Gå til hovedinnhold

Julian Barnes : Fornemmelsen for slutten, Cappelen Damm, 185 sider
Slentrende eleganse - Publisert i Altaposten juli 2012

Fornemmelsen for slutten er britiske Julian Barnes ellevte bok. Det er også den boka han fikk den høyt verdsatte Man Booker prisen for i 2011. Prisen deles ut hvert år, er på 50 000 pund og gis til den beste roman skrevet av en innbygger i Storbritannia, inkludert nåværende og tidligere kolonier.

Det er en usedvanlig kort og intens roman. Men handlingen er langt fra enkel, og språket er nyansert, rikt og full av eleganse.

Boka er delt i to. I første del blir vi kjent med den ungdommelige utgaven av hovedpersonen og jeg-fortelleren Tony Webster. Han går på skole, er med i en liten guttegjeng der Adrian Finn med sin intelligens og sine kvikke replikker er gjengens midtpunkt. Tony beskriver seg selv og kompisene som pretensiøse absolutister.

Guttene vokser opp og mister den nære kontakten de hadde. For Tony skjedde den største forandringen da han ble forelsket og etter hvert sammen med den knipske Veronica. Forholdet varte i flere år, og kort etter at det ble slutt mellom Veronica og Tony fikk Tony et brev fra Adrian der han fortalte at han og Veronica var blitt sammen. Full av sinne og sjalusi sendte Tony et fælt brev til dem før han reiser til Amerika. Da Tony kommer tilbake til England får han vite at Adrian er død, han har tatt sitt eget liv.

I del to er Tony pensjonert, han er skilt og har en voksen datter. Han har forsonet seg med livet slik det er blitt, filosoferer over tiden og hvordan den påvirker tankene våre. En dag får Tony et brev fra en advokat. I brevet står det at moren til Veronica er død og at hun har testamentert en pengesum og Adrians dagbok til Tony. Tony skjønner ingenting og begynner å lete i fortiden etter svar.

”Mitt yngre jeg var kommet tilbake for å sjokkere mitt eldre jeg med hva det jeget hadde vært, eller var, eller noen ganger var i stand til å være. Og det var ikke lenge siden jeg hadde mast om hvordan minnene til våre liv minker, og med dem vår viktigste stadfestelse.”

Tiden forvrenger vår virkelighetsoppfatning, og Tony husker seg selv som bedre enn han var. Mange lesere har trukket frem slutten av boka som overraskende og helt spektakulær. Det er jeg uenig i. Slutten var akkurat som forventet, og jeg syns at frampekene var mange og tydelige nok.

Liker du spesielle ord, finurlige tenkemåter og dypsindige tankerekker, er dette absolutt boka for deg.

Terningkast 5
Kommentarer

 1. Kjempefin anmeldelse:) Ble kjempenyskjerrig på forfatteren, men også boken. Er så godt å lese bøker med et vakkert språk:) Takk for boktips og ha en flott uke:)

  SvarSlett
 2. Jeg er en av dem som liker spesielle ord, finurlige tenkemåter og dypsindige tankerekker! Det høres ut som boka er akkurat noe for meg :) Anmeldelsen din var så god skrevet! Den sa akkurat så mye og så lite om handlingen til at den virkelig fanget interessen min.

  SvarSlett
 3. Takk skal dere ha begge to!

  SvarSlett
 4. Denne har jeg lurt på om jeg skulle lese; og no, etter å ha lest anmeldelsen din, må jeg nok låne den med meg fra biblioteket :-)

  God helg Solgunn!

  SvarSlett
 5. Nydelig omtale, Solgunn! Og jeg håper veldig mange får lyst til å lese boka etter å ha lest din omtale! Jeg er villt begeistret etter å ha lest boka selv! Såpass at jeg er veldig fristet til å lese den enda en gang!

  SvarSlett
 6. Jeg ser at denen forfatter kommer til Lillehammer litteraturfestival i mai, så det gjorde at jeg klikket meg inn her. Må sjekke ut denne boka ser jeg. Skal du på Lillehammer i år også?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus

Publisert i Altaposten 18. mars 2016  Vakker eventyrbok Sissel Horndal er en norsk billedkunstner, illustratør, grafisk designer og forfatter. Horndal er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg. Hun har illustrert mange barnebøker og fått flere priser og gjeve nominasjoner for sitt arbeid. Samisk eventyr En ung jente er alene på fjellet og gjeter reinflokken. Plutselig forandres lyset på himmelen og jenta ser opp mot månen som er helt forandret. Den er blitt så lys og så stor at jenta blir fryktelig redd. Dette må være en sølvmåne! Hun husker bestemoras ord: ”Stallo sover ikke når sølvmånen skinner.” Jentas pappa er et stykke unna sammen med de tre brødrene hennes. Han oppdager sølvmånen og skjønner at datteren er i stor fare. Han velger ut den modigste sønnen og sammen drar de ut i natta for å finne jenta. Men hun er allerede tatt til fange av Stallo, og kun visdomsord fra bestemora og jentas egen kløkt kan berge hen

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.