Kjell Westö : Svik - Pax forlag – 310 sider
Fortidens stemme

I 1938 var Helsingfors en by der sårene etter borgerkrigen tjue år tidligere fortsatt var åpne og verket, samtidig som noen av byens innbyggere så at noe dystert på nytt hadde senket seg over Europa mens andre lovpriste Hitler og hans lederskap.

Matilda Wiik får seg sekretærjobb hos advokat Claes Thune, og hun er så dyktig og har et så behagelig vesen at hun snart blir uunnværlig på advokatens kontor. Thune bor alene, hans kone har i lengre tid hatt et seksuelt forhold til en av hans nærmeste, barndomsvennen og psykiateren Lindemark. Thune er sint, han føler seg ensom, men innrømmer det ikke for noen, og fortsetter  å holde kontakt med Lindemark og flere av de andre ungdomsvennene. Noen av dem har dannet en klubb de kaller Onsdagsklubben. I Onsdagsklubben blir de politiske ulikhetene mellom herrene stadig mer åpenbar, og gamle vennskap står for fall.

En ettermiddag overhører Mathilda stemmer på Thunes kontor, det er Onsdagsklubben som har møte, og en av stemmene er så kjent at det føles som om hun blir kastet tilbake i tid. Til en sengebenk i en fangeleir.  Plutselig er Matilda ikke bare Matilda, hun er også Miljafrøken og Miljafrøken snakker til Matilda og ødelegger den tilsynelatende sinnsroen hennes.

Det er Matilda/Miljafrøken som er den mest spennende karakteren i romanen. Både hennes fortid som vi gradvis får innsyn i, og den personlighetsforandringen som skjer med henne er troverdig og engasjerende.

Mot slutten tar boka seg voldsomt opp og de siste sidene har alle thrillerens elementer i seg.

Kjell Westö er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for denne boka. Jeg syns at både Sofi Oksanen og Katja Kettu skriver bedre i dagens Finland. Sofi Oksanen har allerede fått Nordisk Råds litteraturpris en gang, kanskje er det Katja Kettus tur å bli nominert snart? Om Kjell Westö vinner med denne boka får vi vite i slutten av oktober, en god og aktuell kandidat er han uansett. Han viser oss et  Europa i en brytningstid flere hevder kan sammenlignes med det dagens Europa står ovenfor.

Kommentarer

  1. Å, denne har jeg lyst til å lese. Jeg har bare lest en bok av forfatteren tidligere, men den husker jeg også godt. Sånn rent bortsett fra tittelen. :o)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar