Gå til hovedinnhold

Alan Bennett : En uvanlig leser / Bokanmeldelse


Greit nok

En kollega stakk denne boka i hånda på meg, og jeg bestemte meg for å gi den en sjanse. Uansett, boka er på skarve 117 siden, det er jo bare en ettermiddag hvis den er god nok. Boka handler om dronning Elisabeth II som en dag hun er ute og lufter hundene sine på yttersidena av slottet oppdager en bokbuss. Ved en tilfeldighet går hun inn i bussen, og hun låner med seg en bok. Dette tilfeldige møtet mellom en bokbuss og en dronning fører til at dronningen blir mer og mer interessert i bøkenes verden, og hun strekker det så langt at det blir et problem for hoffet. Hun får ansatt en som tidligere arbeidet på bokbussen, og disse to utvikler seg litterært i hverandres selskap.
Jeg klarte ikke å lese denne boka på en ettermiddag, brukte anstendige 2 uker på den, og da måtte jeg lese andre bøker i mellomtiden. Handlingen er grei nok, og jeg er jo en stor tilhenger av bibliotek, (bibliotekene blir gitt stor respekt i boka), så egentlig skulle jeg jo ha elsket denne. Men det blir litt stillestående, og litt for kjedelig.

Kommentarer

  1. Oi, her fant jeg en spennende blogg! Denne skal jeg linke til på bloggen min.
    Du skjønner, jeg har en drøm om å bli forfatter når jeg blir stor! Elsker å skrive, så på denne siden kan jeg jo lære litt ser jeg. Du gir veldig god og konstruktiv kritikk, og det liker jeg.
    Skal på Danvik fhs til høsten for å gå forfatterstudiet og utforske egen skriving! :)

    SvarSlett
  2. Takk for det Iben :-) Alltid hyggelig å få positive kommentarer på det jeg skriver!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…