Gå til hovedinnhold

Finnmarksløpet 2010!


I går startet det 30. Finnmarksløpet og det var selveste Haakon Magnus som klippet snoren. Akkurat det fikk jeg ikke med meg, for jeg måtte ned på Felleskjøpet og kjøpe frø og nøter til alle de morsomme fuglene som har matpause på yttersiden av kjøkkenvinduet mitt; flaggspett, blåmeis, kjøttmeis, grønnfink, polarsisik, skjære, kråke, og den store ekornfamilien på fem.

Ja ja, nok om fugler, det var fullt av folk på Alta sentrum, og jeg har lest i flere aviser i dag at stemningen var elektrisk. Det kunne jeg ikke merke, men artig var det likevel. Jeg knipset noen bilder med mitt lille kamera, blant annet dette bildet av Nina Skramstad akkurat når hun starter. Jeg hilste på Nina tidligere denne uka da hun var deltaker på litteraturfestivalen og snakket om boka hun akkurat har gitt ut på Larsforlaget. 

Mannen på bildet er Harald Tunheim, og jeg heier på han! Han er lærer ved Øytun Folkehøyskole som ligger i Alta. Harald har vunnet løpet fem ganger og også deltatt i Iditarod i Alaska.
I skrivende stund leder han, men det er langt igjen. Målgang er forventet natt til fredag 19. mars.

De fleste hundene som deltar er spinnville og det virker som om de virkelig ser frem til slitet; for noen er det 500 kilometer, for de hundene jeg har tatt bilde av er det 1000 kilometer!
Denne tispa her hoppet opp og ned i flere minutter, helt crazy girl :-)


Kommentarer

  1. Så stas at du fikk med deg at Nina startet! Heier masse på henne;-)! I grunnen litt synd at jeg ikke hadde tid til å bli igjen og se starten på Finnmarksløpet. Men det ser ut som om de fikk fine forhold (?), eller i det minste bra vær.
    Jeg får følge med litt på nett hvordan det går med dem, da jeg fortsatt ikke har TV. Ganske digg egentlig.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…