Gå til hovedinnhold

Finnmarksløpet 2010!


I går startet det 30. Finnmarksløpet og det var selveste Haakon Magnus som klippet snoren. Akkurat det fikk jeg ikke med meg, for jeg måtte ned på Felleskjøpet og kjøpe frø og nøter til alle de morsomme fuglene som har matpause på yttersiden av kjøkkenvinduet mitt; flaggspett, blåmeis, kjøttmeis, grønnfink, polarsisik, skjære, kråke, og den store ekornfamilien på fem.

Ja ja, nok om fugler, det var fullt av folk på Alta sentrum, og jeg har lest i flere aviser i dag at stemningen var elektrisk. Det kunne jeg ikke merke, men artig var det likevel. Jeg knipset noen bilder med mitt lille kamera, blant annet dette bildet av Nina Skramstad akkurat når hun starter. Jeg hilste på Nina tidligere denne uka da hun var deltaker på litteraturfestivalen og snakket om boka hun akkurat har gitt ut på Larsforlaget. 

Mannen på bildet er Harald Tunheim, og jeg heier på han! Han er lærer ved Øytun Folkehøyskole som ligger i Alta. Harald har vunnet løpet fem ganger og også deltatt i Iditarod i Alaska.
I skrivende stund leder han, men det er langt igjen. Målgang er forventet natt til fredag 19. mars.

De fleste hundene som deltar er spinnville og det virker som om de virkelig ser frem til slitet; for noen er det 500 kilometer, for de hundene jeg har tatt bilde av er det 1000 kilometer!
Denne tispa her hoppet opp og ned i flere minutter, helt crazy girl :-)


Kommentarer

  1. Så stas at du fikk med deg at Nina startet! Heier masse på henne;-)! I grunnen litt synd at jeg ikke hadde tid til å bli igjen og se starten på Finnmarksløpet. Men det ser ut som om de fikk fine forhold (?), eller i det minste bra vær.
    Jeg får følge med litt på nett hvordan det går med dem, da jeg fortsatt ikke har TV. Ganske digg egentlig.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …