Gå til hovedinnhold

I morgen da krigen kom / John Marsden - BokanmeldelseKritikerrost ungdomsroman

Denne hadde jeg gledet meg lenge til! Flere kollegaer har lest den, og rost den opp i skyene, og stor var den indre jubelen da jeg kunne ta boken med meg hjem. Men jubelen varte ikke lenge. Det er ikke det at boken er dårlig, den er bare ikke SÅ god.

Historien handler om den unge jenta Ellie og hennes venner som kommer hjem til husene sine etter en telttur og ser at husene står tomme, og at de fleste dyrene er døde. Hva er skjedd med familiene, og er det kun Ellie og vennene hennes som er i live i hele Australia?
Det er godt skrevet, og historen er spennende, men jeg holdt på å få skunk av oversettelsen. Hva er det med oversettere som føler at de skal forklare alt til oss lesere? Denne oversetteren har gjort en elendig jobb, det er helt unødvendig å forklare australias blomster og dyreliv i paranteser i teksten. Åååå, får som sagt skunk av det, og kjenner at tærne krøller seg av irritiasjon. Men rett skal være rett, jeg leste bok 2 også, og skal lese bok 3, så dårlig er den ikke. Vil gi den terningkast 4, og så husker vi alle at det er en ungdomsroman!

Kommentarer

 1. hva det er du som ikke forstår noen ting om boker , den boken fortjener en nobelpris

  SvarSlett
 2. Hei Batman!

  Ja, det kan hende jeg ikke skjønner noenting om bøker, men kan ikke du forklare hvorfor du syns boka fortjener en nobelpris. Kanskje du kan gi meg noen synsvinkler jeg ikke hadde tenkt på?

  SvarSlett
 3. Beste bøkene jeg har lest og har lest fra Harry Hole til Narnia og det gylne kompasset. er 15 år og disse bøkene anbefales til alle! skriver nå en bokrapport om dem som jeg skal fremføre på skolen bøkene fortjener 6'ere alle sammen og de blir bare mere spennende ettervært!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …