Ingelin Røssland : OMG : Det norske samlaget, 113 sider


Lettlest ungdomsbok

Femten år gamle Maria har havna skikkelig på galeien og den kvelden hun blir kjørt hjem i en politibil blir livet hennes endret ganske dramatisk. Maria er en ganske typisk ungdomsskolejente som ikke klarer å innfri alle krav og forventinger som samfunnet og familien setter til henne, og hun kan finne på å velge venner foran familie i enkelte sammenhenger, slik hun gjorde på bestefarens siste bursdag. Maria visste jo ikke at det skulle bli den siste bursdagen han feiret, og hun var så glad i ham, mye mer glad i ham enn hun var i bestemora, og skyld og skamfølelsene hun blir påtvunget av mor og delvis bestemor i begravelsen til bestefaren bygger en ganske tykk mur innad i familien. 

Dessuten er det jo Domenic. Han er den supekjekke, mørke og ganske farlige utgaven av kjæreste, han som er mange år eldre og som derfor tar og får regien. Den kvelden Maria blir kjørt hjem av politiet hadde Domenic og Maria utført seksuelle aktiviteter, noe Maria ikke hadde veldig mye igjen for, og det kan se ut som om Domenic har sett litt for mye på porno:

«Vi overtar soverommet etter Elliot og Hanna.
Domenic smeller døra igjen etter oss.
Han snøvlar i øyret mitt at han skal ta meg hardt.
Neglene hans riv mot huda mi
då han skrellar av meg toppen og BH-en i ei rørsle.
Han slenger meg bakover på senga.

-Eg skal ta deg til du skrik! Vil du det, baby?
Eg svarer ikkje.
Det går for fort, men det er for seint å stoppa.
Eg har lagt opp til dette i fleire veker.
Vore stor i kjeften.
Prata pervo.
No må eg visa at det ikkje berre var snakk.
Han opnar beltet og kastar det frå seg.
Eg knip auga igjen.» - side 17

Bestevennkluss 

Det blir bestevenninnekluss også – fordi misforståelser skjer, og Maria trur venninna er sjalu og misunnelig, men kanskje er det noe helt annet venninnen egentlig vil henne, men det får ikke Maria vite fordi hun ikke er så interessert i å høre. 

Maria må reise til bestemora som straff, føler hun i hvert fall. På øya der bestemora bor er det et bedehus og der er det jammen meg en kjekk gutt. Men det blir ikke nødvendigvis happy ending og giftemål på bedehuset. Les selv så får du se! 

Røssland har skrevet denne boka i samarbeid med Leser søker bok, og det betyr at boka er enkel å lese, den har korte kapitler og ikke for mange vanskelige ord. Situasjonene som Maria både blir satt i og som hun setter seg selv i er typiske tenåringsfeller som vi ser mye av i dagens samfunn. Røssland skriver tett opp mot dagens virkelighet, med utstrakt brukt av mobiltelefon til mer enn snakking og sms, og hun får godt frem det presset mange unge jenter (og gutter) blir utsatt for, både når det gjelder seksuelle handlinger og rus. Denne boka har jeg anbefalt til alle elevene på ungdomsskolen, og den er super, både som lettlest ungdomsbok og som en bok der man henter frem enkeltsituasjoner for diskusjon. 

Kommentarer