Biblioteksentralen kan kanskje kutte ut å skrive egen omtaler av bøker de ikke kjenner?
"Etter andre verdenskrig slår den finsk-karelske familien Toimi seg ned i Tornedalen. Familien består av mor Siri, far Pentti og deres 14 barn. Eldstedatteren Annie, som har forlatt gården, flytter motvillig tilbake når hun blir gravid, uten at noen i familien er nevneverdig glade for å se henne igjen. Alle har sin egen historie og sine egne utfordringer i denne dysfunksjonelle familien i 1980-årene, og alle går på eggeskall rundt den uberegnelige og hensynsløse faren Pentti. De bærer alle på en stor familiehemmelighet som ingen av dem kan unnslippe. Omtalen er utarbeidet av BS." 

Dette er Biblioteksentralens omtale av Testamente, en skikkelig god bok skrevet av Nina Wähä, og som jeg har anmeldt for Altaposten. Jeg skulle inn for å se om Alta  bibliotek hadde fått inn noen eksemplarer av boka, og fant da en omtale som helt tydelig viser at den som har skrevet den ikke har lest boka, og ikke kjenner innholdet.

Nå  kommenter jeg hele den irriterende omtalen - setning for setning: 

Etter andre verdenskrig slår den finsk-karelske familien Toimi seg ned i Tornedalen. Kommentar: Det er til å begynne med bare to stykker i familien, finske Toimi og karelske Siri.

 Familien består av mor Siri, far Pentti og deres 14 barn. De to første barna døde - og så kom det 12 barn på rappen.  

Eldstedatteren Annie, som har forlatt gården, flytter motvillig tilbake når hun blir gravid, uten at noen i familien er nevneverdig glade for å se henne igjen. Annie flytter ikke tilbake til gården, hun kommer hjem på et førjulsbesøk og har forlovede, leilighet og jobb i Stockholm. 

 Alle har sin egen historie og sine egne utfordringer i denne dysfunksjonelle familien i 1980-årene, og alle går på eggeskall rundt den uberegnelige og hensynsløse faren Pentti. De bærer alle på en stor familiehemmelighet som ingen av dem kan unnslippe. Alle kjenner ikke til den store familiehemmeligheten, men mange har sine egne hemmeligheter. 

For mange er dette kanskje en bagatell, men det er så tydelig at den som har skrevet omtalen ikke kjenner til innholdet i boka, og klarer å omtale boka helt feil, basert på endring av omtalen fra forlaget. Jeg mener at enten må Biblioteksentralen lese bøkene de beskriver, eller så får de forholde seg til det forlagene selv forteller om boka. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sååååå mange lydbøker - Del 2

Noen av årets beste bøker - for både små og store

Ingvar Ambjørnsen : Ekko av en venn : Cappelen Damm : 314 sider