Riikka Pulkkinen : Fremmed – Gyldendal – 292 siderNår en prest mister troen - Publisert i Altaposten 7. januar 2014

Maria, opprinnelig fra Oulo, nå bosatt i Helsinki med mannen hun vekselvis kaller sin ufordragelige og sin elskede, befinner seg i en dyp livskrise. Hun arbeider som prest i en menighet i den finske hovedstaden, men hendelser som gradvis avsløres for leserne har ført henne bort fra troen.

Hun er blitt kjent med Yasmina på syv år. Yasmina er fra et annet land, hun snakker finsk med en original svung, og hun vil lære om Jesus. Yasmina er naiv og tillitsfull og det vokser frem et nært vennskap mellom Maria og Yasmina. Så oppdager Maria at Yasmina er redd, at hun får hatmeldinger som virker rasistisk motivert, og Maria gjør alt hun kan for å beskytte den lille jenta. Men hun når ikke frem, ikke hos sine overordnede, ikke hos Yasminas familie og ikke i nærmiljøet. Helt desperat innkaller hun til en samling i kirken der hun håper og ber om at fellesskapet skal bry seg mer om hverandre, men oppgitt og maktesløs erfarer hun at det eneste som opprører menigheten er hundeskit på fortauene.

Fortvilelse

I det romanen starter har det skjedd noe med Yasmina, noe grusomt, vi vet ikke hva. Maria er fortvilt og siden hun alltid bærer med seg muligheten for oppbrudd, helt konkret -  hun har alltid passet sitt med seg, er veien fra en gudstjeneste der hun selv føler hun kun forretter død og fortvilelse, til avslått telefon og enveisbillett til The Big Apple skummel kort.

New York

Hun åpner for en livsbejaende oppførsel som ikke tidligere har vært en del av hennes liv. Hun drar til klesbutikker for å tilbringe tid i prøverom, for å se om hun fremdeles passer klærne hun går med, og gradvis får vi kjennskap til barndommen hennes, og ungdomstiden, da hun var livstruende syk av anoreksi. Vi får lese utdrag av dagboken til Yasmina, og hemmeligheter kommer frem. Maria danser, elsker og spiser mens hennes ufordragelige elskede fremdeles ikke vet hvor hun er.

Tro, håp og kjærlighet

Fremmed er en roman som gir godt grunnlag for refleksjon og ettertanke, og samtidig er den spennende.  Det er de store spørsmålene i livet som er viktige her. Tro, håp og kjærlighet og hva som skjer når noen av disse pilarene vakler.
Romanen har et spennende uttrykk, fine setninger og gode metaforer. Når hovedpersonen blir for overveldet skjer det dessverre noe med teksten, romanformen går over til dikt – det skjer ikke ofte,  men nok til at det lugger for denne leseren.

Riikka Pulkkinen (f. 1980) er en av Finlands mest kritikerroste yngre forfattere. Fremmed er hennes tredje roman.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Spennende, både forfatter og bok. Du er nå mitt kompass i Finlandsmørket. Hadde boka vært på amazon hadde jeg kjøpt den allerede!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, føles bra å være et kompass. Skal prøve å lese det meste som blir oversatt fra finsk til norsk i år - det må være mitt lille lesemål.

   Slett
 2. Enig med Ingalill - spennende! Og når du gir den en femmer så havner den på leselisten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kult - blir spennende å se hva du syns om denne her.

   Slett

Legg inn en kommentar