Gå til hovedinnhold

Ørjan N. Karlsson : Det siste stykket hjem : Gyldendal : 336 sider


Publisert i Altaposten 3. oktober 2022


Utspekulert om sadister


Ørjan N. Karlsson er en produktiv forfatter som har utgitt over 20 bøker. Jeg har lest og likt mye av det han har skrevet tidligere, og vil spesielt trekke frem thrillerne Hvit Armada (2019), Blå storm (2020) og Rød stjerne (2021), der Ida Vinterdal tar kommando som lagfører i spesialstyrken Gruppe Alpha.

Karlsson jobber til daglig som fagdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og nå har han skrevet den første boka om politietterforsker Jakob Weber i det som er planlagt å bli en krimserie fra hjembyen Bodø. 

 

Flere parallelle saker 

 

Weber har nylig mistet kona etter sykdom, de hadde ingen barn og når vi blir kjent med ham deler han bolig med hunden Garm. Jakob jobber både med nye og gamle saker, og mens han etterforsker et gammelt drap på en ung kvinne, skjer det nye hendelser, både drap og forsvinninger som kan ha sammenheng med den gamle saken. 

En mann kjører nordover i en bobil, en del av bilen er gjort om til torturkammer, og han plukker med seg unge kvinner som får en grusom skjebne. 

En ung kvinne, en flyktning fra Ukraina blir funnet drept i en bunkers noen kilometer fra Bodø sentrum, og like etterpå forsvinner flere unge kvinner fra ulike plasser i Nordland. 

 

Ganske tidlig skjønner leseren av det er minst en sadist vi har med å gjøre, en eller flere personer finner glede i å forlenge ofrenes pine og smerte. Gjerningsmannen i bobilen mister mer og mer kontroll over seg selv på turen nordover, og stadig flere unge jenter forsvinner. Men er det samme gjerningsmann i alle sakene? De er jo ikke på samme plass, men ligner hverandre.

 

Helt i starten av historien begynner den nyinnflyttede Noora Sande i en ny jobb på Bodø politistasjon. Noora kom fra en god jobb i Kripos og ønsket seg egentlig ikke jobb i Bodø, men noe skjedde i Kripos, og vi får ikke vite hva. Gjennom Noora som ser Bodø for første gang blir leseren også bedre kjent med byen, og uforglemmelige øyeblikk blir ekstra levendegjort med beskrivelser i litteraturen:

«Jeg hørte tilskuerbrølet fra verandaen den dagen Glimt slo Roma 6-1.»

 

Politisk agenda

 

I Karlsson bok er det tette bånd mellom formannskapet i Bodø kommune og sentrale personer i næringslivet, så tett at NRK journalist Sigrid fikk SKUP-prisen for sitt gode journalistiske arbeid som førte til ordførerens avgang. 

Boka er skrevet så tett på samtiden at mens jeg satt på en kafe i Bodø og leste om politikerne og samrøret med næringslivstoppene i byen, fikk jeg med meg en opphetet debatt rundt nabobordet og teamet som fikk blodtrykket til å stige var om det var bra at Ida nå gikk av som ordfører, og de var ikke før ferdig med å diskutere politikk før de begynte å snakke om trimturen til Keiservarden som de skulle ta i morgen. Og alt dette skjedde på kafeen til Stormen bibliotek, som også er nevnt i boka. Så her har forfatteren med en høy grad av presisjon og teft beskrevet hva som rører seg og hva folk er opptatt av.

 

Mye uløst

 

Det er mange gåter og halvferdige persontegninger her, noe som gir forfatteren mye å jobbe videre med i de neste bøkene. Jeg er nysgjerrig på om den kjekke og staute Jakob Weber finner kjærligheten med NRK Sigrid eller Kripos Noora?  Og jeg vil vite hvem i Nordland politidistrikt som besøker hovedstadens hemmelige sex-klubber. Så er jeg jo selvfølgelig en anelse irritert over at ikke alle sakene blir oppklart når siste ord er lest. Det kjennes litt som om Karlsson tar et grep som Jussi Adler Olsen har brukt mye, nemlig å holde igjen viktig informasjon til neste bok i serien, men uten å gjøre leseren kokforbannet. Bare litt irritert, som jeg er nå. 

 

Karlsson har et effektivt språk, som passer både krim og thrillersjangeren veldig godt, og her er mye lun humor og gode natur og personbeskrivelser, noe som trenges som en motvekt til alt det grusomme. Det er et godt driv gjennom hele fortellingen, og det var vanskelig å ta en pause underveis. 

Det er et minus at det hoppes mye mellom tid og sted, og det kan til tider være en smule forvirrende å vite hvor vi er og hvilken tidsperiode det handler om, det gjelder særlig når handlingen dreier seg om sadisten i bobilen. Så nå gleder jeg meg til neste bok og håper den kommer snart. 


Terningkast 5 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.