Ingebjørg Jensen : Dødsleiren – SS´ konsentrasjonsleir i Beisfjord 1942 : Sprekstrek : 56 sider

Publisert i Altaposten 23. august 2017 
Ingebjørg Jensen er frilansjournalist og tegner. Hun har gitt ut flere dokumentariske tegneseriebøker om norske barn under 2. verdenskrig, blant annet Flukt og flammer – barneskjebner i Finnmark krigsvinteren 1944-45. Årets bok er skrevet til minne om de 800 jugoslaviske dødsofrene i Beisfjord.

Fanger på 14 år

24. juni 1942 kom det tyske lasteskipet Kerkplein inn til Narvik med 900 jugoslaviske fanger. Fire måneder senere var det bare 152 av dem som levde.  Ingebjørg Jensen har laget en sterk dokumentarisk tegneserie om hva som skjedde med fangene fra de ankom havnen i Narvik og de første månedene i Norge. Vi får se fangeleiren gjennom bokas tre hovedpersoner, fjortenåringene Mile og Simo og den voksne Steva.

De kriminelle fangene fikk jobb som leirpoliti og fikk ansvar for matutleveringen. Det først til at de allerede knappe matressursene ble enda mindre. Fangene levde langt under minimumsgrensen for hva et voksent menneske kan klare seg med. Arbeidsdagene var lange, og det var hardt kroppsarbeid. Fangene fikk ikke bruke brakkene på dagtid, og de hadde dårlige klær, og mange hadde ikke sko. SS-offiserene som styrte leiren viste ingen nåde, og alle som viste tegn på svakhet ble skutt.

Skutt i grupper på 20

På grunn av de forferdelige forholdene var det mange av fangene som ble syke, og det var mistanke om at fangene hadde fått flekktyfus. Da Rikskommissær Terboven var på inspeksjon i leiren 15. juli ble leiren delt i to. De som var syke ble igjen i leiren, mens de friske ble ført til et karantenested. De syke fangene ble ført  ut i grupper på 20 og skutt. En gruppe fanger låste seg inne i brakkene og nektet å overgi seg. Da ble brakkene satt i brann. De syke skulle dø – og ingen nåde skulle vises.

Ingebjørg Jensen bruker en teknikk der hun i enkelte tegninger blander tegning og foto, og dette gir et spesielt uttrykk. Tegningene er rike på detaljer, og det er lett å kjenne igjen Mile, Simo og Steva. Det er en grusom historie Ingebjørg Jensen formidler. Det er dystre tegninger av gutter og menn uten liv i øynene, og det er mange fryktelige scener. Språket er noe uvanlig. Mesteparten er på bokmål, men noe dialog er på tysk, noe er jugoslavisk og dialogene mellom beisfjordingene er på beisfjorddialekt.


Med denne tegneserien har Ingebjørg Jensen gitt et sterkt bidrag til at historien om fangene fra konsentrasjonsleiren i Beisfjord ikke blir glemt.

Terningkast 5
                                                    


             

Kommentarer