Julian Barnes : Fornemmelsen for slutten, Cappelen Damm, 185 sider




Slentrende eleganse - Publisert i Altaposten juli 2012

Fornemmelsen for slutten er britiske Julian Barnes ellevte bok. Det er også den boka han fikk den høyt verdsatte Man Booker prisen for i 2011. Prisen deles ut hvert år, er på 50 000 pund og gis til den beste roman skrevet av en innbygger i Storbritannia, inkludert nåværende og tidligere kolonier.

Det er en usedvanlig kort og intens roman. Men handlingen er langt fra enkel, og språket er nyansert, rikt og full av eleganse.

Boka er delt i to. I første del blir vi kjent med den ungdommelige utgaven av hovedpersonen og jeg-fortelleren Tony Webster. Han går på skole, er med i en liten guttegjeng der Adrian Finn med sin intelligens og sine kvikke replikker er gjengens midtpunkt. Tony beskriver seg selv og kompisene som pretensiøse absolutister.

Guttene vokser opp og mister den nære kontakten de hadde. For Tony skjedde den største forandringen da han ble forelsket og etter hvert sammen med den knipske Veronica. Forholdet varte i flere år, og kort etter at det ble slutt mellom Veronica og Tony fikk Tony et brev fra Adrian der han fortalte at han og Veronica var blitt sammen. Full av sinne og sjalusi sendte Tony et fælt brev til dem før han reiser til Amerika. Da Tony kommer tilbake til England får han vite at Adrian er død, han har tatt sitt eget liv.

I del to er Tony pensjonert, han er skilt og har en voksen datter. Han har forsonet seg med livet slik det er blitt, filosoferer over tiden og hvordan den påvirker tankene våre. En dag får Tony et brev fra en advokat. I brevet står det at moren til Veronica er død og at hun har testamentert en pengesum og Adrians dagbok til Tony. Tony skjønner ingenting og begynner å lete i fortiden etter svar.

”Mitt yngre jeg var kommet tilbake for å sjokkere mitt eldre jeg med hva det jeget hadde vært, eller var, eller noen ganger var i stand til å være. Og det var ikke lenge siden jeg hadde mast om hvordan minnene til våre liv minker, og med dem vår viktigste stadfestelse.”

Tiden forvrenger vår virkelighetsoppfatning, og Tony husker seg selv som bedre enn han var. Mange lesere har trukket frem slutten av boka som overraskende og helt spektakulær. Det er jeg uenig i. Slutten var akkurat som forventet, og jeg syns at frampekene var mange og tydelige nok.

Liker du spesielle ord, finurlige tenkemåter og dypsindige tankerekker, er dette absolutt boka for deg.

Terningkast 5




Kommentarer

 1. Kjempefin anmeldelse:) Ble kjempenyskjerrig på forfatteren, men også boken. Er så godt å lese bøker med et vakkert språk:) Takk for boktips og ha en flott uke:)

  SvarSlett
 2. Jeg er en av dem som liker spesielle ord, finurlige tenkemåter og dypsindige tankerekker! Det høres ut som boka er akkurat noe for meg :) Anmeldelsen din var så god skrevet! Den sa akkurat så mye og så lite om handlingen til at den virkelig fanget interessen min.

  SvarSlett
 3. Takk skal dere ha begge to!

  SvarSlett
 4. Denne har jeg lurt på om jeg skulle lese; og no, etter å ha lest anmeldelsen din, må jeg nok låne den med meg fra biblioteket :-)

  God helg Solgunn!

  SvarSlett
 5. Nydelig omtale, Solgunn! Og jeg håper veldig mange får lyst til å lese boka etter å ha lest din omtale! Jeg er villt begeistret etter å ha lest boka selv! Såpass at jeg er veldig fristet til å lese den enda en gang!

  SvarSlett
 6. Jeg ser at denen forfatter kommer til Lillehammer litteraturfestival i mai, så det gjorde at jeg klikket meg inn her. Må sjekke ut denne boka ser jeg. Skal du på Lillehammer i år også?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg