Alice Hoffman : Duevokterne – Pax forlag, 469 sider
Sterke kvinneportretter -Publisert i Altaposten 3. august 2012

I Duevokterne har den amerikanske forfatteren Alice Hoffman tatt utgangspunkt i historiske hendelser i tiden under og etter Jerusalems fall i år 70 etter Kristus.

Når romerne inntar Jerusalem blir de fleste jødiske innbyggerne drept, men noen klarer å rømme ut i Negevørkenen. En gruppe på omkring tusen mennesker bosetter seg på klippefestningen Masada, en festning Herodes bygde over hundre år tidligere, og som sytti år etter hans død fremdeles var full av korn, vann og vin. I flere år bodde de jødiske familiene på festningen mens de ventet på de romerske soldatene som stadig rykket nærmere.

Yael er en av jødene som måtte forlate Jerusalem. Hun flyktet gjennom ørkenen sammen med sin far, en beryktet snikmorder. De ble hentet opp til Masada og Yael må arbeide i duehuset. Der treffer hun tre kvinner som får stor innflytelse i livet hennes. Det er bakerens kone Revka,  heksen Shirah og hennes datter Aziza.

Yael, Revka, Shirah og Aziza får hvert sitt kapittel til å fortelle sin historie. Kvinnenes liv er vevd inn i hverandre slik at vi får enkeltmenneskenes skjebner fortalt fra flere perspektiv.

Resultatet er blitt en sterk og poetisk fortelling, mettet med kunnskap og historie. Som alltid i Alice Hoffmans romaner er det kvinnene som er sterkest, og det er alltid mer mellom himmel og jord enn hva man kan se.

Duevokterne er ikke boka du velger hvis du ønsker en bok å lese for kos og hygge. Det som skjedde på Masada har lite med kos å gjøre. Likevel vil selv de som kjenner historien om Masada fra før av kunne ha glede av boka. Forfatteren har skrevet med inderlighet om en dramatisk og grusom historisk hendelse.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Denne boken fikk jeg veldig lyst til å lese, takk for fin omtale :)

  SvarSlett
 2. Fin anmeldelse, Solgunn. Har vært på Masada, har et bilde derfra av svarte ravner (?) på den gule borgmuren. Ser for meg kulissene i romanen.

  SvarSlett
 3. Jeg har den i bunken - men hører dessverre til disse som foretrekker kos og hygge. Og selvfølgelig var omtalen fin!

  SvarSlett
 4. Melusine og Ingalille : Takker og bukker og Mette: Tenk at du har vært der! Det skulle jeg ha likt å oppleve.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar