Gå til hovedinnhold

Engelens spill : Carlos Ruiz Zafon - LydbokKjedelig

Nå har jeg hørte Engelens spill, og det var en langtekkelig og kjedelig opplevelse. Var veldig fornøyd med Vindens skygge, den første boka til forfatteren, som jeg også hørte som lydbok. Denne gangen virker det som om forfatteren har gått i den fellen mange forfattere går i når de skriver sin andre bok. Dette er nemlig en anemisk kopi av første bok, og jeg og Pål har virkelig slitt for å komme igjennom hele lydboka denne gangen.
For de som ikke kjenner Vindens skygge, vil kanskje Engelens spill virke spennende. Men jeg syns at han bruker de samme metodene for å få frem spenning og uhygge, og det fungerer ikke like godt denne gangen.

Hovedpersonen er David Martin, og vi blir først kjent med han når han er en liten gutt. David bor alene sammen med den strenge faren sin, og da faren blir skutt tar en rik forfatter han under sine beskyttende vinger. Når gutten vokser opp viser det seg at han har et stort talent for å skrive, og han utgir mange bøker. David flytter inn i et mørkt og dystert hus, og merkelige ting begynner å hende rundt ham.

Min konklusjon er at dette er en bok man kanskje kan ha glede av hvis man kjenner Barcelona, fordi bokens hovedperson springer frem og tilbake gjennom Barcelonas gater i timesvis (det virker ihvertfall slik), eller hvis man har tenkt seg en tur til Barcelona. Vi lastet ned kartet over Barcelona for å få et inntrykk av hvordan byen så ut, og det var litt morsomt å følge med. For de som har lest Havets katedral vil det være mange kjente steder. For eksempel er Santa Maria del mar ei kirke som blir nevnt ofte.

Kommentarer

 1. Takk for fin anmeldelse. Jeg har ikke lest noe av denne mannen, men har egentlig hatt litt lyst til det. Kanskje jeg leser den Vindboka en dag (husker ikke hva den het). :o)
  Jeg synes Havets katedral var kjedelig også, jeg.

  SvarSlett
 2. Jeg likte Havets katedrat. Hørte den og som lydbok - noen ganger fungerer det veldig bra :-)

  SvarSlett
 3. Jeg likte Vindens skygge kjempegodt, men nå ble jeg litt skeptisk til å lese Engelens spill.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…