Torunn Berge : Paulas reise – Finnmark 1944 : Gyldendal : 80 sider


 Publisert i Altaposten 3. juli 2020 
Torunn Berge er grafisk designer og sakprosaforfatter. Hun har gitt ut en rekke sakprosabøker for barn og unge med tema fra det store utland, og nå har hun skrevet om Finnmark. Hennes svigermor Paula var fjorten år da hun fikk ordre om å evakuere, og basert på samtaler med Paula selv og andre slektninger har Berge skrevet om evakueringa og om krigen i Finnmark. 

 

Paula vokste opp på Frydenstrand på sørsiden av Ingøy. Tolv år gammel begynte hun å arbeide som hushjelp hos de som eide fiskebruket på Gåsnes. Det var på Gåsnes hun var da hun ble vekket midt på natta med beskjed om at tyskerne sto med bensinkanner og var klare til å tenne på fiskebruket. Hun evakuerte sammen med de hun bodde og arbeidet sammen med, og hun hadde et håp om at hun ville treffe familien sin igjen. Da båten la til kai i Tromsø fikk hun et kjapt glimt av faren sin, men det skulle ta en stund før hun fikk treffe og snakke med familien. I Tromsø ble hun sendt til avlusing på Lærfabrikken sammen med mange andre evakuerte, og de overnattet i en kirke før de ble sendt videre med båt sørover.

 

Boka er bygd opp med korte kapitler der vi først blir kjent med Paula som vi følger på reisen sørover. Halvparten av boka er viet faktabokser som forteller om både små og store hendelser i Finnmark og om andre verdenskrig. I tillegg har Berge brukt Paulas opplevelser til å fortelle mer om hvordan folk levde og bodde i Finnmark både før, under og etter krigen, med et spesielt fokus på Ingøy og de spesielle forholdene ute i havgapet. 

 

Det er et rikt billedmateriale med mange private bilder og jeg syns forfatteren har balansert faktamaterialet og historien om Paula på en god måte. Boka er beregnet for barn og ungdom, og språket er enkelt og tilpasset aldersgruppa. 

 

Terningkast 5 

Kommentarer