Gå til hovedinnhold

Zeshan Shakar : Gul bok : Gyldendal : 288 sider

Publisert i Altaposten 18. november 

 

Kodeknekkeren

 

Zeshan Shakar (f.1982) er født og oppvokst på Stovner. I 2017 fikk han Tarjei Vesaas debutantpris for Tante Ulrikkes vei. 

 

På flere måter er det like langt fra Haugenstua til Y-blokka, som det er fra Finnmark til Y-blokka. Hvor mange finnmarkinger er det i ledende stillinger i departementene eller i ulike ledende stillinger i hovedstaden vår? For Mani, hovedpersonen i Zeshan Shakars andre roman er det et kvantesprang på mange måter når han blir ansatt som rådgiver i Oppvekstdepartementet. Mani trødde barneskoene sine på Haugenstua, med en far som ikke har kunnet jobbe på mange år på grunn av en arbeidsulykke. Mani har alltid visst at han må være tilgjengelig for faren, aldri la være å ta telefonen eller å komme for sent hjem. Hvis ikke Mani gir øyeblikkelig respons tror faren alltid at noe grusomt har skjedd med sønnen.  Da Mani fikk mobiltelefon måtte han legge faren inn med ulike jentenavn, for faren ringte hele tiden og ville snakke med ham, og for en ung gutt på femten var det pinlig å ha en far som var så tydelig redd. 

 

Det er lett å få sympati med østkantgutten som jobber knallhardt for å komme seg høyere opp på den sosiale rangstigen. Størstedelen av teksten handler om 2010/2011, men det kommer stadige tilbakeblikk på en fortid som viser en yngre utgave av Mani på full fart inn i et belastet miljø. 

 

Et av mine favorittøyeblikk og som er med på å vise hvem Mani er handler om en episode fra ungdomstiden der Mani oppdager at en av guttene som bor i hans blokk blir mobbet. Mange ungdommer står rundt, noen er aktive med stygge ord og fysiske utfall, men det er ingen som ber mobberne slutte før Mani ber dem ligge unna: « Ikke kødd med han, han hører til i oppgangen min jo.» - Akkurat den setningen, men med små lokale variasjoner skulle jeg likt å høre fra mange andre; ikke kødd med vennen min – han går i min klasse, på min skole, på min arbeidsplass.

 

Kulturforskjeller 

 

Som nyansatt i et kontor og departementskultur som er helt ukjent for han sliter han med å være seg selv. De vennene han får på jobben utfordrer han på valg han og kjæresten gjør, som når han stolt forteller at de planlegger en shopping- og ferietur til Dubai. Da får han høre at Dubai ikke er en plass man reiser til på grunn av slavekontrakter og menneskerettigheter. Kjæresten hans himler med øynene når han forteller hva andre tenker om reisemålet deres.  – Hun skal til Dubai, uansett. 

 

 

«Pågrepet! Nordisk utseende» 

 

Leseren vet hva som skjedde i regjeringskvartalet 22.juli 2011, og når denne grusomme dagen blir tema i boka, er det med troverdighet og nærhet. Jeg skal ikke skrive noe mer om handlingen og hvordan Mani klarer seg, men terrorangrepet blir en naturlig del av boka og tar en del plass. 

 

Det kom noen stillestående tekstpartier med litt gjentakelser der både Mani og teksten satt fast, men til tross for det har Gul bok vært en berikende leseopplevelse. Jeg heier på Mani, og ønsker han alt godt der han sliter og rives mellom flere kulturer. Jeg tror det kommer en ny bok om Mani, og hvis den kommer ser jeg frem til å lese den.

 

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Denne har eg òg på lista over bøker eg har lyst til å lese. Likte Tante Ulrikkes vei veldig godt.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på