Gå til hovedinnhold

Litterære julegavetips fra 2016

Publisert i Altaposten 16. desember 2016 Lola Shoneyin : Baba Segis fire hustruer : Juritzen, 281 sider

Ikke akkurat «Sister Wifes»

Det er vanlig med polygami i Nigeria, og Lola Shoneyin har skrevet en roman som tar for seg denne praksisen.
Bolanle har en bachelor fra universitetet og hun har fattige foreldre som har slitt og strevd for å gi henne og søsteren et bedre liv. Sjokket for familien er derfor stort da Bolanle gir beskjed om at hun skal gifte seg med en analfabet som ikke bare er ganske gammel og lite tiltrekkende, han har allerede 3 koner og 7 barn, og han bor sammen med dem alle. Bolanle flytter inn i huset sammen med de andre kvinnene og barna deres, men det som møter henne der er langt unna den tilsynelatende harmonien de av oss som har sett «sister wifes» kan få inntrykk av finnes i familier med fire koner. Mistroen mot Bolanle er sterk, ikke bare er det flere som skal dele på oppmerksomheten fra én mann, men de andre konene er redd Bolanle og det nye hun fører med seg. Hun blir altså ikke tatt særlig godt imot. Hekseri og overtro møter den nye verden i denne lettleste og underholdende romanen. Baga Segis fire hustruer var nominert til The Orange Prize og har vunnet flere litteraturpriser.

Terningkast 5John Hart : Syndenes forlatelse : Font, 554 sider


Nesten for spennende

Jeg elsker bøkene til John Hart, og Brødrene fra Iron House (2012) er fremdeles en av de aller beste krimbøkene jeg har lest. Handlingen i Syndenes forlatelse går rett inn i debatten om politivold mot svarte i USA, men med et litt annet perspektiv. Elizabeth Black er en hvit, erfaren politibetjent som blir siktet for å ha drept to svarte menn. At mennene var midt i en voldtekt av en ung kvinne hjelper ikke så mye for Elizabeth, det ble funnet 18 kuler i de drepte, og pressen raser og mener dette er typisk politivold mot svarte. Samtidig slippes Adrian Wall ut fra fengsel. Han er tidligere politimann som har sonet tretten år for et drap mange mener han aldri har begått. Og en ung jente kvinne blir funnet drept og mishandlet på et alter i en kirke i skogen. Snart blir det flere lik, og komplottene er mange, og hvem jakter egentlig på hvem? Det blir helt usannsynlig spennende!

Terningkast 5
Asbjørn Jaklin : Brent jord : Gyldendal, 432 sider

Asbjørn Jaklins forteller noen av historiene til menneskene som ble i Finnmark og Troms gjennom evakueringsvinteren 1944-1945.

Jaklin lykkes i formidlingen av dette stoffet fordi han bruker et språk alle forstår. Her finnes knapt fremmedord og ingen lange analyser av militære operasjoner med detaljerte navn på krigsmateriell.  Oppdelingen i kapitler, med 34 ulike tema er et godt grep for å gjøre fremstillingen oversiktlig. At Jaklin i tillegg kommer med nye opplysninger gjør at boka også vil være interessant for de som hevder de vet alt om krigen og hva som skjedde vinteren 1944 - 1945. Noe av det nye materialet har forfatteren funnet i farens privatarkiv, og noe er tidligere gradert materiale som nylig er frigjort. Et rikt kilderegister, og mange bilder fra perioden forsterker inntrykket av at dette er et litterært verk du ikke bør gå glipp av.

Jaklin bruker forstørrelsesglass for å vise enkeltmenneskenes skjebne og han rygger for å gi leseren et godt overblikk over de mer lange linjene. Dette er blitt en bok alle kan lese, ja, jeg vil gå så langt som å si at dette er en bok alle ungdom og voksne i Norge bør lese.

Terningkast 6Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana, 198 sider


Aldeles nydelig bok

Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyelokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager. 
Det er ikke bare Haaheim som er sentimental, også jeg kjenner at det tykner i halsen og svir bak øyelokkene når Nordnorsk julesalme blir fremført og lest. Nordnorsk julesalme er skrevet med en stort hjerte for mørketidslandet og de flotte menneskene som ”leve her nord”. 

Terningkast 6
Vigdis Hjorth : Arv og miljø, Cappelen Damm, 342 sider

Det som ligger i skyggen

Bergljot har brutt med foreldrene og søsknene for mange år siden og har kun sporadisk kontakt med sin ene søster. Bergljot ønsker verken kontakt med familien eller noe arv, men da storebroren føler at han og Bergljot mister familiens to hytter på Hvaler fordi de to yngste søstrene skal arve disse blir Bergljot dratt inn i familiedramaet igjen. Hele tiden ligger det er uro og en sorg i henne, hun vil ikke treffe foreldrene, og hun vil ikke ha noe forhold til dem eller søsknene, fordi de aldri har anerkjent hennes historie og hennes tap. Hva Bergljots historie er kommer gradvis frem i en roman som beveger seg frem og tilbake i tid. Hvis du leste Tredje person entall fra 2008 og husker historien vil du kanskje kjenne igjen mye av handlingen i Arv og miljø, for hovedpersonene i disse to bøkene har en forbløffende lik oppvekst og voksenliv. Likevel er boka god og Vigdis Hjorth har skrevet en rystende historie om nettopp arv og miljø.

Terningkast 5


Monika Steinholm : Nærmere kommer vi ikke : Vigmostad & Bjørke, 238 sider


Liker du Skam – liker du nok denne også!

I Monika Steinholms andre ungdomsbok er det ung kjærlighet som står i fokus. Jens er ulykkelig forelsket i kompisen sin, så han drar på ferie fra Tromsø til Finnsnes for å bo hos onkelen og mannen hans. Men det er jo ikke bare i Tromsø det finnes kjekke ungdommer, og Jens blir fort kjent med nye folk. Når du blander inn onklenes organisering av verdens nordligste Gay Pride på Finnsnes med stor hengivenhet for Hanne Krogh og lilla paljetter så blir det ganske morsomt.
Veldig god ungdomsbok!

Terningkast 5
Kathrine Nedrejord : Hvem er jeg når du er borte : Aschehoug, 138 sider

Ungdomsbok med masse referanser fra Finnmark

Jenny går i niende klasse på Kjøllefjord ungdomsskole. Bestevennen Henning går i tiende, og der går også Julian, en gutt som nylig har flyttet til bygda og som Jenny er forelska i.  En morgen springer Jenny og Julian på hverandre  og kolliderer kraftig. De fjoller og fjaser og Jenny kommer for sent til timen. I klasserommet er det en rar stillhet som ikke lar seg forklare før læreren forteller at Michael, en gutt i klassen, er død.
Språket er godt, med god flyt og god rytme og Nedrejord viser at hun tar ungdommen alvorlig. Det er tross alt ikke småtterier hun gir seg i kast med. Jeg tror mange ungdommer vil kjenne seg igjen i hvordan hun beskriver dagens ungdomsmiljø, og det finnes ikke noe moralbudskap her, noe som gjør at ikke bare voksne anmeldere kan finne på å omfavne boka, men  jeg tror at også ungdommene vil like den godt.

Terningkast 5Iben Akerlie : Lars er lol, Aschehoug, 231 sider

Barnebok som er vanskelig å legge fra seg

Det er første skoledag etter ferien og Amanda og de to vennene hennes gleder seg til å få utdelt små nusselige fadderbarn som de skal kose med og ta vare på. Slike søte 6 åringer med stor ransel og små hender og blikk som ser beundrende på sin store fadder. Men så forteller kontaktlæreren at Amanda skal få et fadderbarn som heter Lars og som er litt spesiell. Han er ny på skolen og skal begynne i klassen hennes, og så har han downs syndrom.  Amanda blir helt fortvilt, hun ser for seg at Lars kommer til å klenge seg på henne og at alle i klassen kommer til å le av henne, og i klassen er også verdens vakreste gutt, Adam som Amanda har vært forelsket i siden 4. klasse. Lars viser seg å være en flott gutt og Amanda og Lars blir gode venner, helt til Amanda oppdager at noen har lagt ut bilder av Lars på en nettside. Og det som skjer da er så grusomt, for mobbing er grusomt, at det var nesten så jeg ikke klarte å lese mer, men jeg kjempet meg gjennom og belønningen var en fantastisk avslutning. Ps. Forlaget sier at boka passer for barn fra 9 år og oppover.

Terningkast 5


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Sååååå mange lydbøker - Del 2

I den første delen av dette oppsummeringsprosjektet skrev jeg om åtte lydbøker, så for balansens skyld, blir det like mange i dette innlegget.

The Water Cure av Sophie Mackintosh, lydboka er på 7 timer og 10 minutter og handler om tre søstre som bor på en øde øy sammen med sine foreldre. Jentene er hjernevasket til å tro at resten av verden er vond. En dag forsvinner faren, og tre menn dukker opp. Er de der for å hjelpe, eller har de vonde hensikter? The Water Cure er spennende og litt overraskende - så den anbefales!

The Rules of Magic av Alice Hoffman, lydboka er på 11 timer. Alice Hoffman er en av de forfatterne jeg alltid er spent på, og jeg liker det aller meste av det hun skriver, og jeg likte denne boka også. Dette er en løs oppfølger til Magi i praksis, og det vil si at du gjerne kan lese denne, selv om du ikka har lest den første. Men uansett, det handler om tre søsken som plutselig skjønner at de har evner andre ikke har - og at de reglene de har satt for seg selv, og andre h…

Venus - Norske kvinner sett nedenfra av Frida Kahlisto og Eva Mohn

Intimkirurgi – unødvendig og ødeleggende
De siste årene har det stadig dukket opp nye kirurgiske trender som særlig kvinner kaster seg over. Kroppen du er født med er ikke god nok, og dermed skal det fylles på i lepper, i pupper og i rumper, og det skal suges vekk fra mage, hals, armer og lår. Rumpehull skal blekes, og nå tror mange unge jenter at det er noe feil med underlivet - de tror at de ser feil ut. Men det finnes ikke noe fasit på hvordan et underliv skal se ut, og hvis fasiten til disse jentene er retusjerte og opererte pornoskuespillere så er det veldig trist.
For dere som så første episode av Innafor med Emma Clarie Gabrielsen er temaet kjent, men for dere som ikke har sett episoden så ligger den ute på NRK sine nettsider. Episoden handler om intimkirurgi, og Emma har sett at mange veldig unge norske jenter ønsker å operere de indre kjønnsleppene sine. Hun bestiller time hos en intimkirurg for å få en vurdering om hun selv burde ta en slik operasjon, en tanke som da hun begyn…