Gå til hovedinnhold

Lena Andersson og venninnene
Nå har jeg endelig fått lest Rettstridig forføyning av LenaAndersson. Dette er en bok flere av mine lesende venninner mener de selv kunne ha skrevet, eller om ikke akkurat skrevet selv, så i hvert fall kjenner mange seg igjen i hovedpersonen, og ja – overraskende mange har sagt at Lena Andersson har skrevet den romanen de selv holder på å skrive….

Jeg outer ingen, aldri, så skrivende og lesende venninner  - hemmeligheten deres er trygg her hos meg, men jeg må bare få si – VIRKELIG? Er det slik at halvparten av mine venninner blir gnålende, masende og eiesyk etter noen netter med uforpliktende sex? Jeg tror jo ikke det. Ingen av mine venninner virker masete, eiesyke eller gnålende, så jeg blir så forundret når det ene oppegående mennesket etter det andre forteller at "det er som å lese historien om mitt liv" - og selv om det kan være små variasjoner i setningen, så er hovedbudskapet det samme. Ester = ukjent antall venninner. Jeg har ikke lest boka før nå, og har derfor i møte med mine venninner bare hørt, nikket og akseptert. Men neste gang, (jeg tviler ikke på at det kommer til å skje igjen), noen av mine bekjente/venninner sier at Ester = meg, kommer jeg til å stille mer spørsmål, 

Her er et kort referat fra boka:

Ester var sammen med Per. De hadde vært sammen lenge, og hadde et greit forhold som fungerte middels på alle punkter. Så møtte Ester Hugo Rask, og hun ble besatt av ham. Ester fortsatte å bo sammen med Per, hun overså ham, følte hans nærvær i senga som en belastning. Hun hadde mobiltelefonen i nattbordskuffa, venta på meldinger fra Hugo, men hun var ikke istand til forlate Per. Men Per var sterk nok til å forlate Ester, han merka tomheten hennes. Så Per ba Este rom å flytte ut, noe hun gjorde, og deretter la hun  all sin amorøse og intellektuelle kjærlighet over på Hugo som mest er interessert i seg selv, og veldig tydelig gir uttrykk for det. Men Ester tolker alt som blir sagt, og ikke minst, alt som ikke blir sagt, og hun finner en mening og en forklaring på både nærvær og fravær. Alle hendelser, og ikke-hendelser blir gjenstand for en deduksjon, og selv om det dukker opp et venninnekor som Ester ofte rådfører seg med hører Ester mer på kjødet enn på intellektet.

Rettstridig forføyning var underholdende, skarp og innsiktsfull om menneskelige relasjoner, og jeg likte boka! 

Kommentarer

 1. Nå har også jeg lest boka, og jeg tror kanskje at jeg skjønner hva venninnene dine mener. Det er noe allmenngyldig i beskrivelsene til Andersson, men her er det selvsagt satt helt på spissen. Jeg vil ikke si at jeg kjenner meg igjen i Ester. Jeg tror ikke engang at jeg liker henne. Men hun er forelsket og hun håper i det lengste. De fleste ville vel gitt opp veeeeeldig mye tidligere og de færreste ville vel fornedre seg selv på denne måten, håper jeg. Men jeg synes jo likevel at dette er en herlig studie i forelskelsens selvbedrag 😂😂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har rett - det er noe allmenngyldig i forelskelsen, og den tror jeg kan være lik for både kvinner og menn, altså både kvinner og menn kan oppføre seg slik Ester gjør, og både kvinner og menn kan oppføre seg slik Hugo gjør - men Ester er så blind for hans svakheter, og jeg vet at forelskelse gjør blind, men det får være måte på.

   Slett
 2. Ja, dette var absolutt en god bok. Interessant hvis du kommer med et referat fra videre venninneprat, og får sjekket ut om de virkleig mener at Ester er dem? At det ikke bare er at de kan kjenne seg igjen i det dragsuget en forelskelse er --- som mange som har lest boka har gjort. Altså man kjenner igjen noe i det..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal la venninnepraten forbli privat, med mindre noen vil oute seg selv, men det er spennende for meg at jeg nå i hvert fall har lest boka, og dermed forhåpentligvis er i stand til å stille spørsmål basert på Esters handlemåte. Følte du det slik og sånn og hvorfor? - Gleder meg til det :)

   Slett
 3. (jeg var også svært undrende til det manglende innlegget.....)

  Jeg har jo påstått til det kjedsommelige at Ester er litt psyk
  , eller på et mer språklig plan fungerer kun som litterært virkemiddel
  , for å få fram Anderssons syn på kjærlighet - og språk.
  Altså - (beklager at jeg gjentar meg selv, men sånn går det når man skal diskutere 3 steder samtidig og er så selvsentrert at egen stemme bare MÅ med i koret.)

  Bok 1 - alt er bokstavlig. Bok 2 - alt er i øverført betydning.
  Begge del - helt feil og merkelig. Jeg spår ei bok 3, der Ester forelsker seg i en kineser og lever lykkelig fordi hun ikke forstår et ord - men selvfølgelig mot slutten, true to character, lærer språket og finner ut hva han egentlig sa - - & reiser hjem - klar til bok4.

  Når det gjelder venninnene dine - skjønner jeg ingenting - kjenner ingen slike - ehm - annet enn bokbloggere -)), (da se vi bort ifra at det er nesten ingen mennesker i dalen -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje har jeg en gjeng med rare venninner, eller så har jeg bare to og den ene kjente seg igjen i Ester?, eller er det en mellomting? Kanskje er ikke mine venninner rare, kanskje har jeg misforstått. Var det forelskelsen de kjente seg igjen i, og ikke fornedrelsen? Tja, ikke vet jeg - ennå, men håper på flere svar snart.

   Er snart ferdig med bok 2 - som jeg syns er bok 1 om igjen, litt langsommere tempo nå, litt mer sex, men Ester er jo like frustrerende selvutslettende og naiv.

   Slett
 4. Jeg leste denne på anbefaling av ei venninne og når jeg hadde lest den ferdig så satt jeg igjen og var kjempeirritert på hovedpersonen. Ressonerte meg frem til at jeg emosjonelt er mest mann og ikke egnet til å gi kjærlighetsråd til mine venninner som har slike tendenser.... Boka er vakkert skrevet og noen av setningene i den skulle jeg ønsket jeg skrev ned for å nyte de senere - men der og da var jeg bare oppgitt... litt for stor innlevelse kan du si... :D

  SvarSlett
 5. Jeg tenker at Ester så til de grader er en konstruksjon, hun er sånn som vi kanskje ikke ER, men sånn som vi kan føle oss innerst inne når vi kjenner på desperasjonen vi holder oss for god til å utøve. Derfor var det både med stor irritasjon og kleinhet at jeg leste boka. Jeg ble pinlig berørt fordi det var gjenkjennelig, men blåst opp til det ekstreme. Og det var noe med de presise detaljene, f.eks skildringene av måten hun retter på jakken og blir bevisst på at hun gjør det, hvordan det er umulig å gjøre noe på en naturlig og henslengt måte hvis man prøver å virke naturlig og henslengt. Så ja, jeg kjenner meg igjen i Ester, men jeg vil også filleriste henne, fordi hun er forelskelsens aller dårligste impulser satt i handling, uten selvkontrollen de fleste av oss innehar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fint beskrevet sagbergz - og kanskje det var noe slikt flere av de andre jeg kjenner egentlig mente. :-)

   Slett
 6. Jeg tror jeg kan ha vært en av dem som har sagt at denne boka handler om meg.
  Eller, jeg vet jeg har sagt det, jeg husker bare ikke om jeg har sagt det til deg.

  Uansett:
  Jeg var vel aldri fullt så patetisk som Ester. Han jeg ville ha var mer tilgjengelig enn Hugo så jeg drev ikke bare å tolket inn følelser som ikke var der, men det var et skjevt forhold på den måten at jeg var mer avhengig av han for å ha det bra enn motsatt. Jeg kjenner igjen følelsen av hvordan det å forholde seg til en annen person totalt dominerer hverdagen. Det eneste jeg brydde meg om var: Ser jeg han i dag? Og ingen dag var god om svaret på det spørsmålet var nei. I dag høres det helt forferdelig ut å si det, men da var det helt sant.

  Til mitt forsvar var jeg 18 på det tidspunktet, men en av grunnene til at jeg irriterer meg grønn over Ester er altså at jeg fremdeles irriterer meg grønn over 18-årige meg. Ester er veldig mye nærmere virkeligheten enn jeg synes det er behagelig å innrømme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du var en av venninnene. Vi satt på Håkons Pub på Lillehammer og diskuterte det :-) Men jeg skjønner hva du mener med at du kan irritere deg grønn over den 18-årige deg, jeg kan irritere meg irrgrønn over den 45-årige meg :) selv om det ikke akkurat har med menn å gjøre :-)


   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Engelske lydbøker

De siste månedene har jeg fått helt dilla på engelske lydbøker, og jo lengre de er, jo bedre er det. Favoritten så langt er The Crimson Petal and the White av Michel Faber. Den er på litt under 42 timer, nydelig lest av Jill Tanner. Boka fikk strålende kritikker da den kom ut, og BBC lagde en miniserie. Cappelen Damm har gitt ut boka i sin stjerneserie, og jeg anbefaler den til alle som liker historiske romaner med sterke kvinner i hovedrollen. Det var Ingalill som satte meg på sporet av denne boka, og her er hennes omtale av boka. 
John Hart er en amerikansk forfatter jeg liker godt. Brødrene fra Iron House, Ved elven og Det siste barnet hørte jeg som norske lydbøker, mens jeg leste og anmeldte Syndenes forlatelse   Nå har jeg hørt The King of Lies, en bok som kom på norsk i 2006, men den var den eneste av John Hart sine utgivelser jeg ikke hadde lest. Helt tilfeldig oppdaget jeg at den lå på Storytel, og 13 timer gikk unna som et jessunavn, som vi sier her i Finnmark. Boka er godt les…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…