Gå til hovedinnhold

Litteraturfestival er skikkelig digg!


Nå er det litteraturfestival i Alta, og det er så vellykket! Ihvertfall syns jeg at dette er bra. For min del begynte festivalen med fagforumsmøte for bibliotekarer, og en 3 timers fortellerkurs med Hilde Eskild. Fortellekurstet var jeg ikke så fornøyd med, Hilde Eskild var flink, men hun gjorde lite for at vi skulle bli flinkere. Så litt surmaget kritikk må jeg bare få ut. Jeg husker at jeg var på et fortellerkurs i fjor, og da var det så lærerikt og utfordrende at disse timene med Eskild nesten bare ble irriterende i sammenligning. I lunsjen var jeg på Alfa & Omega og spiste lunsj, og da traff jeg bloggeren Elin IRL for første gang. Vi bare så på hverandre, og så skjønte vi hvem den andre var - morsomt!Onsdag var det først en time med kritikerelevene på Alta videregående skole som intervjuet Johan Harstad. Det var veldig vellykket, med mye energi og driv fra alle involverte.  I den korte pausen før neste innslag, kom bloggeren Irene og hilste på, også dette for første gang IRL. Veldig fint! Timen etterpå var det Hans Olav Brenner som skulle samtale med Kjartan Fløgstad. Dette var ikke like vellykket som Johan Harstad sitt møte med kritikerelevene. Det ble rett og slett for tamt! Men morsomt å være med på var det jo likevel. Etter at alle disse samtalene var ferdig sprang jeg bort på ARK Alta for å treffe Bokdama IRL for første gang. Det var kjempekoselig, og vi hadde jo allerede bestemt oss for at vi skulle delta på nightspot med Johan Harstad senere på kvelden. Vi møttes en stund før, og  bokdama presenterte meg for en hyggelig kollega. Vi hadde det så koselig at det var nesten sånn at vi glemte hele Johan Harstad. Men bare nesten.

Johan Harstad hadde hatt en lang dag, men mye undervisning (6 timer på Alta vgs) + den tidligere nevnte samtalen, men det kunne vi ikke merke på ham. Han fortalte om de forskjellige bøkene sine, og viste et stort engasjement i forhold til Rwanda. Jeg må lese bøkene han har skrevet, må med skam melde at det har jeg ikke gjort. Huff.


Torsdagen møtte jeg bokdama og kollegaen igjen, og det var som å treffe gamle kjente. Veldig rart det der. De hadde bokpresentasjon på Alta Rica hotell og heldige meg fikk jeg selvfølgelig nyte godt av overskuddsmaterialet. Etterpå deltok jeg på et foredrag der Marit Bjerkeng og forfatteren Mikhail Sjisjkin hadde en samtale om russisk litteratur i dag, og Sjiskins bok Venushår som kommer ut om 2 uker. Sendte akkurat melding til Oktober forlag der jeg ba om et anmeldereksemplar, for denne boka skal jeg lese! I kveld har jeg tenkt meg på nightspot og høre Jørgen Gunnerud og Monica Kristensen prate om kriminallitteratur, og så vurderer jeg å dra på litterær frokost med Nordisk råds nominerte Tomas Espedal i morgen klokka 10, men har en avtale hos dyrlegen klokka 08.30, så det spørs om jeg rekker det. Men dette er skikkelig morsomt, og neste år  under festivalen håper jeg å treffe knirk IRL, hvis jeg ikke allerede har gjort det! Beate, en annen blogger som jeg har mye kontakt med i bloggverden, regner jeg med å treffe lenge før det :-)


Alle bildene er fra Ishotellet i Alta, det ligger i Sorrisniva og er kjempefint! Torunn har tatt alle bildene.

Kommentarer

 1. Skjønner at det er i Alta det skjer når det gjelder både blogging og litteratur :-)
  (misunnelsen en under kontroll .-:

  SvarSlett
 2. Så fint du/dere har det, fint å lese om også!

  SvarSlett
 3. Ishotellet ser veldig fint (og kaldt ut) :-) Og jeg skjønner at litteraturfestivalen har vært topp. Så moro å treffe bloggere IRL da! :-)

  SvarSlett
 4. Å, der skulle jeg ha vært sammen med deg og Bokdama! Jeg har videreformidlet skrytsnakket om kurset i fjor til rette vedkommende. :o)

  SvarSlett
 5. Ååå, det høres ut som du har storkosa deg! Morsomt også at du har truffet flere andre bloggere. Er bare litt misunnelig :) Jeg har forresten tenkt meg en tur til Alta i neste uke, fra tirsdag til torsdag. Har du kanskje lyst til å møtes på tirsdagen?

  SvarSlett
 6. Litteratur er topp, litteraturfestival må være himmel! Jeg har lyst jeg også. :-)

  SvarSlett
 7. Kanskje vi kan arrangere et litteraturbloggtreff under neste års litteraturfestival, så kan vi treffes alle sammen, tenk hvor arti!

  Dette med å treffe bloggere i virkeligheten er veldig fint, har lyst til å treffe dere ALLE!

  Knirk: Fint at du videreformidlet, for det var virkelig kvalitetsforskjell.

  Beatelill: Tar kontakt via mail :-)

  SvarSlett
 8. Heia Finnmark! FOR en flott festival dere har klart å få til.Og hyggelig å få hilst på deg, Solgunn.
  Er ankommet Tromsø igjen full av inntrykk. Kommer nok til å blogge om det etterhvert, men først hvile litt.

  HIlsen Irene :-)

  SvarSlett
 9. Det var VELDIG kjekt! Jeg storkoste meg virkelig. Snodig å møte deg for første gang og føle at vi hadde kjent hverandre lenge!

  Hvis vi skulle få til et litteraturbloggtreff vil jeg foreslå at vi legger det til Lillehammer. Festivalen der er fantastisk og det er (beklager Solgunn!) enklere for mange å komme seg dit;-).

  Men jeg må vel prøve å komme til Alta neste år også, hvis det lar seg gjøre.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…