Gå til hovedinnhold

Ketil Bjørnstad - Debattinnlegg i Aftenposten

Ketil Bjørnstad har et fantastisk flott debattinnlegg i Aftenposten 2. mars 2011. Jeg ble nesten helt salig mens jeg leste hvordan han klarte å få belyst snobberiet og elitetenkingen! Heia Bjørnstad!!!

Kommentarer

 1. Jeg kan ikke skjønne hvordan en som ønsker et litteraturhus for alle kan bli angrepet for snobberi og elitetenkning. Har Bjørnstad i det hele tatt lest innlegget til Espedal?

  "Hva skal vi med et litteraturhus som ikke egner seg til litteratur, som er tilpasset debatter og konserter, kafédrift og seminarer? Slike steder har vi allerede i Bergen." - Et av Espedals gode poeng.

  Er det ikke selvsagt at de som driver et litteraturhus i Bergen har kjennskap til de litterære miljøene i byen? Det betyr ikke at litteraturmiljøet i Bergen alltid skal være i fokus, men de må da bli inkludert i et slikt prosjekt. Hvorfor er det negativt å ønske et litteraturhus hvor studenter og forfattere har råd til å spise mat? Hvordan er det elitetenkning?

  Jeg sier heia Espedal! Han representerer et litteraturhus jeg ville brukt. Hvor mange studenter har råd til å spise på Colonialen? Hvor mange bokelskere ønsker et nytt litteraturhus for å kunne gå på konserter?

  Det må også være lov å påpeke byens sterke sider uten å bli stemplet som en snobb som ikke klarer å se forbi fjellene.

  SvarSlett
 2. Heia Espedal, Heia Bergen! Det er klart Bergen må¨ha et litteraturhus som er tilpasset behovene og ønskene. Jeg har ikke lest Bjørnstads kronik. Etter å ha lest bøkene hans - særlig Ludig Hassel eller hva den het, og boken han skrev om LIv Ullmann har jeg skydd mannen. Og nå skal han uttale seg om Bergen også? Fysjåfy!!

  SvarSlett
 3. Forresten: Espedal er litt ut her - jada, jeg har lest det nå. Han liker ikke litt.huset i Oslo? Det er jo et fantastisk sted.. Beste som har skjedd Oslo på lenge!
  Men jeg er enig i at studentene må ha råd til å spise der, Bergen er en studentby på en helt annen måte enn Oslo.

  SvarSlett
 4. Det må nok sies at jeg ble så utrolig irritert over måten Georg Johannesen betraket Herbjørg Wassmo, så jeg ble nok revet litt med av bølgen. Espedal er jo en likanes fyr, det er ikke det, men han bommer jo også litt da, jeg siterer Bjørnstad: "

  Espedal er bekymret for et klientell som kommer, slik som i Oslo, for å spise dyr mat «og menge seg med kulturmenneskene.» Hvilket selvbilde har man ikke opparbeidet seg, når man på ramme alvor tror det er så stas å få sitte ved samme bord som en lys levende forfatter?".

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…