Gå til hovedinnhold

Knallgode svenske lydbøker - Terningkast 6 bøker fra Storytel

Jeg elsker Storytel og bruker egentlig ganske mye tid på å fortelle om dette strålende tilbudet. Det er blitt såpass ille at noen tror at jeg er betalt av Storytel for å fremsnakke dem, men det er bare tull og tøys. Jeg betaler mine 169 kroner i måneden som alle andre brukere, og jeg gjør det med stor glede. Det er ganske mange andre månedsabonnement som skulle røket før jeg måtte kutte Storytel for å si det slik. For en stund siden lagde jeg en diiiiiiger bloggpost med mange tips, og denne bloggposten tok så lang tid å lage at jeg gruet meg til å lage en ny. Men så gikk det plutselig et lite lys opp for meg. Jeg trenger jo ikke å gjøre nøyaktig det samme som jeg har gjort før, jeg kan dele opp mine anbefalinger i mindre bolker, og da ble det med en gang litt mer overkommelig. Så da kommer mine Storytelanbefalinger – del 2 her, og denne gang er det svenske 6er lydbøker: 


Mördarens apa av Jakob Wegelius : Lest av Harald Leander – 12 timer og 16 minutt

Vinneren av Nordisk Råds pris for barn og ungdom 2016 er en skikkelig røverhistorie, og en godt fortalt sådan.
Det er gorillaen Sally Jones som forteller historien som for det meste foregår i og rundt havnekvartalene i Lisboa. Sally Jones og hennes beste venn, sjømannen Chiefen havner i trøbbel, og Chiefen blir anklaget for mord og satt i fengsel. Hvordan skal Sally Jones redde sin beste venn?

Jeg storkoste meg mens jeg lyttet og kan anbefale denne til alle. Harald Leander leste bra.Jag heter inte Miriam : Majgull Axelsson : Lest av Katarina Ewerlöf – 16 timer og 35 minutt

På 85 årsdagen tror Miriams familie at hun er blitt dement. Hun forteller dem at hun ikke heter Miriam. De skjønner ikke hva hun tuller med. Klart hun heter Miriam! Men Miriam er ikke dement og den historien som langsomt brettes ut for oss er både grusom og fantastisk. Miriam var en helt annen som barn og ungdom, hun var en sigøyner som for å overleve tok navnet til en jødisk kvinne i Ravensbruck. Vi får hele hennes historie, fra hun som liten jente blir pyntet til hun som en gammel kvinne ser tilbake på et liv som har rommet noe av det verste et menneske kan bli utsatt for, og kanskje også noe av det beste. Alt er strålende fortalt. Katarina Ewerlöf leser godt og stemmen passer perfekt til denne historien.Jag är Zlatan : Zlatans egen berättelse : Zlatan Ibrahimovic og David Lagercrantz : Lest av Jonas Malmsjö – 12 timer og 23 minutt

Jeg hadde ingen forventninger til denne lydboka, og bryr meg ikke om fotball i det hele tatt. Zlatan hadde jeg jo hørt om og tenkt noen ganske stygge tanker om. Litt sånn: ”jajajajajaja – kan det ikke være nok Zlatan nå?”. Men likevel valgte jeg å høre denne boka – og jeg ble helt solgt. Jeg skjønner godt alt oppstyret rundt Zlatan og nå digger jeg fyren. Boka er godt skrevet og godt lest av Jonas Malmskjö.


Vilheim Moberg : Utvandrarna (9 timer, 51 minutt), Invandrarna (12 timer, 9 minutt) , Nybyggarna (11 timer, 35 minutt) , Sista brevet till Sverige (8 timer, 33 minutt) : Lest av Per Sjöstrand.

Disse bøkene finnes også som norske lydbøker, lest inn i 1981 – men jeg foretrekker den svenske utgaven.

Bøkene handler om flere familier som strever og sliter i Sverige og som til slutt forlater hjemlandet og emigrerer til Amerika. Bøkene ble først gitt ut i 1949, og har også blitt filmatisert. Her finner du kjærlighet, sult, drømmer, lengsel, og svik - alt fortalt på en uforglemmelig måte.David Lagercrantz : Det som inte dödar oss : 17 timer og 6 minutt – Lest av Stefan Sauk

Bok 4 om Lisbeth Salander – og en bok som mange elsker å hate.

Jeg digger Lisbeth Salander, og når det kom en fjerde bok om henne, Mikael Blomkvist og Millennium var jeg aldri i tvil om at jeg skulle lese/høre den. Så det gjorde jeg og jeg syns denne er like god som de tre første. Lisbeth er Lisbeth og hun er kulere, sterkere og tøffere enn noen gang før. Jeg hørte 7 timer i strekk, mens jeg tok hurtigtoget fra Paris til Barcelona og jeg var totalt oppslukt. Det skal komme flere bøker med Lisbeth og Mikael og jeg sier bare Hurra! Stefan Sauk leste bra!

Her en lenken til min første lange bloggpost med boktips fra Storytel - januar 2015

Kommentarer

 1. Heier på Zlatan jeg også, leste boka i papir. Hører lite lydbok for tiden, egentlig. Det går i perioder. Så derfor er ikke Stortel lønnsomt for meg.
  Har lånt A.J. Kazinskys Søvnen og døden, samt Katherine Webbs Det du ikke er på bib, som jeg skal laste inn på iPoden til ferien. Ha en fin sommer fortsatt Solgunn.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Leste nylig den siste til Katherine Webb - fin for oss som liker å reise :) god sommer til deg også Anita :)

   Slett
 2. Jeg også ELSKER Storytel! Faktisk knapt en dag uten ...men jeg liker ikke å lytte til svensk... De engelske og norske lydbøkene derimot, de har jeg på øret så ofte jeg kan. Lytter i snitt 3+ bøker i måneden, så det abonnementet der kommer til å leve med meg i uoverskuelig fremtid. Fantastisk bra utvalg, og veldig god månedspris!

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker ikke å lytte til svensk du - hmm, merksnodig. Jeg liker svensk mye bedre enn engelsk, og fint vi er forskjellig. Hurra for Storytel!

   Slett
 3. Det er vel ingen hemmelighet at jeg er en svenskeelsker - og storytel storforbruker. Mobergserien er blant det ypperste svenskene kan tilbye. Hører du Marianne, der må du bare gi deg over.

  Zlatan har vært på trappene lenge og tar til meg tipset om Miriam, MEN, når det gjelder Salander er jeg dypt uenig. Absolutt ikke like god som original. Hadde lave forventinger men ble enda mer skuffet enn jeg hadde trodd. For meg var det ikke et snev av magi igjen og boka endte opp som en hvilken som helst annen middelmådig krim.

  (See me, skrive kommentarer på helvetestastaturet. Nå klarer jeg nesten 2 avsnitt før jeg må ta pause)

  SvarSlett
  Svar
  1. Regner med at du har fått teken på helvetestastaturet nå, siden det er en evighet siden du kommenterte, og jeg har vært supertreg å kommentere. Akk. Uenighet her bra, og jeg vet om flere som ikke var så begeistret for fjerde boka om Lisbeth & co, men for meg var det topp underholdning.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …