre kvinnes liv på en så god måte at jeg blir imponert.

Hovedpersonen er Magda. Romanen starter den dagen Magda begraver Bodvar, mannen hennes gjennom mange år, og faren til deres to barn, Truls og Mari.
Vi følger Magda dagene etter begravelsen. Historien veksler mellom nåtid og fortid, og vi skjønner at det livet Magda har levd har vært full av forsakelser, men forsakelser hun har gjort fordi hun elsket mannen sin. Mannen som brukte tiden sin på bedehuset og bibelstudier, og som dro tilbake på jobben selv lenge etter at han ble pensjonist. For de andre visste ikke hvordan det egentlig skulle være.
Mannen som tok lykken og gleden fra henne, som holdt henne nede med ord og fakter, som denne gangen da hun lykkelig kom hjem:

- Og kvifor kjem du inn på denne måten då? Bodvar er vorten fast i stemma og fast i blikket og fast i hendene.
- Eg er berre glad i dag. Magda ser ned på hendene og handkleet. -Og er har planar om å bake kake og plante epletre i hagen vår! kviskrar Magda fortvila, for det var absolutt ikkje slik ho såg det for seg.  -Eg er ikkje yr, eg er lukkeleg.
- Av og til elskar du berre litt for mykje, Magda.
Så var alt sagt.


Men elsket Bodvar henne? Og hvorfor var Bodvar så sint på Truls? Og hvorfor var Truls så sint på Bodvar?
Språket er godt, og jeg likte temaet. En fin leseopplevelse!

Kommentarer

  1. Ja, ikke sant? Magda er fin hun.

    SvarSlett
  2. Har nettopp lest boken, synes den var helt nydelig, trist, men også rørende god. En bok jeg vil anbefale til mange.

    SvarSlett
  3. Syns historien virket så sann? Og så riktig fortalt, for det er nok mange kvinneliv som kan ligne på Magdas.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar