Gå til hovedinnhold

Monika Steinholm : Fuck verden, Schibsted, 213 sider

Publisert i Altaposten 6. juli 2015



Kanongod ungdomsbok fra Tromsø

16 år gamle Gunn har det ikke så lett. Inntil for noen uker siden bodde hun og mora i Trondheim, og selv om tilværelsen ikke akkurat var perfekt, så var den i alle fall kjent. Men så døde bestemora som bodde på Håkøya, en liten øy i Tromsø kommune. Mora arva huset og bestemte seg for å flytte til hjemplassen. Hun jobber som telesexvertinne og har ingen bindinger til bartebyen, så for henne var det enkelt å flytte. Hun har telefonen med seg hele tiden og det er ofte opptatt på linja.  Gunn prøver å distansere seg fra de automatiske frasene og pustingen og stønningen som følger med moras jobb, med enkelt er det ikke.

Gunn begynner i en ny klasse, og hun strever for å bli en del av gjengen. Heldigvis er Niklas der. Niklas har en blogg som bare Gunn kjenner til, og i bloggen forteller Niklas alle hemmelighetene sine under pseudonymet Kong Salkin. Gunn er begeistret for Niklas, mens han er begeistret for  Karianne, klassens bimbo. Karianne kjører en rosa Vespa og bruker timevis foran speilet hver dag. Gunn kjører traktor og syns stort sett at tiden hun bruker foran speilet er bortkastet.

Pappajakten

Gunn har aldri vist hvem faren er, men i en lomme i mormoras jakke finner hun et passfoto som hun skjønner er av faren. Plutselig får hun et veldig behov for å vite hvem og hvor han er, men mora nekter å forholde seg til spørsmålet. Niklas tilbyr seg å hjelpe henne i jakten, og de to ungdommene er snart på sporet.

Telesexvertinne

Etter at jeg hadde lest første kapittel ble jeg så nysgjerrig at jeg måtte lese den ut i ett strekk, og det endatil på en av de varmeste dagene hittil i år. Hagehanskene og riva sto og skrek etter meg, og sola skinte inn gjennom vinduene, men det var helt umulig å legge boka fra seg. Jeg ville vite mer om Gunn, Niklas og den stønnende mammaen. Og selv om mammaen til Gunn jobber som telesexvertinne, er det lite sex i boka, Det handles mest om hvor vanskelig og hvor vidunderlig det er å være ung. Monika Steinholm bruker fine metaforer og hun har detaljerte observasjoner slik at det er lett å se for seg det hun skriver om.

«Våren kommer sent i Tromsø. I Trondheim har skogen begynt å bli grønn allerede. Her står den store bjørka i hagen svart. Den har kråker til lauvverk».

Små skjønnhetsfeil

Det er masse følelser, det koker og bulder og braker, men dette sies ikke, det må leses i underteksten, og det er nydelig gjort. Språket er enkelt og elegant, og innholdet er tilpasset aldersgruppa.  Det finnes noen små skjønnhetsfeil, slik som gjentakelsene av tomheten når et annet menneskes hånd, eller kne forsvinner. Det holder med en eller to slike observasjoner, når det blir flere legger man merke til dem.

Jeg syns boka er elegant skrevet, og selv om det fremdeles kan komme flere debutanter i år som skriver godt blir jeg overrasket hvis ikke Monika Steinholms navn er å finne blant Kulturdepartementes prisvinnere for norsk barne- og ungdomslitteratur til neste år. Kanskje vinner hun selveste debutantprisen?

Monika Steinholm (1983) er debutant og bosatt i Tromsø.


Terningkast 6

Kommentarer

  1. En sekser?
    Du vet det kanskje ikke, men jeg har allerede lovet meg selv og lese denne, tror det var Lena som skrev omtale for noen uker siden. Soo, der ser du, jeg lar meg påvirke, selv til å lese norske ungdomsbøker, utenfor kortlista. En sekser altså?
    Nå må jeg jo bare........

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje denne kommer på kortlista til neste år? Man vet jo aldri :-) Fint at du lar deg påvirke. Har bare fem timer igjen av første del av Maj - og der har du påvirka meg!

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus

Publisert i Altaposten 18. mars 2016  Vakker eventyrbok Sissel Horndal er en norsk billedkunstner, illustratør, grafisk designer og forfatter. Horndal er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg. Hun har illustrert mange barnebøker og fått flere priser og gjeve nominasjoner for sitt arbeid. Samisk eventyr En ung jente er alene på fjellet og gjeter reinflokken. Plutselig forandres lyset på himmelen og jenta ser opp mot månen som er helt forandret. Den er blitt så lys og så stor at jenta blir fryktelig redd. Dette må være en sølvmåne! Hun husker bestemoras ord: ”Stallo sover ikke når sølvmånen skinner.” Jentas pappa er et stykke unna sammen med de tre brødrene hennes. Han oppdager sølvmånen og skjønner at datteren er i stor fare. Han velger ut den modigste sønnen og sammen drar de ut i natta for å finne jenta. Men hun er allerede tatt til fange av Stallo, og kun visdomsord fra bestemora og jentas egen kløkt kan berge hen

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.