Gå til hovedinnhold

Litteraturfestival er skikkelig digg!


Nå er det litteraturfestival i Alta, og det er så vellykket! Ihvertfall syns jeg at dette er bra. For min del begynte festivalen med fagforumsmøte for bibliotekarer, og en 3 timers fortellerkurs med Hilde Eskild. Fortellekurstet var jeg ikke så fornøyd med, Hilde Eskild var flink, men hun gjorde lite for at vi skulle bli flinkere. Så litt surmaget kritikk må jeg bare få ut. Jeg husker at jeg var på et fortellerkurs i fjor, og da var det så lærerikt og utfordrende at disse timene med Eskild nesten bare ble irriterende i sammenligning. I lunsjen var jeg på Alfa & Omega og spiste lunsj, og da traff jeg bloggeren Elin IRL for første gang. Vi bare så på hverandre, og så skjønte vi hvem den andre var - morsomt!Onsdag var det først en time med kritikerelevene på Alta videregående skole som intervjuet Johan Harstad. Det var veldig vellykket, med mye energi og driv fra alle involverte.  I den korte pausen før neste innslag, kom bloggeren Irene og hilste på, også dette for første gang IRL. Veldig fint! Timen etterpå var det Hans Olav Brenner som skulle samtale med Kjartan Fløgstad. Dette var ikke like vellykket som Johan Harstad sitt møte med kritikerelevene. Det ble rett og slett for tamt! Men morsomt å være med på var det jo likevel. Etter at alle disse samtalene var ferdig sprang jeg bort på ARK Alta for å treffe Bokdama IRL for første gang. Det var kjempekoselig, og vi hadde jo allerede bestemt oss for at vi skulle delta på nightspot med Johan Harstad senere på kvelden. Vi møttes en stund før, og  bokdama presenterte meg for en hyggelig kollega. Vi hadde det så koselig at det var nesten sånn at vi glemte hele Johan Harstad. Men bare nesten.

Johan Harstad hadde hatt en lang dag, men mye undervisning (6 timer på Alta vgs) + den tidligere nevnte samtalen, men det kunne vi ikke merke på ham. Han fortalte om de forskjellige bøkene sine, og viste et stort engasjement i forhold til Rwanda. Jeg må lese bøkene han har skrevet, må med skam melde at det har jeg ikke gjort. Huff.


Torsdagen møtte jeg bokdama og kollegaen igjen, og det var som å treffe gamle kjente. Veldig rart det der. De hadde bokpresentasjon på Alta Rica hotell og heldige meg fikk jeg selvfølgelig nyte godt av overskuddsmaterialet. Etterpå deltok jeg på et foredrag der Marit Bjerkeng og forfatteren Mikhail Sjisjkin hadde en samtale om russisk litteratur i dag, og Sjiskins bok Venushår som kommer ut om 2 uker. Sendte akkurat melding til Oktober forlag der jeg ba om et anmeldereksemplar, for denne boka skal jeg lese! I kveld har jeg tenkt meg på nightspot og høre Jørgen Gunnerud og Monica Kristensen prate om kriminallitteratur, og så vurderer jeg å dra på litterær frokost med Nordisk råds nominerte Tomas Espedal i morgen klokka 10, men har en avtale hos dyrlegen klokka 08.30, så det spørs om jeg rekker det. Men dette er skikkelig morsomt, og neste år  under festivalen håper jeg å treffe knirk IRL, hvis jeg ikke allerede har gjort det! Beate, en annen blogger som jeg har mye kontakt med i bloggverden, regner jeg med å treffe lenge før det :-)


Alle bildene er fra Ishotellet i Alta, det ligger i Sorrisniva og er kjempefint! Torunn har tatt alle bildene.

Kommentarer

 1. Skjønner at det er i Alta det skjer når det gjelder både blogging og litteratur :-)
  (misunnelsen en under kontroll .-:

  SvarSlett
 2. Så fint du/dere har det, fint å lese om også!

  SvarSlett
 3. Ishotellet ser veldig fint (og kaldt ut) :-) Og jeg skjønner at litteraturfestivalen har vært topp. Så moro å treffe bloggere IRL da! :-)

  SvarSlett
 4. Å, der skulle jeg ha vært sammen med deg og Bokdama! Jeg har videreformidlet skrytsnakket om kurset i fjor til rette vedkommende. :o)

  SvarSlett
 5. Ååå, det høres ut som du har storkosa deg! Morsomt også at du har truffet flere andre bloggere. Er bare litt misunnelig :) Jeg har forresten tenkt meg en tur til Alta i neste uke, fra tirsdag til torsdag. Har du kanskje lyst til å møtes på tirsdagen?

  SvarSlett
 6. Litteratur er topp, litteraturfestival må være himmel! Jeg har lyst jeg også. :-)

  SvarSlett
 7. Kanskje vi kan arrangere et litteraturbloggtreff under neste års litteraturfestival, så kan vi treffes alle sammen, tenk hvor arti!

  Dette med å treffe bloggere i virkeligheten er veldig fint, har lyst til å treffe dere ALLE!

  Knirk: Fint at du videreformidlet, for det var virkelig kvalitetsforskjell.

  Beatelill: Tar kontakt via mail :-)

  SvarSlett
 8. Heia Finnmark! FOR en flott festival dere har klart å få til.Og hyggelig å få hilst på deg, Solgunn.
  Er ankommet Tromsø igjen full av inntrykk. Kommer nok til å blogge om det etterhvert, men først hvile litt.

  HIlsen Irene :-)

  SvarSlett
 9. Det var VELDIG kjekt! Jeg storkoste meg virkelig. Snodig å møte deg for første gang og føle at vi hadde kjent hverandre lenge!

  Hvis vi skulle få til et litteraturbloggtreff vil jeg foreslå at vi legger det til Lillehammer. Festivalen der er fantastisk og det er (beklager Solgunn!) enklere for mange å komme seg dit;-).

  Men jeg må vel prøve å komme til Alta neste år også, hvis det lar seg gjøre.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …