Gå til hovedinnhold

Jonas Jonasson : Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant : Piratforlaget, 381 siderEllevill røverhistorie, Publisert i Altaposten 5. mars 2011
Man kan synes at han burde ha bestemt seg før, og at han kunne vært mann nok til å gi omgivelsene beskjed om beslutningen. Men Allan hadde aldri grublet særlig lenge over ting. Altså rakk ikke tanken mer enn å feste seg i hodet på den gamle mannen før han åpnet vinduet på rommet sitt i første etasje på aldershjemmet i Malmköping og kløv ut i blomserbedet.”
Slik starter denne absurde og hysteriske historien om Allan Karlson som på hundreårsdagen sin klatret ut gjennom vinduet og forsvant. Allan får ved en tilfeldighet med seg en koffert som inneholder 50 millioner kroner, og plutselig er det ikke bare søster Alice fra aldershjemmet og journalisten fra lokalavisa som vil ha fatt i han. Nå har han også en slem narkotikabande på nakken. Men Allan har opplevd verre ting, og fortellingen skifter mellom nåtid der Allan er på flukt, og fortiden hans der vi følger han fra liten gutt og til han som olding må flytte inn på aldershjemmet.
For Allan gjelder det gamle ordtaket at lykken er bedre enn forstanden, og når vi får hans historie servert skjønner vi at Allan Karlson er en spesiell mann. For hvem andre enn Allan var det som berget livet til president Franco på borgerkrigens siste dag? Og atombomben, ville den blitt laget hvis ikke Allan hadde vært tilstede?Allan hadde også mot nok til å foreslå for Stalin at han kanskje ville blitt penere hvis han fikk fjernet den store barten han hadde i ansiktet.
Dette er historien om en ikke altfor smart svensk manns reise over hele verden i  løpet  av de siste hundre årene, og forfatteren har lyktes godt. Det er morsomt, underholdene og svært oppfinnsomt. Den store litterære kvaliteten er det ikke over språket, så dette er ikke en bok som blir nominert til store litterære priser, men trenger nå alle bøker å bli det?
Jeg har sett at enkelte har uttalt at dette er den morsomste boken de noensinne har lest. Så langt kan jeg ikke strekke meg, men at dette er en feelgood bok som man sjelden kommer bort i, det kan jeg skrive under på. Med hele 600 000 eksemplarer solgt i Sverige har boka vært en eventyrlig suksess, og jeg tror mange kommer til å like den i Norge også.  
Terningkast 5

Kommentarer

 1. Jeg har nettopp bestilt denne boken, og nå gleder jeg meg enda mere til å lese den!! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 2. Denne har jeg stående i hylla. Den begynner snart å rope på meg.

  SvarSlett
 3. Bestilt på biblioteket, men det ser ut som jeg må vente en stund.
  - men siden jeg nå vet at den bare koster 89kr på svensk, kan det hende utålmodigheten tar over.
  Gleder meg.

  SvarSlett
 4. Jeg elsker "Hundreåringen". Kjenner jeg blir glad bare av å lese om den =)

  SvarSlett
 5. Denne boken skal jeg i hvertfall lese etterhvert. Men siden jeg ikke skal kjøpe så mange bøker så må jeg vente til den blir ledig på biblioteket :-)

  SvarSlett
 6. Idag leste jeg ferdig Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet. Det har tatt meg lang tid å lese den, og hadde mange ganger lyst til å gi opp. Det er tydelig at jeg ikke har humoristisk sans, for jeg fant ingenting morsomt i denne boka. Det som skjer blir så dumt og usannsynlig at det frister ikke til å lese flere bøker av samme forfatter.

  SvarSlett
 7. Jeg hørte denne på lydbok - en super opplevelse. Tror ikke jeg har ledd så mye siden jeg leste Elling-bøkene da de ble utgitt :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…