Engelske lydbøker


De siste månedene har jeg fått helt dilla på engelske lydbøker, og jo lengre de er, jo bedre er det. Favoritten så langt er The Crimson Petal and the White av Michel Faber. Den er på litt under 42 timer, nydelig lest av Jill Tanner. Boka fikk strålende kritikker da den kom ut, og BBC lagde en miniserie. Cappelen Damm har gitt ut boka i sin stjerneserie, og jeg anbefaler den til alle som liker historiske romaner med sterke kvinner i hovedrollen. Det var Ingalill som satte meg på sporet av denne boka, og her er hennes omtale av boka. 

John Hart er en amerikansk forfatter jeg liker godt. Brødrene fra Iron House, Ved elven og Det siste barnet hørte jeg som norske lydbøker, mens jeg leste og anmeldte Syndenes forlatelse  
Nå har jeg hørt The King of Lies, en bok som kom på norsk i 2006, men den var den eneste av John Hart sine utgivelser jeg ikke hadde lest. Helt tilfeldig oppdaget jeg at den lå på Storytel, og 13 timer gikk unna som et jessunavn, som vi sier her i Finnmark. Boka er godt lest av David Chandler, og anbefales til alle andre som liker John Hart, eller andre forfattere i samme sjanger. For de uinnvidde; intens spenning og krim, uten de altfor blodige detaljene. 

David Walliams er en litterær superstjerne som de som jobber på bibliotek og i bokhandel kjenner til, men kanskje ikke så mange flere - i hvert fall ikke voksne. Jeg har hørt flere av hans barne- og ungdomsbøker i jakten på den perfekte boka til mine elever i engelsk. Har to fulle 9. klasser i engelsk (60 elever) , og fordi jeg tror at litteratur er nøkkelen til det aller meste  (om ikke alt, så i det minste engelsk språk) så ville jeg at mine elever skulle høre en engasjerende og god engelsk lydbok. Jeg lyttet meg frem til Bad Dad av før nevnte Walliams  og så presenterte jeg lydbokopplegget mitt for klassene. Vi hørte ikke hele boka - noen likte den godt og noen syns den var kjedelig. Skolebiblioteket bestilte inn den engelske utgaven av boka til de som eventuelt hadde lyst til å lese den ferdig på egen hånd. Det er David Walliams selv som leser og det fungerer veldig bra. Det er ikke noe for de som ønsker roooolige meditative bøker. Her er det mye rooooaaaam og brøøling og raaaare lyder i god blanding. Men også en fin historie om en gutt som er veldig glad i pappaen sin, og en pappa som er veldig glad i sønnen sin. 

Lilac Girls av Martha Hall Kelly (17 timer og 30 minutt) var en bok jeg begynte på uten å vite hva slags bok det var. På norsk heter den Syrinpikene - og omslaget gjorde at jeg trodde dette var en tradisjonell dameroman full av klisjeèr. Men jaggu tok jeg feil. Det meste av handlingen er lagt til Ravensbrück under andre verdenskrig, og vi følger tre kvinner og deres skjebner. Dette er langt unna å være en løkkeskriftroman, selv om innpakningen gjerne vil ha leserne til å tro det. Synd, egentlig, med det omslaget mener jeg,  for både kvinner og menn burde ha lest eller hørt denne boka, men det er ikke mange menn som velger en bok med slike omslag. Men jeg hørte den altsåpå engelsk, godt lest inn med tre ulike kvinnestemmer. Anbefales! Kommentarer

  1. Takk! Jeg var akkurat ferdig med ei lydbok, så nå laster John Hart as we speak :-) Ikke lest noe av ham tidligere, så er spent på denne. Den lille teaseren avdekket en innleser med god stemme, så her jeg sitter med kne i strekk denne uka så skal du se den blir påbegynt nokså raskt. Skal bare fortære Døde mann går på ski av Knut Nærum på øret først.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, og jeg som var så sikker på at jeg hadde svart deg, men det kan hende jeg svarte på facebook eller wordfeud :) Håper du likte John Hart!

      Slett

Legg inn en kommentar