Gå til hovedinnhold

Ketil Bjørnstad - Debattinnlegg i Aftenposten

Ketil Bjørnstad har et fantastisk flott debattinnlegg i Aftenposten 2. mars 2011. Jeg ble nesten helt salig mens jeg leste hvordan han klarte å få belyst snobberiet og elitetenkingen! Heia Bjørnstad!!!

Kommentarer

 1. Jeg kan ikke skjønne hvordan en som ønsker et litteraturhus for alle kan bli angrepet for snobberi og elitetenkning. Har Bjørnstad i det hele tatt lest innlegget til Espedal?

  "Hva skal vi med et litteraturhus som ikke egner seg til litteratur, som er tilpasset debatter og konserter, kafédrift og seminarer? Slike steder har vi allerede i Bergen." - Et av Espedals gode poeng.

  Er det ikke selvsagt at de som driver et litteraturhus i Bergen har kjennskap til de litterære miljøene i byen? Det betyr ikke at litteraturmiljøet i Bergen alltid skal være i fokus, men de må da bli inkludert i et slikt prosjekt. Hvorfor er det negativt å ønske et litteraturhus hvor studenter og forfattere har råd til å spise mat? Hvordan er det elitetenkning?

  Jeg sier heia Espedal! Han representerer et litteraturhus jeg ville brukt. Hvor mange studenter har råd til å spise på Colonialen? Hvor mange bokelskere ønsker et nytt litteraturhus for å kunne gå på konserter?

  Det må også være lov å påpeke byens sterke sider uten å bli stemplet som en snobb som ikke klarer å se forbi fjellene.

  SvarSlett
 2. Heia Espedal, Heia Bergen! Det er klart Bergen må¨ha et litteraturhus som er tilpasset behovene og ønskene. Jeg har ikke lest Bjørnstads kronik. Etter å ha lest bøkene hans - særlig Ludig Hassel eller hva den het, og boken han skrev om LIv Ullmann har jeg skydd mannen. Og nå skal han uttale seg om Bergen også? Fysjåfy!!

  SvarSlett
 3. Forresten: Espedal er litt ut her - jada, jeg har lest det nå. Han liker ikke litt.huset i Oslo? Det er jo et fantastisk sted.. Beste som har skjedd Oslo på lenge!
  Men jeg er enig i at studentene må ha råd til å spise der, Bergen er en studentby på en helt annen måte enn Oslo.

  SvarSlett
 4. Det må nok sies at jeg ble så utrolig irritert over måten Georg Johannesen betraket Herbjørg Wassmo, så jeg ble nok revet litt med av bølgen. Espedal er jo en likanes fyr, det er ikke det, men han bommer jo også litt da, jeg siterer Bjørnstad: "

  Espedal er bekymret for et klientell som kommer, slik som i Oslo, for å spise dyr mat «og menge seg med kulturmenneskene.» Hvilket selvbilde har man ikke opparbeidet seg, når man på ramme alvor tror det er så stas å få sitte ved samme bord som en lys levende forfatter?".

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …