Gå til hovedinnhold

Riikka Pulkkinen : Fremmed – Gyldendal – 292 siderNår en prest mister troen - Publisert i Altaposten 7. januar 2014

Maria, opprinnelig fra Oulo, nå bosatt i Helsinki med mannen hun vekselvis kaller sin ufordragelige og sin elskede, befinner seg i en dyp livskrise. Hun arbeider som prest i en menighet i den finske hovedstaden, men hendelser som gradvis avsløres for leserne har ført henne bort fra troen.

Hun er blitt kjent med Yasmina på syv år. Yasmina er fra et annet land, hun snakker finsk med en original svung, og hun vil lære om Jesus. Yasmina er naiv og tillitsfull og det vokser frem et nært vennskap mellom Maria og Yasmina. Så oppdager Maria at Yasmina er redd, at hun får hatmeldinger som virker rasistisk motivert, og Maria gjør alt hun kan for å beskytte den lille jenta. Men hun når ikke frem, ikke hos sine overordnede, ikke hos Yasminas familie og ikke i nærmiljøet. Helt desperat innkaller hun til en samling i kirken der hun håper og ber om at fellesskapet skal bry seg mer om hverandre, men oppgitt og maktesløs erfarer hun at det eneste som opprører menigheten er hundeskit på fortauene.

Fortvilelse

I det romanen starter har det skjedd noe med Yasmina, noe grusomt, vi vet ikke hva. Maria er fortvilt og siden hun alltid bærer med seg muligheten for oppbrudd, helt konkret -  hun har alltid passet sitt med seg, er veien fra en gudstjeneste der hun selv føler hun kun forretter død og fortvilelse, til avslått telefon og enveisbillett til The Big Apple skummel kort.

New York

Hun åpner for en livsbejaende oppførsel som ikke tidligere har vært en del av hennes liv. Hun drar til klesbutikker for å tilbringe tid i prøverom, for å se om hun fremdeles passer klærne hun går med, og gradvis får vi kjennskap til barndommen hennes, og ungdomstiden, da hun var livstruende syk av anoreksi. Vi får lese utdrag av dagboken til Yasmina, og hemmeligheter kommer frem. Maria danser, elsker og spiser mens hennes ufordragelige elskede fremdeles ikke vet hvor hun er.

Tro, håp og kjærlighet

Fremmed er en roman som gir godt grunnlag for refleksjon og ettertanke, og samtidig er den spennende.  Det er de store spørsmålene i livet som er viktige her. Tro, håp og kjærlighet og hva som skjer når noen av disse pilarene vakler.
Romanen har et spennende uttrykk, fine setninger og gode metaforer. Når hovedpersonen blir for overveldet skjer det dessverre noe med teksten, romanformen går over til dikt – det skjer ikke ofte,  men nok til at det lugger for denne leseren.

Riikka Pulkkinen (f. 1980) er en av Finlands mest kritikerroste yngre forfattere. Fremmed er hennes tredje roman.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Spennende, både forfatter og bok. Du er nå mitt kompass i Finlandsmørket. Hadde boka vært på amazon hadde jeg kjøpt den allerede!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, føles bra å være et kompass. Skal prøve å lese det meste som blir oversatt fra finsk til norsk i år - det må være mitt lille lesemål.

   Slett
 2. Enig med Ingalill - spennende! Og når du gir den en femmer så havner den på leselisten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kult - blir spennende å se hva du syns om denne her.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …