Gå til hovedinnhold

Arto Paasilinna : Volomari Volotinens første kone og andre gamle ting : Aschehoug, 174 sider
Eldgammelt nytt - Publisert i Altaposten 8. mai 2012

Dette er Paasilinnas tiende roman oversatt til norsk og som vanlig i den gamle finnens bøker skal vi også denne gang farte ganske mye rundt på landeveiene.

Volomari Volotinens foreldre var gamle allerede da Volomari ble født. De elsket gamle ting og de samlet på gamle ting. Dette var en arv Volomari tok med seg og som voksen mann var han helt lik sine nå avdøde foreldre. Var det gamle gjenstander i nærheten var Volomari som en hauk etter dem. Han sporet dem opp og samlet dem på sin og kona, den tyve år eldre feltlottens Lauras eiendom.

I korte kapitler blir vi med Volomari Volotinen på jobb som forsikringsagent og han reiser både i Finland og ellers i Europa.På disse turene kommer Volomari i snakk med mange slags mennesker, og han bytter til seg eller kjøper de mest utrolige klenodier. Badebuksene til Tarzan, skinnluen til Lenin og nøkkelbenet til Jesus er bare noen av godbitene han kan kalle sine. I ett av de siste kapitlene er han i Alta og der finner han Europas eldste fittehår (det er overskriften på kapitlet ), og det finner han selvfølgelig i et helleristningfelt.

Det er mulig at noen vil kalle meg både humørløs og lite romslig, men fakta er at jeg kjedet meg mens jeg leste denne romanen. Kanskje har jeg lest for mange bøker av Paasilinna? Jeg ble ikke  overrasket en eneste gang, og jeg var veldig fornøyd med at boka ikke var lenger enn 174 sider.

Terningkast 3 

Kommentarer

 1. Strengt tatt så begynte jeg å bli lei allerede fra den andre Paasilinna ... De hengte revers skog var min første og da syns jeg det var morsomt. Nei, av og til er det fint å gå videre i forfatterfloraen. ;-)

  SvarSlett
 2. Ja, jeg er så enig, men jeg hadde jo akkurat hørt En lykkelig mann av Passiliina på lydbok, og den var jo så fornøyelig - så jeg ble vel egentlig midlertidig forført til å lese han igjen. Men NÅ er det nok!

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lest noe av Paasilinna enda, og vet nesten ikke hvor jeg skal begynne i hans forfatterskap. Leste en artikkel nylig at han skriver en roman (minst) i året... Er det noen romaner av ham du virkelig kan anbefale?

  SvarSlett
 4. Jeg har også lest for mange Paasilinna, svor at jeg skulle ha pause i flere år.
  Kollektivt Selvmord er fremdeles favoritten.

  , men altså
  her legger jeg meg syk for ei lita uka og når jeg kommer tilbake er produksjonen rundt meg så stor at jeg nesten havnet rett i sykeseng igjen. Må lese et innlegg om dagen.

  yay til Barnes innlegget forresten, som nevnt tidligere, ble ikke jeg heller kjempeoverrasket over slutten.

  SvarSlett
 5. Fint Solgunn, da skal jeg ikke lese denne!! Jeg leste seks eller syv og var super fan på slutten av 2010, men nå tror jeg det er nok... :-)

  SvarSlett
 6. Bokofilia : Ja, En lykkelig mann var god. De fleste Paasilinnabøkene vi leser i Norge ble skrevet på 1970 tallet, han har ikke utgitt noe nytt på mange år - har er visst veldig syk.

  Ingalill : Takker og bukker for Barnes, det begynner jo å bli lenge siden jeg i desp tok kontakt med deg om den......herrejemini hvor blir denne tiden av.

  Groskro: Ja - når man har lest seks eller syv så har man fått dosen.

  SvarSlett
 7. Jeg har også lest for mange Paasilinna tror jeg. Jeg så nettopp på hylla der han står og lurte på om jeg skulle ta med meg hjem en av dem, men jeg hadde virkelig ikke lyst. Jeg får vente en stund og se om det blir bede :-)

  SvarSlett
 8. astridtherese: Du har helt klart fått en overdose....noen års avholdenhet vil nok hjelpe på :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …