Gå til hovedinnhold

Hanna Bjørgaas : Byens hemmelige liv : Cappelen Damm : 237 sider


Publisert i Altaposten 3. juni 2022


 

En kjærlighetserklæring til jorda 

 

Hun har gravd ned truser på ulike plasser i Oslo, prøvd å melke en bladlus med sine egne hårstrå, og hun har i beste Petter Smart stil lyttet etter flaggermussamtaler med en tidsekspansjonsdektektor, og heldigvis for oss har hun også skrevet en aldeles strålende sakprosabok der hun tar leserne med på eventyr i egen bakgård. 

 

Hanna Bjørgaas er en typisk byjente, født i Trondheim i 1985, og det var tilfeldigheter som gjorde at hun ble biolog. Nysgjerrig har hun visst alltid vært, og denne nysgjerrigheten har hun tatt med seg inn i denne sakprosaboka skrevet for voksne. Både innholdsmessig og språklig er boka kreativ og morsom, og jeg tror forfatteren har hatt det ganske gøy underveis. Teksten har en flyt og rytme som gjør tidvis vanskelig stoff lett å lese, og her finnes nydelige setninger som ga meg lyst til å stoppe opp slik at jeg kunne lese de flere ganger: 

 

«Denne dagen var tegnet med nyspisset gråblyant.» Vakkert, ikke sant? Og så er det innholdet i setningene under, som er så underlig vidunderlig, men likevel sant; 

 

«Ett gram jord kan være sammenvevd av en kilometer sopphyfer 

 

«Det finnes flere mikrober i en teskje sunn jord en det finnes mennesker på jorda.»  


 

Med årstidene som veiviser


 

Bjørgaas bruker egne erfaringer og presenterer dette sammen med den nyeste forskningen. Tematisk er boka lagt opp slik at vi følger et kalenderår, der kråka er hovedpersonen i januar, mens det er gjennom maurbriller vi får oppleve verden i april, og i august er det livet under jorda som får fokuset, og her hjelper Protozoaprinsessen oss til å lære mer om bakterier, sopp og all slags undre. Jeg er blitt så hekta på reelvideoer av protozoer (encellede organismer) at jeg vurderer å si opp Netflix! Ok, nå overdrev jeg litt, men det er helt sant at jeg nå bruker ganske mye tid på nettet for å se på videoer av protozoer.  I oktober er det flaggermusene som får mest oppmerksomhet, i november er det ulike laver, og det kan kanskje virke kjedelig, men hvis man lærer mer om lav så kan man tolke naturen på en ny og spennende måte. Boka avsluttes med et nærmere blikk på spurven, og forfatteren skriver om verdien av å bli kjent med naturen, og hvor viktig det er for å ta vare på jorda vår. Helt bak i boka er det et rikholdig noteregister, med referanser til forskning.

 

Naturen der vi bor 

 

 

Det tok ganske lang tid å lese Byens hemmelige liv, for selv om den er skrevet med en lett penn, og et godt språk, er budskapet i boka av en sånn art at jeg ofte måtte stoppe opp og tenke skikkelig godt etter, og nå sitter jeg igjen med en følelse av at kunnskapen min om naturen har blitt større, og at denne kunnskapsveksten kom til meg mens jeg koste meg med lett tilgjengelig sakprosa.

 

«Det fine med insektene er at de alltid stiller opp. Det er mange naturopplevelser vi ikke kan få i byene. Vi vil aldri treffe på gaupa, eller de vakre regnskoglavene. Men insektene, de er her. De trenger ikke så mye mer enn en glemt hage, en forlatt bygningsplass, en ustelt veiskråning. Setter jeg meg noen minutter på knærne i grønnsakhagen i bakgården en vårdag, vil jeg komme over en haug med maur, trebukker og bladlus, ville bier og edderkopper.»

 

Kanskje lærerne i biologi kunne brukt noen av Bjørgaas sine metoder i undervisningen, det tror jeg hadde blitt skikkelig populært, og viktigst av alt, kanskje vil kunnskapen om hvor viktig våre små valg i hverdagen er, bidra til at stadig flere tar de gode valgene for jorda vår. Jeg håper Bjørgaas skriver flere bøker om fugler, og jord og magiske organismer, og jeg håper mange blir kjent med Byens hemmelige liv – det har denne boka fortjent!  

 

Terningkast 6 

 

 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.