Gå til hovedinnhold

Ann-Helén Laestadius : Stjålet : Aschehoug : 428 sider




Sterk og viktig bok 

Det er januar 2008, og ni år gamle Elsa går på ski innover i skogen mot området familiens reinflokk er samlet. Hun føler seg stolt der hun glir bortover den gnistrende hvite snøen. Tanken på hva den seks år eldre storebroren Mattias skal si når han oppdager at hun har klart turen alene gjør henne glad. Men så hører hun en snøskuter i nærheten og tror at resten av familien likevel har kommet frem før henne. Da hun når frem til flokken ser hun at Robert Isaksson, bygdas slemmeste mann står med en blodig kniv i hånda, og hennes egen reinkalv, den fineste lille Nástegállu ligger død rett på yttersiden av reingjerdet. Robert oppdager Elsa, går bort til henne og drar fingeren over halsen mens han sier at hun skal tie. Og Elsa tier. Hun tar vare på det ene øret til Nástegállu som Isaksen mister i snøen, men hun forteller ikke til noen hvem som drepte reinkalven hennes. I flere dager er hun stum, i en slags sjokktilstand, livredd for hva som skal skje med henne og familien hvis hun forteller hva hun så, og livredd for seg selv. For det siste hun tenkte før han kjørte fra reingjerdet var at når hun ble voksen skulle hun drepe han.

Rasisme 

Familien anmelder tyvslaktningen, slik de har gjort mange ganger før, men politiet har ikke ressurser til å etterforske og henlegger saken. Selv om de fleste i bygda vet hvem det er som forsyner seg av familien til Elsa sine rein, er det ingen som sladrer på Isaksson. Familien blir utslitt av å være på vakt til enhver tid, og de unge samiske mennene blir syke av å ikke bli tatt på alvor verken av politiet eller lokalsamfunnet. Det er mye hat og mistanker mot reindriftssamene i området, noe forfatteren skildrer på en overbevisende måte. De som ikke har rein tror ikke på reindriftssamene og de behovene dyrene deres har, både i forhold til ro i tiden rundt kalving og tap av dyr. Dette er kjente problemstillinger også i Norge, og mens jeg leste kjente jeg igjen uttalelser og holdninger som ofte kommer til uttrykk spesielt i Finnmark. Laestadius viser hvor vondt det gjør for en liten jente å bli møtt med hatefulle yringer, og de blikkene som er fulle av forakt og avsky brennes fast. 

Romanen er delt inn i to ulike tidsperioder, vi følger Elsa som barn, og som ung voksen. Når vi møter Elsa igjen i den voksne utgaven har hun vært i byen og gjort seg ferdig med videregående skole, det var forventet av henne, men selv vil hun kun jobbe i reindrifta. Der er det ikke plass til henne, hun er jente og det er storebror Mattias som skal overta familien reinmerke. Elsa utfordrer snart tradisjonene i samebyen på mange områder, også når det gjelder hvordan de skal håndtere Robert Isaksson. 

Psykisk uhelse 

Ann Hélen Laestadius har skrevet en bok basert på virkelige hendelser, men historien er ikke selvbiografisk. Kapitlene er korte og det skiftes mellom fire ulike fortellerstemmer. Laestadius viser hvor vanskelig det er å snakke om psykisk uhelse for alle, og spesielt i de samiske samfunn, noe forskning de senere årene også har vist. Norske SANKS i Karasjok får en viktig rolle for en av karakterene, og beskrivelsen av hvordan flere av de unge mennene sliter er troverdig. Forfatteren er oppvokst i Kiruna og hennes mor er reindriftssame, noe som gjør at hun kjenner miljøet hun skildrer godt. Hun har kjent på hatet og motstanden mot det livet mange reindriftssamer ønsker å leve, og hun har kjent på kroppen hvordan rasismen mot samene føles. Dette er en viktig bok som fortjener mange lesere. Boka har noen svakheter, den er litt stillestående i enkelte deler, og jeg reagerte også på de observasjonene og tankene som den ni år gamle Elsa gjorde, de virket voksne, og selv om niåringer kan være svært kloke og reflekterte er dette litt i overkant.

Stjålet er forfatterens første roman for voksne, men hun har skrevet en rekke barne og ungdomsbøker tidligere og mottatt flere prestisjetunge priser, blant annet Augustprisen og Norrlands litteraturpris.

Terningkast 5 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam