Gå til hovedinnhold

Marita Liabø : Pusteproblemer – Samlaget – 278 sider


Jeg hadde ingen andre forventninger enn at jeg ville bli underholdt når jeg startet på denne boka – og når boka var ferdig lest har jeg lyst at alle skal lese den fordi den var så god!

I Pusteproblemer møter vi Hedda. Hun bor i en blokkleilighet i Oslo og etter å ha lest de første sidene tror man at Hedda bor alene, at hun er smekker, vakker og forfengelig. Vi får også vite at hun er lærer på en skole, og at hun liker å holde seg i form – hun sykler til jobb og nyter beundrende blikk fra menn som kjører forbi. Men Hedda er rotete og hun har ikke helt kontroll på livet sitt. Det er første skoledag etter ferien, og hun er for sen. Hun møter en nabo som spør om verda er god mot henne og hun blir satt ut av det. Hun tenker at han flørter, og hun tenker at han ser sliten ut. Hun reagerer på unger som klatrer i porten og Hedda tenker at hvis man har unger så bør man ikke bo i en storby.

De første sidene gir mange frempek – men det avslører likevel ikke hva som skjer fremover, og bra er det, for overraskelsene står i kø.

Fortellerstemmen varierer mellom flere personer, men det er Hedda vi møter oftest, og det er Hedda det handler om. Vi skal innom mange tema - Hedda som sviker andre og Hedda som sviker seg selv. Hedda er ganske glad i sex, det får vi lese om, og det skrives om sex på en måte som verken er påtrengende eller for nært.

Tempoet i romanen er høy og jeg fikk hjertebank underveis. Det vekslet mellom korte og lange setninger, og selvfølgelig har historien en fantastisk flyt. Og jeg ble så nysgjerrig på hvordan det skulle gå med Hedda at jeg ikke klarte å legge boka fra meg. Jeg slukte 278 sider på 3 timer og her har du et lite tekstutdrag.

«Han er vel flyktning av eit slag, har han tenkt. Ein lykkejeger. Som om ikke alle er lykkejegerar. Enten en er hedonist eller idealist eller beint fram likegyldig, jaktar ein på lykka, med hjartet gøymt og kroppen som skjold

Kommentarer

 1. Hjelpes...det er 1,5 side pr. minutt.. Da hadde ikke jeg fått med meg noe av innholdet i boken. Skal sette den boken på leselisten

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Fru Tunheim! Tenkte på deg tidligere idag da jeg fløy sørover med SAS :-) Jeg leser kjapt når boka er god, og denne var virkelig det.

   Slett
 2. Må si boka virket på deg-- høyt tempo og pusteproblemer du og?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boka virket på meg - men fikk kanskje ikke pusteproblemer, men jeg syns den er ganske intens og skummel. Faktisk. Og veldig realistisk. Og veldig, veldig god!

   Slett
 3. Har boka i ventehylla mi, og nå gleder jeg meg til å lese den i løpet av høsten en gang! Takk for fin omtale!

  SvarSlett
 4. For en flott omtale, fikk lyst å kjøpe boken med en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Tine - smiler bredt her :-)

   Slett
 5. Nå har jeg lest 2 omtaler av denne - din og Kathleens - en positiv, en negativ - begge lest med ett øye ifall uventede avsløringer skulle komme - ifall jeg leser den - ifall man får tid til slikt. Men jeg er uansett veldig glad for nye forslag til 2014 bøker.
  (Er nå godt inne i Renberg forresten)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er også godt inne i Renberg - syns den er litt masete. Men du kan godt lese min omtale altså fordi jeg avslører intet......og så måtte jeg inn og sjekke hva i alle dager Kathleen hadde å si negativt om boka - men hun syns jo den var så dårlig at hun ikke ville skrive om den engang. Det er bra vi har ulik smak!

   Slett
  2. Sjokk - jeg er også litt foreløpig skuffet over Renberg, mulig forventningene var litt i høyeste laget - men jeg synes noen av diaolgene trekker i langdrag og ikke har samme snert som sist - er kun på spor45 - tidlig ennå.

   Kathleen skrev om den - du må bare scrolle litt. Hun avslører dog mer enn deg så der måtte jeg lese med begge øynene lukket - og kun åpne på konklusjonen.

   Slett
  3. Nå har jeg lest anmeldelsen til Kathleen, og jeg er så glad jeg ikke leste den før jeg leste boka. Jeg ble overrasket ganske ofte, fordi forlaget har klart det kunststykket å holde innholdskortene tett til brystet - og likevel fikk jeg lyst til å lese den. En slik anmeldelse burde ha vært utstyrt med spoileralert - fordi noe av det som gjorde boka så bra er at perspektivet stadig endres - og hvis man vet alt som er avslørt i en slik anmeldelse så trenge man jo ikke å lese boka. Hva er igjen da, annet enn bokstaver satt sammen til ord som danner setninger. Åh - blir så irritert over anmeldelser/omtaler som avslører handling og plott så til de grader.

   Slett
  4. Godt jeg bare halvleste da.
   Den er en syltynn line det der, fordi, en ting er å avsløre plott og handling, men ofte er det også sånn at bare det å vite at det kommer en overraskelse, twist eller perspektivendring er spoiler nok, for da sitter man uansett og venter.
   Et typisk eksemple er Koch-boka Middagen, der alle de som leste den tidlig ble overrasket og syntes den var super - og nektet selvfølgelig å si noe som helst om twisten - de (bla. meg) som leste den senere var ikke så begeistret fordi den lovede twisten som kom som - kjerringjula på de første - var lovet, forventet, hypet - og svært svært oppskrytt - blæ.
   Det meget vanskelig spørsmålet blir da - hvor langt kan man gå - hva kan man si - osv osv. Du skal ikke se bort ifra at jeg leser denne boka nå.

   Slett
  5. Enig med deg i at det å vite at det kommer noe overraskende kan ødelegge boka helt - for var det bare det liksom? Gleder meg vilt til å diskutere denne med deg - du leser den på under tre timer du også :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…