Gå til hovedinnhold

Bjørn Mannsverk : Kampklar : 240 sider : Bonnier

                                                     Publisert i Altaposten 21.oktober 2022


 

Hærlig ærlig 

 

Jeg kjente på euforien da jeg så høstlista til Bonnier og oppdaget at Bjørn Mannsverk skulle gi ut bok. Ikke bare er han fra Alta (bare det er jo ofte nok til å gi heltestatus), men han har vært jagerflypilot og nå er han mentaltrener for både Bodø Glimt, Kolstad og Oljefondet. Og selv om jeg er fra Alta og like gammel kjenner jeg han ikke og derfor er jeg ekstra nysgjerrig på livet hans. Det er journalist Hallgeir Opedal som har skrevet boka, etter mange samtaler og treff med Bjørn Mannsverk. 

 

Uforglemmelig kveld 

 

21. oktober 2021 slår Bodø Glimt Roma 6 – 1 hjemme på Aspmyra, og man trenger ikke å være veldig opptatt av hverken fotball eller sport for å få gåsehud av innledningen. Boka starter med en beskrivelse av denne magiske kvelden og kapitlet avsluttes slik: 

«Hadde jeg noen ære for resultatet denne kvelden? Det får vi aldri vite for sikkert, men én ting vet jeg: 

I våre samtaler gjennom fire år hadde spillerne fått noen mentale verktøy som hadde gitt dem nytt perspektiv på livet – og fotballen. 

Denne kvelden beseiret de ikke bare Roma. De hadde beseiret seg selv.
De var kampklare».

 

Barndom og oppvekst i Alta 

 

Fortellingen går deretter kronologisk fra barndom frem til i dag, og starter med historien fra da farsslekta kom til Alta. Det var faren Harald som vekket interessen for fly hos flere av barna: 

 

«Storebror Birger delte fars flyentusiasme og bygget og fløy modellfly. Og bror Helge skulle etter hvert ta sertifikat på småfly og bli kaptein i SAS. Alt dette var nok med på å fyre opp interessen min. 

Jeg syklet til Alta lufthavn og hang på gjerdet når DC9-flyet 21 fra Oslo landet. Eller jeg stod hutrende på den isete verandaen og ventet på at kveldsflyet til Tromsø skulle ta av. Jeg hørte motoren ruse, og så kom brølet gjennom vinternatta. Jeg fulgte de blinkende lysene til alt ble oppslukt av mørke.»

Jeg humret mens jeg leste om barndommen og ungdomstiden: 

«Jeg ble slått ut av feber, og blir det fremdeles. Det skal ingenting til. Jeg er virkelig en sensitiv og pjusk mann.»   

Altaelva – byens sjel 

Den unge Bjørn likte å fiske i Altaelva og ble avbildet i Altaposten i juni 1983 med en laks på 9.3 kilo -  han var kraftig bitt av laksefiskebasillen. Altaelva har fremdeles en stor plass hos han:  

«Alta er ellers kjent for helleristninger, skiferproduksjon, Altasaken, nordlys, skihopperen Bjørn Wirkola og filmregissøren Tommy Wirkola. Men hvis byen har en sjel, så ligger den i Altaelva, alle elvers mor.»

 Drømmen om jagerfly

Vi får et godt innblikk i hvordan veien mot karrieren som jagerflyger var, både oppturer og nedturer og som han skriver: 

«På vei mot livets store mål vil det alltid ligge noen offer igjen i grøftekanten.»

Det er nesten ufattelige dimensjoner over Sheppard Air Force Base hvor Mannsverk tok jagerflyutdannelsen, de har over 20 000 ansatte. Kullet hans fikk navnet «Bad Boys», og selv fikk han kallenavnet Joik, et navn som var ganske ubrukelig, det fortalte ingenting om hvem han var, men mer hvor han kom fra, men det skjønte ikke kolleger fra andre land. 

Jagerflypilot, ansvar og vekst 

I Kampklar får leseren gode beskrivelser av hvordan jagerflykarrieren utviklet seg, og de valgene Mannsverk etter hvert sto ovenfor. Det ble en del press og stress både privat og yrkesmessig, og da mindfulness ble introdusert på skvadronen av Anders Meland fra Flymedisinsk institutt i Oslo fikk Mannsverk et viktig verktøy. Han beskriver noe av kunnskapen som himmelåpnende og noe som kom til å endre hele hans perspektiv. 

For en som har hatt så mye flyskrekk at jeg ikke tok fly på 10 år kjente jeg en liten blafring i flyskrekkvibbene mine da jeg leste om erfaringene hans som flyger i SAS, og jeg skal ikke avsløre for mye, men det handler ikke om flygerferdighetene til forfatteren, men mer generelt om flyging i nord. 

Men, en trøst er det jo at flygerne vet hva de driver med, og at jeg kan velge hva jeg vil fokusere på, som Mannsverk også bruker deler av boka si på å snakke om.  

Tragedier og utfordringer 

 

Bjørn Mannsverk er hærlig ærlig om de vanskelige og tøffe opplevelsene i livet, og han er personlig, men ikke privat, samtidig som vi er nær til å få gode innblikk i følelser og erfaringer.  

 

For vi har tørka tåra 

 

Det mest rørende med hele boka er eventyret med Bodø Glimt og hvordan enkeltindivider og hele organisasjonen har åpnet opp, våget å erkjenne vanskeligheter og tatt valg om å bli bedre både individuelt og som team, og tenke at den beste prestasjonen ligger foran oss. Enormt imponerende og inspirerende, og da jeg skulle fortelle om leseopplevelsen første gang måtte jeg tørke noen tårer, fordi budskapet om å våge å åpne litt opp er så viktig. 

 

Så da blir det store spørsmålet om boka levde opp til forventningene og da blir svaret er stort JA!

 

Jeg har noen få bøker jeg stadig trekker frem og anbefaler til alle, nær sagt uavhengig av kjønn, interesser og alder, og nå har jeg fått en ny bok som jeg tror veldig mange vil ha både glede og nytte av. 

 

Kampklar er inndelt i tre deler, og bygd opp med korte kapitler, og komprimert, men de viktigste hendelsene er med. For altaværinger er det jo direkte deilig med forfattere som bruker lokale uttrykk fra perlen i nord: «Det var et hunngammelt toseters jetfly.»  

 

Mannsverk byr på kloke refleksjoner og erfaringer i forhold til verdier og ansvar for eget liv. Han er gavmild og raus når det gjelder metoden han bruker og han er ganske nedpå. Altså, dette er en fyr som mange gir æren for at Bodø Glimt klarte å snu en begredelig utvikling, og det er tydelig at han har stor selvtillit, men han har også en god selvfølelse. Han fremstår ikke brautende og skrytende, verken i teksten eller i fortellingene om seg selv eller andre. Jeg konkluderer med at boka er en gave til alle som ønsker er lite puff i en mer positiv retning og som trenger å høre at du selv må ta ansvar for eget liv. 

 

Terningkast 6 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.